Nieuws en Projecten2021-11-12T13:28:56+00:00

Nieuws en Projecten Bio Bound

Handelsmissie België circulaire bouw en duurzame infrabouw

De wereld staat voor grote uitdagingen. Klimaatverandering, grondstoffenschaarste, verstedelijking en de toename van afval houden niet op bij de grens. Daarom is het belangrijk dat we samenwerken en leren van elkaar. Jaap Schotanus (Bio Bound) maakt deel uit van de delegatie circulaire economie die op 19 en 20 mei naar België gaat om kennis uit te wisselen en om kansen te ontdekken voor samenwerking in de circulaire bouw en infrabouw.

Handelsmissie België circulaire bouw en duurzame infrabouw

vlaggen van Nederland en BelgieBelgië en Nederland delen beiden de ambitie om in 2050 een volledig circulaire economie te hebben. Door goed samen te werken kunnen de landen belangrijke partners worden in de transitie naar dit doel. Om deze samenwerking verder te bevorderen is er op 19 en 20 mei een ontmoeting tussen Nederlandse en Belgische bedrijven en stakeholders. Er zijn diverse seminars, bedrijfsbezoeken en tal van netwerkactiviteiten, zoals match-making bijeenkomsten, een handelsreceptie en een diner.

Logo RVODe Nederlandse delegatie wordt geleid door de Nederlandse minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, mevrouw Liesje Schreinemacher en de Nederlandse staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, mevrouw Vivianne Heijnen. Jaap Schotanus en Theo Noorlander representeren Bio Bound tijdens deze handelsreis.

Floriade 2022 toont banken van duurzaam beton en doppen van limonadeflessen

Logo Floriade 2022De Floriade 2022 wordt gehouden op een prachtige locatie in Almere. Het thema van de wereldtuinbouwtentoonstelling is ‘Growing Green Cities’. Nationale en internationale deelnemers tonen hier oplossingen die steden leuker, leefbaarder en duurzamer maken.

De zevende editie van de Floriade draait om duurzaamheid. Het thema is ‘Growing Green Cities’. Op het tijdelijke themapark rond bloemen, planten, groenten en fruit tonen 40 landen en honderden nationale inzendingen hoe steden leuker, leefbaarder en duurzamer gemaakt kunnen worden.

Floriade 2022 toont banken van duurzaam beton en doppen van limonadeflessen

logo ontwerpburo zus

Aansluitend bij het thema bedacht Rotterdamse ontwerpbureau Zus opvallende zitelementen: Bio Blocks. De organisatie was gelijk enthousiast en plaatste ruim 150 van deze opvallende zitelementen verspreid over het festivalterrein.

Beton met olifantsgras (miscanthus)
Bio Blocks zijn gemaakt van duurzaam beton met olifantsgras en oude, versleten betonproducten en hebben kleurrijke zittingen van gerecyclede doppen van limonadeflessen. Het olifantsgras wordt geteeld onder de aanvliegroutes van Schiphol, waardoor het vliegverkeer minder hinder ondervindt van ganzen. Door deze reststroom als vezelversterkende vulstof in het beton te verwerken is de ecologische footprint van Bio Bound producten aanzienlijk lager dan die van standaard betonproducten. Dit komt tot uiting in de lage MKI waarde en reductie van CO2.

Kevin van braak - gogo plastic

Kevin van Braak – GoGo Plastics

Kleurrijke zittingen van gerecyclede doppen van limonadeflessen
Een groot aantal van de Bio Blocks zijn voorzien van een opvallende zitting. Deze zittingen zijn geproduceerd door kunstenaar Kevin van Braak van GoGo Plastics. Kevin maakt van afvalplastic grote panelen waaruit de zittingen worden gesneden. Elk paneel is met de hand samengesteld, met oog voor schoonheid en detail. Dat maakt elke zitting uniek met talrijke kleurvariaties.

Floriade Expo 2022 is tot 9 oktober 2022 dagelijks geopend van 10.00 tot 19.00 uur.

