Nieuws en Projecten Bio Bound
Duurzame fundatieplaten versterken innovatieve OV-informatieborden langs N206
Het openbaar vervoer speelt een steeds crucialere rol in de mobiliteit in ons land. Om mensen aan te moedigen met het OV te reizen, moet het systeem wel efficiënt en comfortabel zijn. Daarom schreef de provincie Zuid-Holland vorig jaar een aanbesteding uit voor digitale informatieborden bij de bushaltes langs de N206, met als doel reizigers te voorzien van actuele reisinformatie.Q-lite bleek het beste bedrijf voor deze opdracht en verzorgde het totale project, inclusief alle hard- en software en de plaatsing van de metalen palen. Voor de fundatie koos Q-lite voor fundatieblokken, gemaakt van hergebruikt beton en olifantsgras.
Langs de N206 loopt R-net Lijn 400, een belangrijke openbaarvervoersverbinding tussen Leiden en Zoetermeer. Het R-net-netwerk staat voor “Regionet” en is ontworpen om hoogwaardig openbaar vervoer te bieden in drukke regio’s, waarbij de nadruk ligt op betrouwbaarheid, snelheid en comfort voor reizigers. Om hierin te voorzien, zijn de bushaltes van deze lijn sinds kort uitgerust met hypermoderne digitale informatieborden om reizigers real-time updates te bieden over aankomst- en vertrektijden, route-informatie en andere nuttige updates.
Het project is uitgevoerd door Q-lite, de grootste fullserviceorganisatie voor digitale displayoplossingen. Q-lite verzorgt het volledige project vanaf de tekentafel tot het daadwerkelijk plaatsen en monitoren van de reisinformatie. Duurzaamheid is een van de belangrijkste speerpunten binnen Q-lite. Daarom koos het bedrijf ervoor om de duurzame funderingsblokken van Bio Bound te gebruiken om de palen stevig te verankeren. In de fabriek zijn de platen uitgerust met kabeldoorvoeren en inserts om de paal aan te bevestigen.
Duurzame fundatieplaten van circulair, biobased beton
De fundatieplaten, uitgevoerd in twee typen (120x120x25 cm en 300x300x25 cm), zijn gemaakt van oude, versleten betonproducten en gerecycled olifantsgras dat is gebruikt om op een diervriendelijke manier ganzen te weren van de start- en landingsbanen van Schiphol. Door het gras als vulstof in het beton te verwerken, wordt de CO2 die de plant heeft omgezet voor zeer lange tijd in het beton opgeslagen en een bijdrage geleverd aan de verlaging van CO2-emissies.
Terugnamegarantie
De duurzame fundatieplaten hebben een terugnamegarantie. Hoewel het nu nog moeilijk voor te stellen is, worden deze fundatieplaten op een gegeven moment ook weer afval. Volgens de principes van de circulaire economie neemt Bio Bound deze platen dan graag terug om er nieuwe Bio Bound betonproducten van te maken of ze in te zetten bij andere recyclinginitiatieven. Door Bio Bound producten te maken met afvalstoffen en aan het einde van de levenscyclus de gebruikte betonproducten terug te nemen, streven we samen met Q-lite naar een gesloten kringloopproces: een circulaire economie.
Duurzame betonplaten voor revitalisering Sportpark Fanny Blankers-Koen in Almere
De Combinatie De Ridder / Jos Scholman Groen heeft de opdracht gekregen voor de duurzame revitalisering van Sportpark Fanny Blankers-Koen in Almere. Een belangrijk onderdeel van deze renovatie was de verharding rondom de velden, waarbij bewust is gekozen voor circulaire, biobased betonplaten van Bio Bound. Deze innovatieve betonplaten dragen bij aan de verduurzaming van het sportpark en sluiten perfect aan bij de ambitieuze doelstellingen van de gemeente Almere.
