Nieuws en Projecten Bio Bound
Het nieuwe plein voor het Dijklander Ziekenhuis: circulair en biobased!
Het Dijklander Ziekenhuis heeft recent een belangrijke stap gezet in het verbeteren van de patiëntervaring en de uitstraling van het ziekenhuis door het entreeplein te vernieuwen. In lijn met de duurzaamheidsdoelstellingen koos het bestuur voor duurzame banken en keerwanden van Bio Bound, vervaardigd uit circulair, biobased beton.
Het Dijklander Ziekenhuis in Purmerend staat bekend om zijn uitstekende medische zorg en aandacht voor het welzijn van patiënten, medewerkers en bezoekers. Het ziekenhuis streeft ernaar een omgeving te creëren waarin iedereen zich welkom en op zijn gemak voelt.
De succesvolle renovatie van de centrale hal was gericht op het realiseren van een gastvrije, warme en toegankelijke ruimte. Dit concept is nu doorgetrokken naar de centrale as van het entreeplein buiten, dat, net als de hal, is ontworpen door de creatieve samenwerking tussen Bureau Ira Koers en Studio Roelof Mulder. Het plein biedt ruime zitplekken en veel groen, met de mogelijkheid om je terug te trekken in een rustig hoekje of juist samen te komen in grotere zitruimtes. De combinatie van betonbanken met bamboe zittingen en verhoogde plantvakken geeft het plein een moderne, eigentijdse uitstraling.
Betonnen banken en keerwanden met hergebruikt beton en gerecycled olifantsgras
Voor de materialisatie van het entreeplein kozen de ontwerpers en het bestuur voor materialen die aansluiten bij de duurzaamheidsdoelstellingen van het ziekenhuis. In samenwerking met InfraBuild, verantwoordelijk voor de engineering en inkoop, viel de keuze op Bio Bound. Op basis van het ontwerp maakte Bio Bound een duidelijke elemententekening voor de productie van de op maat gemaakte betonbanken en keerwanden, die zijn vervaardigd met hergebruikt beton en gerecycled olifantsgras (miscanthus).
Miscanthus is een snelgroeiende grassoort die in de omgeving van Schiphol wordt geteeld om op een diervriendelijke manier ganzen te weren onder de aanvliegroutes van de start- en landingsbanen. Tijdens de groei neemt miscanthus bovenmatig veel CO2 op uit de lucht (maar liefst vier keer zoveel als een bomenbos van dezelfde omvang!). Deze CO2 wordt omgezet in vezels, die Bio Bound toevoegt aan het beton als versteviging en vulmiddel. Doordat de opgenomen CO2 in het beton wordt opgeslagen, verdwijnt deze voor een zeer lange tijd uit de atmosfeer, wat bijdraagt aan de reductie van CO2.
Bezoekers genieten van nieuw groen
De plantvakken zijn door Vos Tuin en Landschap in samenwerking met tuinarchitect Meneer Vermeer voorzien van bloeiende beplanting. Naarmate het groen verder groeit, zal het plein steeds weelderiger en uitnodigender worden. Bezoekers maken al volop gebruik van het vernieuwde plein, en de eerste reacties zijn zeer positief.
Ovaalvormige traprand van circulair, biobased beton voor Flight Forum Eindhoven
Het Eindhovense businesspark Flight Forum investeert volop in een stimulerende en aantrekkelijke werkomgeving. Daarom heeft Flight Forum BESIX Infra Nederland BV gevraagd om het centrale plein te transformeren tot een levendige ontmoetingsplek met faciliteiten voor lunch, evenementen en sociale interactie. In een bouwteam is het ontwerp van Landschapsarchitect Karres en Brands verder uitgewerkt in een compleet uitvoeringsontwerp. In een vroeg stadium is Bio Bound gevraagd om mee te denken over de beste oplossing om een indrukwekkende ovaalvormige traprand van circulair, biobased beton te realiseren.
Flight Forum is een businesspark met een duidelijke ambitie: een Living Lab waar ruimte is voor experiment, beleving, interactie en bezieling, en een hotspot voor technologische innovatie en economische groei in Nederland. Wat Flight Forum onderscheidt van andere bedrijventerreinen is de focus op innovatie en duurzaamheid. Het terrein is ontworpen met het oog op de toekomst, waarbij veel aandacht is besteed aan energie-efficiëntie en milieuvriendelijkheid. Veel van de gebouwen op het terrein zijn voorzien van duurzame energieoplossingen, zoals zonnepanelen en groene daken. Daarnaast zijn er tal van initiatieven op het gebied van circulaire economie, gericht op het minimaliseren van afval en het bevorderen van hergebruik van materialen.
