Nieuws en Projecten2021-11-12T13:28:56+00:00

Nieuws en Projecten Bio Bound

Betonstraatstenen met lage mki-waarde sieren buitenruimte duurzaam hotel

Het gloednieuwe Intercity hotel op business park Schiphol Trade Park in Hoofddorp is een synergie van duurzaamheid en innovatie. In aansluiting hierop zocht opdrachtgever Necron een mooie én duurzame invulling van het terras, parkeerterrein en de logistieke zones. Buro Topia maakte een fraai ontwerp met de circulaire, biobased bestratingsmaterialen van Bio Bound. Van de Bijl & Heierman b.v. verzorgde de realisatie.

Betonstraatstenen met lage mki-waarde sieren buitenruimte duurzaam hotel

Voor de bouw van het Intercity Hotel kregen architecten Stephan Renner en Thomas Rau de opdracht om een zo duurzaam en circulair mogelijk gebouw te ontwerpen. Het hotel heeft onder andere een eigen WKO-installatie en 400 zonnepanelen. Het doorspoelen van het sanitair gaat met opgevangen regenwater. Warmtepompen en goede isolatie zorgen voor een energiezuinige koude- en warmteregulatie.

logo buro TOPIAOok voor de inrichting van het terras, parkeerterrein en de logistieke zones is er gekozen voor materialen met een lage milieu-impact. Stads- en landschapsontwerper buro TOPIA maakte het ontwerp met circulaire, biobased bestratingsmaterialen van Bio Bound . ‘We hebben er voor gekozen om de buitenruimten te verbijzonderen met een mix van betonstraatstenen in drie smaakvolle grijstinten’, aldus Reinier Gerritsen directeur van buro TOPIA. ‘Door te variëren in kleurpercentages creëren we subtiele verschillen in de uitstraling. Het terras is lichter en de bestrating van de logistieke gebieden donkerder, waardoor deze aansluiten bij de rijbaan en de kenmerken van de omgeving. Dit komt pas goed tot uiting als ook de omliggende openbare ruimte hierop wordt aangesloten’.

Circulair, biobased beton
Bio Bound bestratingsmaterialen zijn vervaardigd met een circulaire, biobased onderbeton met gerecycled betonpuin en miscanthus en een hoogwaardige deklaag van circulair beton met kleurechte, natuurlijke materialen. Het miscanthus dat hiervoor wordt gebruikt is een grassoort die wordt geteeld onder de aanvliegroutes van Schiphol, waardoor het vliegverkeer minder hinder ondervindt van ganzen. Door deze circulaire, biobased samenstelling is de milieu-impact van Bio Bound producten aanzienlijk lager dan die van standaard betonproducten. Dit komt tot uiting in betonstraatstenen met een lage MKI-waarde en aanzienlijke reductie van CO2.

Van de Bijl & Heierman b.v.
logo Van de Bijl & HeiermanDe realisatie van het project was in handen van Van de Bijl & Heierman b.v.,  die de klus in nauwelijks twee weken klaarden. De groen- en terreinspecialist uit Opheusden maakt serieus werk van de transitie naar de circulaire economie en zet zich in voor de reductie van CO2, vergroening en verduurzaming. Dit is inmiddels bekroond met een CO2-prestatieladder certificaat trede 5.

Biobased producten in de Provincie Zeeland

De Provincie Zeeland heeft hoge ambities op het gebied van circulair denken, reductie van CO2, vergroening en verduurzaming. Voor nu en in de toekomst.

Daarom kiest Zeeland voor bij de inrichting van de openbare ruimte voor ‘biobased producten’. Biobased betekent dat de producten gemaakt zijn van natuurlijke materialen. Zo zijn ze hernieuwbaar. Naast dat biobased producten beter zijn voor het klimaat, stimuleert het inkopen door de Provincie ondernemers om te komen met nieuwe oplossingen en zorgen ze voor innovatie.

In onderstaande video toont de Provincie Zeeland een aantal voorbeelden van toegepaste biobased producten. Zo laat men onder ander de circulaire, biobased picknickplaats zien die Bio Bound in samenwerking met KWS Infra b.v. realiseerde in Sint Anna ter Muiden (gemeente Sluis) in westelijk Zeeuws-Vlaanderen. De picknickplaats is samengesteld van beton gemaakt met gerecycled oud beton en olifantsgras met een zitting en tafelblad van duurzaam bamboe.