Sportpark Fanny Blankers-Koen biedt een breed scala aan sportfaciliteiten en is de thuisbasis voor diverse Almeerse sportverenigingen. Om het sportcomplex weer volledig in lijn te brengen met de huidige wensen en eisen besloot de gemeente tot een grondige revitalisering, waarbij 2 rubber ingestrooide kunstgrasvelden zijn omgevormd naar 1 zand ingestrooid kunstgrasveld en 1 hybride veld (combinatie van natuurgras en kunstgras). Centraal hierbij staan de verbetering van maatschappelijk functies, aantrekkelijkheid, verbeteren van biodiversiteit en het verminderen van de uitstoot van CO2 en fijnstof. Het gaat niet zozeer om ‘meer’ te doen, maar de dingen anders te gaan doen.
De Gemeente heeft gekozen voor de Combinatie De Ridder / Jos Scholman Groen. Deze waren al verantwoordelijk voor het onderhoud van het sportcomplex. De zeer duurzame en praktische oplossingen van De Combinatie sloten aan op het beleid en de ambitie van de gemeente Almere, onder andere op het vlak van CO2 besparing, en circulariteit (refuse & rethink, reduce en reuse). Rondom de velden is er een duurzame verharding aangebracht met circulaire, biobased betonplaten van Bio Bound. En uitstekende (en duurzame) plek voor de supporters om straks hun favoriete team aan te moedigen.
Circulaire betonplaten
Bio Bound hanteert een circulaire benadering waarbij de geleverde producten aan het einde van hun levensduur (zoals bepaald door de klant) worden teruggenomen. Op deze manier zorgen we ervoor dat deze materialen worden gerecycled en verwerkt tot nieuwe Bio Bound betonproducten, of gebruikt in andere recyclinginitiatieven.
100% gerecycled grind en zand
Voor de productie van de betonplaten wordt uitsluitend gebruik gemaakt van 100% gerecycled grind en zand. Er wordt geen nieuw zand en grind toegevoegd. Alle vulstoffen worden gerecycled uit oude, versleten betonproducten. Dit gebeurt door middel van een innovatieve breektechniek genaamd de smart liberator. Deze baanbrekende technologie herstelt oud beton naar de oorspronkelijke fracties van grind en zand. Het gerecyclede grind en zand worden vervolgens opnieuw gebruikt in deze hoogwaardige prefab betonplaten. Op deze manier wordt een duurzaam en circulair productieproces gerealiseerd, waarbij waardevolle materialen worden hergebruikt en de impact op het milieu wordt verminderd.
Door gebruik te maken van reststromen voor de productie van Bio Bound producten en vervolgens het terugnemen van deze gebruikte betonproducten, werken we samen met alle betrokken partners om een gesloten kringloopproces te realiseren. Deze inzet voor een naadloze overgang van productie naar gebruik en weer terug draagt bij aan een duurzame toekomst, waarin we gezamenlijk streven naar een circulaire economie.
Provincie Noord-Holland vernieuwt geluidsschermen met biobased betonplinten
Langs de N242, de N244 en de N508 in de provincie Noord-Holland staan grote glazen schermen om geluidsoverlast van de provinciale weg voor de omgeving te verminderen. Vorig jaar heeft de provincie besloten de onderste glazen platen van deze geluidsschermen te vervangen door betonnen plinten van Bio Bound. Deze betonplinten worden vervaardigd uit duurzaam beton met gerecycled beton en olifantsgras.
De geluidsschermen zijn gemaakt van glas. Hierdoor zorgen ze niet alleen voor geluidsreductie, maar bieden ze ook een panoramisch uitzicht over het prachtige polderlandschap van Noord-Holland. De provincie stuitte echter op een uitdaging: de onderste panelen raakten snel beschadigd door opspattende steentjes en maaiwerkzaamheden. Als oplossing koos de provincie ervoor om de onderste rij panelen te vervangen door duurzame betonplinten, in plaats van traditionele glazen panelen. De wegspringende steentjes (die je altijd zult houden) kunnen weinig of geen schade toebrengen aan de betonplaten, dit in tegenstelling tot glazen onderpanelen.
