Op de dijk tussen Amsterdam en Edam reed jarenlang een tram. Op die plek wilden de Provincie Noord-Holland en de Stadsregio Amsterdam een fietspad aanleggen. De dijk was echter gemaakt van veen en dus te zacht voor zware betonnen fietspadplaten. Biobound kwam met een passende oplossing en zorgde ook nog eens voor een enorme kostenbesparing.

In de regio Waterland ten noorden van Amsterdam reden tot halverwege de vorige eeuw de trams van de Noord-Hollandsche Tramweg-Maatschappij. Zo ook tussen Amsterdam en Edam. Na de opheffing van de tramlijn lag de dijk er werkloos bij. Zonde natuurlijk, want het is een prachtig traject door het Noord-Hollandse polderlandschap. Uiteindelijk werd het plan opgevat om hier een mooie fietsroute aan te leggen.
Bij het uitwerken en berekenen van de plannen ontdekte men al snel dat de dijk, gemaakt van veen, niet sterk genoeg was voor een permanente betonnen verharding. Om dit toch mogelijk te maken zou het fietspad met heipalen moeten worden ondersteund. De eerste raming van de kosten kwam neer op ruim 22 miljoen euro. Een enorm bedrag.

logo provincie noord holland

De Provincie ging op zoek naar andere alternatieven en vond deze bij Bio Bound. Het product volume van Bio Bound bestaat voor 50 % uit gras. Dit wordt aangevuld met vulstoffen die variabel worden gekozen op basis van de toepassing van het product. Omdat de verhardingsplaten van dit fietspad licht moesten worden, werd er gekozen voor glasschuim. De Provincie Noord-Holland en de Stadsregio Amsterdam vonden het een interessant idee en startten een testproject met als doel de aanleg van een fietspad van drie kilometer. Eind maart 2017 werden de eerste platen geproduceerd en gelegd.

Door de halvering van het gewicht van de Bio Bound platen, hoefde er niet te worden geheid. Onder andere hierdoor werd een kostenbesparing van circa 75% gerealiseerd. Daarnaast zijn de Bio Bound platen ook nog eens voor 75% gemaakt van gerecyclede restproducten. Zo ontstond een prachtig duurzaam fietspad dat volledig past in het circulaire economisch denken, waarbij gerecyclede restproducten als grondstof worden gebruikt. Bovendien zorgen het gebruik van gras (Miscanthus) en de samenstelling van de grondstoffen in de Bio Bound producten voor een substantiële bijdrage aan de reductie van CO2. Een meervoudige win-win situatie!

  • bio bound verhardingsplaten fietspad testtraject noord holland 07
  • bio bound verhardingsplaten fietspad testtraject noord holland 08
  • bio bound verhardingsplaten fietspad testtraject noord holland 01
  • bio bound verhardingsplaten fietspad testtraject noord holland 02
  • bio bound verhardingsplaten fietspad testtraject noord holland 03
  • bio bound verhardingsplaten fietspad testtraject noord holland 04
  • bio bound verhardingsplaten fietspad testtraject noord holland 05
  • bio bound verhardingsplaten fietspad testtraject noord holland 06