Het nieuwe plein
Centraal tussen de gebouwen ligt een groot plein. In lijn met de ambitie van het park heeft BESIX Infra Nederland BV een multifunctioneel plein ontworpen op basis van het architectonisch ontwerp van Karres en Brands. Het is een buitenruimte waar mensen kunnen pauzeren, ontspannen, elkaar ontmoeten en bijvoorbeeld ook buiten kunnen vergaderen. Daarnaast is een deel van het plein geschikt gemaakt voor gebruik als openluchtbioscoop, en is er ruimte gereserveerd voor foodtrucks. De grote blikvanger op het plein is een indrukwekkende ovaalvormige trap-/zitrand van beton.
Duurzaamheid speelde een cruciale rol in het ontwerp, daarom koos BESIX Infra Nederland BV voor Bio Bound om de traprand te produceren. Hiervoor werden 12 mallen gemaakt in verschillende radiussen en verstekhoeken om ervoor te zorgen dat de bochtstralen perfect op elkaar aansluiten.
Circulair, biobased beton
De traptreden zijn vervaardigd met oude, versleten betonproducten en olifantsgras (miscanthus). Het miscanthus dat hiervoor wordt gebruikt, is een snelgroeiende grassoort die onder de aanvliegroutes van Schiphol wordt geteeld om op een diervriendelijke manier ganzen te weren bij de start- en landingsbanen. Dankzij deze circulaire, biobased samenstelling hebben Bio Bound-producten een aanzienlijk lagere ecologische footprint dan standaard betonproducten, wat tot uiting komt in de lage MKI-waarde en de verminderde CO2-uitstoot.
Terugnamegarantie
Hoewel het nu moeilijk te bevatten is, zullen deze traptreden van circulaire, biobased beton over vele jaren als afval worden beschouwd. In lijn met de principes van de circulaire economie zal Bio Bound deze traptreden graag terugnemen om er nieuwe betonproducten van te maken of ze te gebruiken voor andere recyclinginitiatieven. Door reststromen te benutten als grondstof voor de productie van Bio Bound-producten en deze betonproducten na gebruik weer terug te nemen, werken we samen met al onze ketenpartners aan een gesloten kringloopproces, waarin hergebruik en recycling centraal staan.
Dat maakt dit plein nog mooier!
Duurzaam betonnen zitranden en bloembakken voor groene wijk Vijfsluizen
Op het terrein van het voormalige Shell-sportpark in Vlaardingen bouwt Heijmans Vastgoed de nieuwe woonwijk Vijfsluizen. In deze wijk worden natuur en wonen op een unieke manier samengebracht. Landschapsarchitect Patrick Ruijzenaars ontwierp de buitenruimte met veel groen en duurzame banken en bloembakranden van circulair, biobased beton.
Vijfsluizen biedt een divers woningaanbod met alle benodigde voorzieningen in de directe omgeving. De nieuwe wijk is gebaseerd op vijf kernwaarden: toekomstbestendigheid, natuurinclusief, sociale verbondenheid, intergratie van het cultureel erfgoed en wonen in het groen. Deze waarden komen mooi tot uiting in de openbare ruimte die bewoners aanmoedigt om elkaar te ontmoeten en te genieten van het rustgevende groen.
Landschapsarchitect Patrick Ruijzenaars speelt een centrale rol in het ontwerpteam van Vijfsluizen. “De wijk is ontworpen met het landschap als uitgangspunt,” legt hij enthousiast uit. “Geen woningen met groen eromheen, maar een park met woningen erin, zodat het park aanvoelt als je eigen tuin. Het resultaat is een autoluwe, groene wijk met prachtige bomen, wandelpaden, sprankelende waterpartijen en speel- en plukweides waar kinderen veilig en vrij kunnen spelen.” Bij de ingang van de wijk staat een modern appartementencomplex. In het hart van het gebouw ligt een centrale binnentuin met een uitnodigend karakter, veel groen en stijlvolle zitranden van het type Elegance van Bio Bound.