Duurzame ambities
De provincie Noord-Holland staat bekend om haar actieve betrokkenheid bij duurzaamheidsinitiatieven en haar streven naar een groenere en meer duurzame toekomst. Om deze reden koos de provincie voor de circulaire en biobased betonplinten van Bio Bound.
Deze betonplinten worden geproduceerd met duurzaam beton, dat is samengesteld uit hergebruikt beton en olifantsgras (miscanthus). Dit gras wordt verbouwd onder de aanvliegroutes van Schiphol om hinder door ganzen voor het vliegverkeer te verminderen. In de lente wordt het gras gemaaid, wat leidt tot een grote hoeveelheid grasafval waarin veel CO2 is opgeslagen. Door dit gras toe te voegen aan het betonmengsel van de plinten, creëert Bio Bound circulaire en biobased betonplinten met aanzienlijk minder impact op het milieu dan gewone betonproducten. Dit komt tot uiting in de lage MKI-waarde.
Minimale verkeershinder
Provinciale wegen zijn vaak ook drukke wegen. Om veilig te kunnen werken zijn verkeersmaatregelen nodig, maar deze veroorzaken hinder voor het verkeer. Daarom hebben de provincie en Aannemersbedrijf Krinkels BV in een pilot eerst de mogelijkheden onderzocht om het werk vanaf de achterkant van het geluidsscherm uit te voeren. Dit bleek mogelijk met behulp van een compact elektrisch rupsvoertuig met een telescooparm. Hierdoor was de weg vrij voor het vervangen van circa 1400 plinten in diverse afmetingen. Naast het minimaliseren van de verkeershinder heeft dit ook geleid tot aanzienlijke kostenbesparingen, omdat er minder verkeersmaatregelen nodig waren en het werk gedurende de dag kon worden uitgevoerd.
Dit project is een mooi voorbeeld van hoe de provincie Noord-Holland samen met haar partners op doeltreffende wijze projecten in de openbare ruimte realiseert, terwijl gelijktijdig concrete maatregelen worden genomen om duurzaamheidsdoelen te bereiken.
Biobased Beton en Biodiversiteit: Het duurzame dakterras van Zuidelijk Halfrond Gouda
Zuidelijk Halfrond staat bekend als een business center met representatieve en flexibele kantoorruimten. Onlangs heeft een groep investeerders besloten om het pand aan te kopen en uitgebreid te verduurzamen, resulterend in een indrukwekkende stijging van het energielabel van E naar A++. Als onderdeel van deze transformatie heeft ook het dakterras een opmerkelijke metamorfose ondergaan. Voor de vernieuwing zijn elegante zitranden gekozen, vervaardigd van circulair, biobased beton gemaakt van hergebruikt beton en olifantsgras.
Broers Kees en Maarten van Welie, de pioniers achter dit project, waren direct enthousiast over het enorme potentieel van dit opvallende en karakteristieke pand, vanwege de unieke locatie en uitstraling. Met een sterk besef van hun verantwoordelijkheid ten opzichte van het milieu slaagden ze erin om een groep investeerders te overtuigen om in het pand te investeren en het te transformeren tot een van de meest duurzame gebouwen in Gouda. “Duurzaamheid is een belangrijk thema voor ons, en we zien het als onze taak om daarin een bijdrage te leveren aan de toekomst van Gouda. Dit concept heeft grote aantrekkingskracht op huurders, die zich steeds meer bewust worden van het belang van duurzaamheid en graag hun steentje bijdragen,” aldus de broers.
Om het hoogst mogelijke energielabel te behalen, zijn verschillende duurzame maatregelen toegepast, waaronder het loskoppelen van het pand van het gas, de installatie van een warmtepomp, volledige LED-verlichting, zonnepanelen, vervanging van alle installaties, ondersteund door slimme software, en het vergroenen van het dak met een bekleding van cedem.
