Het Sprengenpark in Apeldoorn is een geliefd park voor jong en oud. Om de toegang te markeren en de herkenbaarheid te vergroten, ontwierp de gemeente bijzondere parkbanken. Deze betonnen banken, geplaatst op drie locaties aan de randen van het park, bevatten uitgespaarde letters met de naam van het park. In lijn met de duurzame doelstellingen van Apeldoorn zijn de banken gemaakt van gerecycled olifantengras en betonpuin.

Duurzame parkbanken vergroten herkenbaarheid van Sprengenpark in Apeldoorn

Aan de westkant van Apeldoorn ligt het Sprengenpark. Het park staat bekend om zijn mooie wandelpaden, vijvers, groene gebieden en leuke speelplekken voor kinderen. De gemeente vond dat het park, aangelegd in de jaren ’50 van de vorige eeuw, ontbrak aan herkenbaarheid en markering als stadspark. Een gemis, want naast stadspark fungeert het park ook als beeldentuin en herbergt het meer dan tien kunstwerken van gerenommeerde Nederlandse kunstenaars. Deze kunstwerken zijn geplaatst in het kader van de Wilhelminaring, een landelijke oeuvreprijs. Passend bij de uitstraling en historische opzet van het park, zocht de gemeente naar een duidelijke maar subtiele oplossing om de toegang te markeren en de herkenbaarheid van het park te vergroten. Daarom ontwierp de ontwerper Openbare Ruimte opvallende parkbanken, die op strategische locaties langs de randen van het park werden geplaatst.

Logo gemeente ApeldoornVoor de vervaardiging van de banken koos de gemeente Apeldoorn voor het circulaire, biobased beton van Bio Bound. Deze betonprducten worden gemaakt met hergebruikt beton en olifantsgras (miscanthus), een grassoort die wordt geteeld onder de aanvliegroutes van Schiphol om overlast van ganzen voor het vliegverkeer te verminderen. Dankzij deze circulaire en biobased samenstelling hebben de banken een aanzienlijk lagere ecologische voetafdruk en dragen ze bij aan CO2-reductie. Deze werkwijze past goed bij de doelstellingen van deze groene gemeente.

Bank van circulair biobased beton in Sprengenpark ApeldoornVoor deze opdracht produceerde Bio Bound drie op maat gemaakte banken met de afmetingen 400x50x60 cm. Gebaseerd op het ontwerp van de gemeente, is aan de voorzijde van elke bank de naam van het park verdiept aangebracht. Bovenop elke bank is een ingelegd informatiepaneel geplaatst.

Deze fraaie maatwerkoplossing maakt het Sprengenpark in Apeldoorn duidelijker herkenbaar en past goed bij de duurzame doelen van deze groene gemeente.