Biobased zitranden en bloembakken
Aan de voorzijde van het complex vormen speelse bloembakken van duurzaam biobased beton een warme entree. Met hun vloeiende vormen en verschillende hoogtes laat de ontwerper zien hoe functionele bloembakranden kunnen transformeren in een levendig en dynamisch geheel. De zitranden en bloembakken zijn vervaardigd met gerecycled beton en miscanthus (olifantsgras). Deze snelgroeiende grassoort wordt gekweekt nabij Schiphol, waar het op een diervriendelijke manier ganzen weert onder de aanvliegroutes van de luchthaven. Dankzij deze circulaire, biobased samenstelling hebben de producten van Bio Bound een veel lagere ecologische footprint dan standaard beton. Dit kom tot uiting in een lage MKI-waarde en reductie van CO2.
Circulair beton
Tijdens de productie van de betonelementen is ook al aandacht besteed aan circulariteit, want ook deze zitranden en bloembakken zullen over lange tijd weer als afval worden beschouwd. In overeenstemming met de principes van de circulaire economie worden deze elementen dan teruggenomen voor de productie van nieuwe betonproducten of gebruikt in andere recyclinginitiatieven. Door reststromen te gebruiken als grondstof en de producten aan het einde van hun levensduur een nieuw leven te geven, werken we samen met alle ketenpartners aan een duurzame gesloten kringloop, waarin hergebruik en recycling centraal staan.
De gerenommeerde totaalaannemer in grond-, weg- en waterbouw, Bogaard Infra uit Bergambacht, heeft met fraai vakmanschap het centrale hart van het appartementengebouw gerealiseerd. Het bedrijf staat bekend om zijn expertise en inzet voor duurzame infrastructuurprojecten, wat perfect aansluit bij de kernwaarden van de nieuwe wijk Vijfsluizen.
Samen met alle betrokken partijen realiseren we hier een woonwijk waarin duurzaamheid, verbondenheid en natuur samenkomen.
Duurzame betonplaten voor emissieloos project Waterfront Fase 3 in Harderwijk
Waterfront in Harderwijk is een van de grootste herontwikkelingsprojecten van Nederland. Boskalis zet hier grote stappen naar een duurzame toekomst door de nieuwe woonwijk emissieloos woonrijp te maken. Ook kiest de gemeente voor duurzame bouwmaterialen. Voor de verharding van de kades, waar de bewoners straks hun bootjes kunnen aanmeren, leverde Bio Bound betonplaten van hergebruikt beton en gerecycled miscanthus, die met vrachtwagens op HVO100-brandstof werden afgeleverd.
Waterfront is een gloednieuwe woonwijk aan de kust van Harderwijk, met moderne woningen, een bruisende jachthaven, een stadsstrand en een boulevard. Het gebied, dat zich uitstrekt over zo’n 6 kilometer, biedt een unieke combinatie van wonen, werken en recreëren aan het water.
Bij de ontwikkeling van Waterfront fase 3 ligt de nadruk van de gemeente Harderwijk sterk op duurzaamheid, met als ambitie een wijk te realiseren die zo min mogelijk impact heeft op het milieu. Boskalis heeft deze uitdaging met beide handen aangegrepen door de woonwijk emissieloos woonrijp te maken. Dankzij het gebruik van elektrisch materieel en slimme innovaties, zoals een gemeentelijke laadhub met zonnepanelen, wordt de CO2-uitstoot aanzienlijk verminderd. Deze aanpak zet een nieuwe standaard in de bouwsector en laat zien dat duurzaam bouwen en innoveren perfect samengaan.
Circulaire, biobased betonplaten
Voor de paden langs de kades heeft Bio Bound betonplaten geleverd in afmetingen van 150×200 cm en 200×200 cm. Deze platen, die een robuuste, industriële uitstraling hebben, passen perfect binnen het ontwerp van de wijk. Wat deze platen ook bijzonder maakt, is dat ze zijn geproduceerd van circulair en biobased beton. Dit beton bevat hergebruikt oud beton en miscanthus, een snelgroeiende grassoort die een belangrijke rol speelt in het verminderen van CO2 in de atmosfeer.