Duurzame inrichting dakterras
Na de revitalisering van het pand besloten de broers om ook het koude en sombere dakterras te transformeren tot een levendige buitenruimte. Ontwerpster Ellen van den Broek (ELLEN Interior Design) bedacht een prachtig ontwerp voor het dakterras, met sierlijke zitranden in vrolijke, organische vormen. De betonnen parkbanden dienen niet alleen als comfortabele zitranden, maar fungeren ook als stevige bloembakken. Deze bakken zijn gevuld met inheemse planten die een grote aantrekkingskracht hebben op bijen en vlinders. De ruimte tussen de plantenbakken is nu omgetoverd tot een gezellig terras met comfortabele tafels en stoelen. De daktuin grenst direct aan de luxe kantine. Bij mooi weer kunnen huurders hier ontspannen, elkaar ontmoeten en samen met hun gasten genieten van een heerlijke lunch.
Biobased beton met hergebruikt beton
De betonnen zitrandelementen zijn vervaardigd met hergebruikt beton en olifantsgras (miscanthus). Dit gewas wordt speciaal geteeld onder de aanvliegroutes van Schiphol om overlast van ganzen voor het vliegverkeer te verminderen. Dankzij deze circulaire en biobased samenstelling hebben de producten van Bio Bound een aanzienlijk lagere ecologische voetafdruk dan traditionele betonproducten.
De transformatie van Zuidelijk Halfrond is een mooi voorbeeld van hoe duurzaamheid en esthetiek kunnen worden gecombineerd. Het resultaat is een modern, duurzaam kantoorgebouw met een groen dakterras dat bijdraagt aan de biodiversiteit in de stad.
Duurzame herinrichting Meerwijk met circulaire, biobased bestratingsmaterialen
In de woonwijk Meerwijk, gelegen in Bennebroek, heeft de gemeente Bloemendaal een vernieuwd drainagesysteem aangelegd om wateroverlast te bestrijden. Deze werkzaamheden boden de gemeente een uitgelezen kans om ook de bestrating in de wijk op duurzame wijze te vernieuwen. In lijn met hun ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen heeft de gemeente gekozen voor de bestratingsmaterialen van Bio Bound, vervaardigd met hergebruikt beton en olifantsgras.
Een andere wens van de bewoners was het verlagen van de snelheid van het verkeer in de wijk. Om aan deze wens tegemoet te komen, heeft de gemeente een ontwerp bedacht met een smallere rijbaan en geïntegreerde parkeerplaatsen in het trottoir. In plaats van afzonderlijke parkeervakken worden de parkeerplaatsen nu prachtig geaccentueerd door antraciet gekleurde betonstraatstenen, terwijl de trottoirs zijn bestraat met elegante, grijze tegels van 30x30x7 cm.
Passend bij de karakteristieke uitstraling van de huizen in de wijk is er gekozen voor een rijbaan met fraaie rode gebakken klinkers in keiformaat en trottoirbanden met een verfijnde deklaag van structuur basalt. Deze perfecte combinatie voegt een moderne en stijlvolle uitstraling toe aan het straatbeeld, wat resulteert in een opmerkelijke verbetering van de kwaliteit van de omgeving.
Duurzame bestratingsmaterialen
De gekozen bestratingsmaterialen zijn vervaardigd met een circulair, biobased onderbeton dat gerecycled betonpuin en miscanthus bevat, en een hoogwaardige deklaag van circulair beton met kleurechte, natuurlijke materialen. Het miscanthus, ook wel bekend als olifantsgras, dat hiervoor wordt gebruikt, is een grassoort die wordt geteeld onder de aanvliegroutes van Schiphol, waardoor het vliegverkeer minder hinder ondervindt van ganzen.
Dankzij deze circulaire, biobased samenstelling is de milieu-impact van deze bestratingsmaterialen aanzienlijk lager dan die van standaard betonproducten. Dit komt tot uiting in betonstraatstenen, betontegels en trottoirbanden met een lage MKI-waarde en een aanzienlijke reductie van CO2.
Groenere en duurzamere toekomst
In haar beleidsplannen heeft Bloemendaal ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen gesteld en onderneemt de gemeente concrete acties om deze te verwezenlijken. Door middel van innovatieve projecten en het omarmen van duurzame technologieën positioneert Bloemendaal zich als een voorloper op het gebied van duurzaamheid en toont zij leiderschap in haar inspanningen om een groenere en duurzamere toekomst te realiseren.