Duurzame betonbanken voor terrassen van De IJssalon

Steeds meer ondernemers zijn zich bewust van hun ecologische footprint en willen een leefbare planeet achterlaten voor toekomstige generaties. Zo ook de ondernemers achter De IJssalon. Voor de inrichting van de terrassen van twee filialen in het centrum van Rotterdam kozen zij voor duurzame banken en bloembakken van circulair, biobased beton.

Duurzame betonbanken voor terrassen van De IJssalon

Rotterdammers eten graag een lekker ijsje. En dat kan bij De IJssalon. Om klanten de gelegenheid te geven het voor de deur op te eten, richtten de eigenaren hun terrassen aan de Meent en De Kruiskade in met moderne betonbanken en bloembakken. Het straatmeubilair is van duurzaam beton, gemaakt van oude, versleten betonproducten en olifantsgras (miscanthus).

circulaire betonbankenMiscanthus is een grassoort die wordt geteeld onder de aanvliegroutes van Schiphol, waardoor het vliegverkeer minder hinder ondervindt van ganzen. In de zomer trekken de ganzen terug naar het Noorden en wordt het gras gemaaid. Door de vezels van deze reststroom als vulstof in het beton te verwerken is de ecologische footprint van de banken en bloembakken op de Rotterdamse terrassen aanzienlijk lager dan die van traditionele betonproducten. Bovendien levert de langdurige vastlegging van CO2 een bijdrage aan het verlagen van emissies.

Zo serveert De IJssalon niet alleen het lekkerste ijs, maar draagt ze ook bij aan de reductie van CO2 en een circulaire economie!

Circulaire, biobased bestratingsmaterialen voor duurzaam Intercity hotel

In het stationsgebied Schiphol Trade Park verrijkt een gloednieuw Intercity hotel de skyline van Hoofddorp. Bij de gehele ontwikkeling van het hotel staat duurzaamheid centraal. Daarom koos de opdrachtgever voor de inrichting van de buitenruimte rondom het pand voor duurzame bestratingsmaterialen: de circulaire, biobased betonstraatstenen en -tegels van Bio Bound.

Circulaire, biobased bestratingsmaterialen voor duurzaam Intercity hotel

Op dit moment wordt er hard gewerkt om het stationsgebied van Hoofddorp te ontwikkelen naar een dynamisch en stedelijk woon-werkgebied. Een mooi gebied met hogere bebouwing en een groene buitenruimte waar mensen graag verblijven en elkaar kunnen ontmoeten. In de eerste fase van deze ontwikkeling bouwt vastgoedbedrijf Necron het Steigenberger Intercity Hotel.

Logo BoskalisHet acht verdiepingen hoge gebouw is ontworpen door Renner-Suter Architecten en Rau Architecten. Met het gebruik van o.a. een WKO-installatie, zonnepanelen en het scheiden van grijs en zwart water is het een voorbeeld van duurzaamheid.

Duurzame bestratingsmaterialen
Ook voor de buitenruimte rondom het hotel koos de opdrachtgever voor duurzame bestratingsmaterialen. Aannemersbedrijf Boskalis Nederland realiseerde een bestrating met betonstraatstenen en betontegels van Bio Bound. De tegels en stenen zijn van circulair, biobased beton gemaakt met oude versleten betonproducten en olifantsgras (miscanthus).

Olifantsgras uit Haarlemmermeer
Het is extra bijzonder dat het olifantsgras dat in de bestrating is verwerkt op slechts een paar honderd meter van het Schiphol Trade Park groeit. Het olifantsgras wordt geteeld door Haarlemmermeerse boeren om ganzen op een diervriendelijke manier te weren van de aanvliegroutes van Schiphol.
Miscanthus neemt tijdens de groei bovenmatig veel CO2 op uit de lucht. Door dit biobased materiaal als vulstof in de betonproducten te verwerken, wordt de opgenomen CO2 voor langere tijd in het beton vastgelegd. Dit komt tot uiting in de lage MKI waarde en reductie van CO2.

circulaire biobased betontegels

Circulaire betonstraatstenen en -tegels
Bovendien neemt Bio Bound, conform de circulaire gedachte, de door haar geleverde producten aan het einde van hun levensduur terug om deze te verwerken tot nieuwe Bio Bound betonproducten of in andere recycling-initiatieven te gebruiken. Dit maakt deze bestratingsmaterialen dus niet alleen duurzaam maar écht circulair!