Het miscanthus dat Bio Bound gebruikt, wordt geteeld in de omgeving van Schiphol en helpt om op een diervriendelijke manier ganzen te weren onder de aanvliegroutes van de luchthaven. Miscanthus is een bijzondere grassoort die tijdens de groei bovenmatig veel CO2 opneemt, tot wel vier keer meer dan een bomenbos van vergelijkbare omvang in ons klimaat. Deze opgenomen CO2 wordt vastgelegd in de vezels van de plant, die vervolgens als versteviging en vulmiddel aan het beton worden toegevoegd. Hierdoor wordt de CO2 gedurende de levensduur van de betonplaten (circa 80 jaar!) uit de atmosfeer gehouden. Na gebruik kunnen de betonplaten eenvoudig worden gebroken en hergebruikt in nieuwe Bio Bound producten.
Emissievrij transport met HVO100
Om de uitstoot tijdens het transport van het project te verminderen, vroeg Boskalis Bio Bound om de betonplaten te leveren met vrachtwagens die op HVO100-brandstof rijden. HVO100, oftewel Hydrotreated Vegetable Oil, is een duurzame dieselbrandstof die volledig is gemaakt van hernieuwbare grondstoffen, zoals gebruikte frituurolie. Deze brandstof vermindert de CO2-uitstoot tot wel 90% in vergelijking met fossiele diesel en draagt bij aan een schonere en milieuvriendelijkere bouwsector.
Met deze samenwerking tussen Boskalis, de gemeente Harderwijk en Bio Bound zet het Waterfront-project een nieuwe standaard in duurzaam bouwen, waarbij innovatie en milieuvriendelijke oplossingen hand in hand gaan.
Fietspad van circulair, biobased beton versterkt Schiphol Trade Park
Schiphol Trade Park in de gemeente Haarlemmermeer heeft inmiddels echt vorm gekregen. Wat begon als een ambitieus plan is nu uitgegroeid tot een levendige locatie waar innovatie, duurzaamheid en logistieke efficiëntie perfect samenkomen. Om de bereikbaarheid van het park verder te verbeteren, heeft AW Infrabouw B.V. een hoogwaardig fietspad aangelegd langs Dreamstreet. Voor dit fietspad heeft SADC gekozen voor duurzame bestratingsmaterialen van circulair, biobased beton, verrijkt met lokaal olifantsgras.
In het hart van de Metropoolregio Amsterdam, vlak naast Schiphol, ligt Schiphol Trade Park. Dit businesspark, ontwikkeld door SADC, is een schitterend voorbeeld van hoe economische aantrekkingskracht en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan. Met de Outstanding BREEAM-NL certificering op zak heeft Schiphol Trade Park zich inmiddels bewezen als het meest duurzame logistieke bedrijfspark ter wereld.
Maar de ontwikkeling van Schiphol Trade Park staat niet stil. Er wordt voortdurend gewerkt aan het verbeteren en uitbreiden van de infrastructuur om een optimale en duurzame bedrijfsomgeving te waarborgen. Een van de belangrijke verbindingswegen op het park is Dreamstreet. Hier heeft SADC gekozen voor de aanleg van een hoogwaardig fietspad dat de aantrekkelijkheid voor fietsers vergroot en duurzame mobiliteit bevordert.Het fietspad is aangelegd door AW Infrabouw B.V., onderdeel van de AW Groep, een innovatieve speler in de infrastructuur- en bouwsector met een sterke focus op duurzaamheid. Zij hebben zich sinds 2019 geconformeerd aan de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s). Aandacht voor mens, werk en milieu staan centraal.
Duurzame bestratingsmaterialen
Voor het fietspad op Schiphol Trade Park heeft SADC gekozen voor circulaire, biobased betontegels en trottoirbanden van Bio Bound. Deze bestratingsmaterialen zijn gemaakt met hergebruikt beton en olifantsgras (miscanthus). Wat dit project bijzonder maakt, is dat het olifantsgras afkomstig is van de rand van Schiphol Trade Park zelf. Dit gras wordt lokaal gekweekt om ganzen diervriendelijk te weren van de aanvliegroutes van Schiphol.
Deze circulaire, biobased betontegels en trottoirbanden worden geproduceerd in samenwerking met Morssinkhof Infra, een van de grootste producenten van betonnen bestratingsmaterialen in Nederland. Morssinkhof is een toonaangevende speler op het gebied van duurzame bestratingsoplossingen. Als koploper in duurzaamheid maakt Morssinkhof gebruik van gerecycleerde en biobased materialen en richt zich op energie-efficiënte productieprocessen. Deze aanpak vermindert de ecologische impact en draagt bij aan een groenere toekomst voor openbare ruimte in Nederland.