Deze circulaire, biobased betonstraatstenen, betontegels en trottoirbanden worden geproduceerd in samenwerking met onze ketenpartner Morssinkhof Groep, één van de grootste producenten van bestratingsmaterialen in Nederland.
SHARE Meets toont de veelzijdige mogelijkheden van Miscanthus Gigantheus
Op woensdag 5 juli vond SHARE Meets plaats. De inspirerende locatie van deze bijeenkomst was Hoeve Voorzorg in Zwanenburg, eigendom van Reinier van Elderen, waar de veelzijdigheid van miscanthus, ook wel bekend als olifantsgras, centraal stond.
Het evenement werd geopend met een gesprek tussen moderator Margo Spek en wethouder Marja Ruigrok (gemeente Haarlemmermeer). Daarna volgde een boeiend gesprek met Reinier van Elderen, waarbij de geschiedenis van de boeren in Haarlemmermeer en de kansen voor de toekomst werden besproken.
Vervolgens was het de beurt aan Gert-Jan Petrie en Hein van Elderen, de oprichters van de Miscanthusgroep Haarlemmermeer, om te spreken over de pioniersrol van hun coöperatie en de duurzame impact die zij in de regio hebben. Sinds 2010 zijn zij actief bezig met het telen van miscanthus als antwoord op de problemen met overwinterende ganzen onder de aanvliegroutes van Schiphol. Miscanthus draagt bij aan het verminderen van CO2-uitstoot en vliegtuiggeluid, maar biedt ook diverse mogelijkheden als biobased grondstof. Het kan worden toegepast in beton, 3D-printen, mycelium isolatiemateriaal, bioplastics, compost, papier, bodembedekkers en biobrandstoffen.
Na de inspirerende gesprekken konden de deelnemers deelnemen aan vier deelsessies, georganiseerd door partners van de Miscanthusgroep, t.w.:
- Jaap Schotanus (Bio Bound) en Rikus Houtman (SADC)
- Peter van den Bosch (3D Makers Zone)
- Arjan Koppier (Natural Fiber Composites)
- Hein van Elderen en Gert-Jan Petrie (Miscanthusgroep Haarlemmermeer)
Het programma werd afgesloten met een plenair gesprek met Gert-Jan de Jong (ELGRA) en Maarten Markus (manager duurzaamheid AM Gebiedsontwikeling) over miscanthus papier, miscanthus mycelium isolatiemateriaal en miscanthus pellets als energiebron.
SHARE Meets heeft opnieuw laten zien hoe Miscanthus Gigantheus een veelbelovende en veelzijdige grondstof is met talloze toepassingsmogelijkheden.
Wat is SHARE Meets?
SHARE Meets is een gezamenlijk initiatief van Schiphol Groep, Rabobank, DuraVermeer, SADC, Schenk Makelaars en gemeente Haarlemmermeer. Een aantal keren per jaar organiseren zij een bijeenkomst op een inspirerende locatie in de regio. Doel is om in een informele, interactieve setting concreet aan de slag te gaan en slimme innovaties te vertalen naar winstgevende businesscases.
Dit hebben we al bereikt:
KIWA gecertificeerd (NEN 1338, NEN 1339 en NEN1340)
Biobased prefab beton: circa een halve m³ los gestorte miscanthus per m³ beton!
Circulair: Gebruik van secundaire grondstoffen gerecycled olifantsgras en betonpuingranulaat (van zand- tot grindfractie)
Aanzienlijke reductie van CO2
Hoogwaardige en duurzame producten voor de inrichting van de openbare ruimte
(Fietspad)platen: aslasten 10 of 15 ton
Producten voldoen aan gestelde normeringen
Nederlands octrooinummer 2021223
Aanmelden nieuwsbrief Bio Bound
Bio Bound producten KIWA gecertificeerd

Wij zijn de eerste generatie die klimaatverandering aan den lijve voelt, en we zijn de laatste die er iets aan kan doen
Barack Obama