In januari 2022 is het werk door aannemersbedrijf Boskalis Nederland opgeleverd.

Duurzame betontegels van Bio Bound kunnen het dak op!

De energietransitie in Nederland is in volle gang. Bij Lens Energie, full-service zonpartner, werkt men keihard om zoveel mogelijk daken te voorzien van zonnepanelen. Om de panelen op een solide manier op het dak te bevestigen, wordt gebruik gemaakt van rekken met betonnen ballasttegels. Uiteraard kiest Lens hier voor de duurzame betontegels van Bio Bound.

Duurzame betontegels van Bio Bound kunnen het dak op!

Nederland kiest massaal voor zonne-energie. De stroom die je met behulp van zonnepanelen opwekt, is groen, duurzaam én gratis. Zonnespecialist Lens ontwikkelt, realiseert en beheert zonnedaken door heel Nederland. Het bedrijf helpt organisaties, bedrijven en woningcorporaties in het verduurzamen van hun bedrijfspanden en woningen door middel van zon-op-dak-projecten.

logo Lens EnergieDe zonnenpanelen op de daken worden gemonteerd op speciale rekken, die worden verzwaard met betonnen ballasttegels. Ook bij dit soort details zoekt Lens Energie naar de meest duurzame oplossing en kiest voor de duurzame betontegels van Bio Bound. Deze tegels worden geproduceerd met oude, versleten beton-producten en olifantsgras (miscanthus). Miscanthus is een grassoort die wordt geteeld onder de aanvliegroutes van Schiphol, waardoor het vliegverkeer (op een diervriendelijke manier) minder hinder ondervindt van ganzen. Door dit afvalgras als hernieuwbare grondstof in de tegels te verwerken, is de milieu-impact van Bio Bound producten aanzienlijk lager dan die van standaard betonproducten. Dit komt tot uiting in de lage MKI waarde en reductie van CO2.

De betontegels worden met pallets op het dak gehesen. Daarom produceerde Bio Bound speciaal voor deze klant kleinere pallets die voorkomen dat er schade ontstaat aan de dakbedekking.

Circulaire betontegelsCirculaire betontegels
Bovendien worden de circulaire, biobased betontegels van Bio Bound geleverd met een ‘Take Back certificaat’. Dit betekent dat Bio Bound de door haar geleverde producten aan het einde van hun levensduur terugneemt om deze te verwerken tot nieuwe Bio Bound betonproducten of in andere recyclinginitiatieven te gebruiken. Door met afvalstoffen Bio Bound producten te maken en aan het einde van de levenscyclus de gebruikte betonproducten weer terug te nemen, doen we samen met onze klanten al het mogelijke om tot een gesloten kringloopproces (van productie naar gebruik en weer terug) te komen.

Dit hebben we al bereikt:

  • KIWA gecertificeerd (NEN 1338, NEN 1339 en NEN1340)

  • Biobased prefab beton: circa een halve m³ los gestorte miscanthus per m³ beton!

  • Circulair: Gebruik van secundaire grondstoffen gerecycled olifantsgras en betonpuingranulaat (van zand- tot grindfractie)

  • Aanzienlijke reductie van CO2

  • Hoogwaardige en duurzame producten voor de inrichting van de openbare ruimte

  • (Fietspad)platen: aslasten 10 of 15 ton

  • Producten voldoen aan gestelde normeringen

  • Nederlands octrooinummer 2021223

Aanmelden nieuwsbrief Bio Bound

Bio Bound producten KIWA gecertificeerd

logo kiwa_klein
mini begrippenlijst duurzaamheid

Wij zijn de eerste generatie die klimaatverandering aan den lijve voelt, en we zijn de laatste die er iets aan kan doen

Barack Obama

Ga naar de bovenkant