Gemeente Bloemendaal heeft de primeur: de BKK Kera!
De circulaire, biobased betonstraatsteen met keramische deklaag
De gemeente Bloemendaal heeft de primeur met de introductie van de BKK Kera, een innovatieve, circulaire en biobased betonstraatsteen met een deklaag van gerecycled keramisch materiaal (chamotte). De eerste toepassing van deze duurzame straatsteen is te zien in de herinrichting van de trottoirs aan de Kolonel Clarklaan in Aerdenhout. Dit maakt Bloemendaal opnieuw een pionier op het gebied van duurzame infrastructuur.
Hier zijn ze dan, de eerste foto’s van de Bio Bound BKK Kera in de praktijk, gebruikt op de Kolonel Clarklaan in Aerdenhout (Gemeente Bloemendaal). De BKK Kera is een innovatieve, circulaire, biobased betonstraatsteen met een keramische deklaag, een toonbeeld van duurzaamheid! De straatsteen bestaat uit een onderlaag van circulair, biobased beton, gemaakt met hergebruikt oud beton en olifantsgras (miscanthus), gecombineerd met een deklaag die vervaardigd is van afgekeurde keramische producten (chamotte). Door de zorgvuldige samenstelling van kleuren en texturen krijgt de BKK Kera de warme uitstraling van traditionele gebakken klinkers. De keramische toplaag is bovendien zeer slijt- en kleurvast, waardoor de stenen langdurig hun esthetische waarde behouden.
Bedacht door Bio Bound
De BKK Kera is een innovatie van Bio Bound, ontwikkeld in samenwerking met de toonaangevende bestratingsproducenten Morssinkhof Infra en Excluton, die beiden een eigen unieke kleurontwikkeling aan de steen hebben toegevoegd.
De betonstraatstenen met keramische deklaag, die voor het eerste project in Aerdenhout zijn gebruikt, zijn geproduceerd door Morssinkhof Infra en worden op de markt gebracht onder de naam Bio Bound BKK Strackstone.
Innovatief Bloemendaal
De gemeente Bloemendaal, bekend om haar prachtige natuur en karakteristieke wijken, stelt ook bij de inrichting van haar openbare ruimte ambitieuze doelen op het gebied van duurzaamheid en een toekomstbestendige infrastructuur. Door duurzame producten zoals de BKK Kera in de praktijk toe te passen, toont Bloemendaal lef en visie. Dit maakt de gemeente niet alleen innovatief, maar ook een voorbeeld voor anderen.
In opdracht van de gemeente heeft De Bie Buitenwerk B.V., sinds lange tijd al de vaste aannemer van Bloemendaal, de trottoirs voorzien van deze karakteristieke betonstraatsteen. Door gebruik van keramische materialen krijgen de straten in de wijk de warme, kenmerkende uitstraling van traditionele gebakken bestrating.
Voordelen van de BKK Kera:
- Kostenbesparing: aantrekkelijk prijsniveau
- CO2-reductie: reductie en opslag CO2 (carbon capture)
- Milieu-impact: lage MKI-waarde
- Precisie: maatvast
- Eenvoudige verwerking: geschikt voor machinaal straten
- Grondstofbesparing: minder gebruik van primaire grondstoffen
- Recycling: keramisch (rest)materiaal en hergebruikt beton
- Biobased: hergebruikt olifantsgras (miscanthus)
- Normen: voldoet aan alle normen (NEN-EN1338 | BRL K11002)
- Formaten: verkrijgbaar in diverse formaten
Dit hebben we al bereikt:
KIWA gecertificeerd (NEN 1338, NEN 1339 en NEN1340)
Biobased prefab beton: circa een halve m³ los gestorte miscanthus per m³ beton!
Circulair: Gebruik van secundaire grondstoffen gerecycled olifantsgras en betonpuingranulaat (van zand- tot grindfractie)
Aanzienlijke reductie van CO2
Hoogwaardige en duurzame producten voor de inrichting van de openbare ruimte
(Fietspad)platen: aslasten 10 of 15 ton
Producten voldoen aan gestelde normeringen
Nederlands octrooinummer 2021223
Aanmelden nieuwsbrief Bio Bound
Bio Bound producten KIWA gecertificeerd
Wij zijn de eerste generatie die klimaatverandering aan den lijve voelt, en we zijn de laatste die er iets aan kan doen
Barack Obama