Bio Bound op Vakbeurs Openbare Ruimte 2022

Bio Bound op Vakbeurs Openbare Ruimte 2022

logo vakbeurs openbare ruimte 2022

Ook dit jaar was Bio Bound weer een van de deelnemende exposanten op de vakbeurs Openbare Ruimte in de Jaarbeurs Utrecht. Deze beurs is voor iedereen die beroepsmatig op de hoogte wil blijven van nieuwe ontwikkelingen binnen alle sectoren van de openbare ruimte.

Dit jaar toonden we een betonnen fietspadplaat van 3×2 meter, de zitelementen die wij leverden aan de Floriade en onze circulaire, biobased bestratingsmaterialen.

Bio Bound deelnemer op Expo Miscanthus 22

Woensdag was Bio Bound één van de exposerende deelnemers op de Expo Miscanthus 22 in de circulaire hotspot C-Beta in Hoofddorp.

Miscanthus Expo

Tijdens de Expo vertelden verschillende inspirerende sprekers over de mogelijkheden met dit unieke gras. In de middag vertrokken de deelnemers met elektrische golfkarren naar de miscanthus proefvelden. De miscanthus groep verbouwd hier het olifantsgras om overwinterende ganzen op een diervriendelijk manier te weren van de af- en aanvliegroutes van Schiphol.

Miscanthus is een grassoort dat bovenmatig veel CO2 opneemt uit de lucht. Ter vergelijking: miscanthus neemt vier keer méér CO2 op dan een bomenbos van gelijke grootte! Zodra de vogels weer naar het noorden zijn vertrokken droogt het gras uit en wordt het afgemaaid. Dit afvalgras is weer een natuurlijke grondstof voor diverse producten zoals de circulaire, biobased betonproducten van Bio Bound die de bezoekers van de Expo konden bekijken.

Miscanthus Expo_logo

Duurzaam fietspad van gerecycled beton en olifantsgras in Middenmeer

De Gemeente Hollands Kroon werkt aan een groene toekomst! Daarom zocht de gemeente voor de vernieuwing van het fietspad aan de Professor ter Veenweg in Middenmeer voor een zo duurzaam mogelijke oplossing: Bio Bound fietspadplaten, gemaakt met 100% gerecycled grind, zand en olifantsgras.

logo gemeente hollands kroonHet fietspad aan de Professor ter Veenweg in Middenmeer was in slechte staat. Daarom besloot de gemeente het fietspad te vervangen en aan een deel van het fietspad een voetpad toe te voegen. Voor de aanleg van het nieuwe fietspad koos de gemeente voor circulaire, biobased betonnen fietspadplaten. De duurzame fietspadplaten worden gemaakt van 100% gerecyclede vulstoffen die worden teruggewonnen uit oude, versleten betonproducten. Mede hierdoor hebben de prefab betonplaten een lage MKI-waarde. Een duurzame keuze!

Bekijk het filmpje van het project:

Beton met olifantsgras
Bovendien maakt Bio Bound deze gekoppelde betonplaten met miscanthus (olifantsgras), een grassoort die wordt geteeld onder de aanvliegroutes van Schiphol, waardoor het vliegverkeer minder hinder ondervindt van ganzen. In de zomer trekken de ganzen terug naar het Noorden en wordt het gras gemaaid. Door deze reststroom als vezelversterkende vulstof in het beton te verwerken, wordt de CO2 uit de plant langdurig vastgelegd in het beton en dat zorgt voor een reductie van CO2 emissies in de atmosfeer. Het fietspad voldoet aan dezelfde normen en ziet er hetzelfde uit als een fietspad van regulier beton.

Daar komt nog bij dat betonplaten een zeer lange levensduur hebben en indien nodig tijdelijk kunnen worden weggenomen om bijvoorbeeld werkzaamheden onder het fietspad te verrichten. Vervolgens worden de platen teruggeplaatst en is het fietspad weer als nieuw.

logo borst GWWHet Noord-Hollandse aannemersbedrijf Borst GWW legde de ruim 500 m1 fietspadplaten met aansluitend rode H-profiel stenen en ca. 775 m1 voetpadplaten. Een mooie klus!

Vanaf juli kunnen de inwoners van Middenmeer gebruik maken van het nieuwe fietspad.

Bio Bound op vakbeurs Openbare Ruimte 2022

logo vakbeurs openbare ruimte 2022Ook dit jaar is Bio Bound weer een van de deelnemende exposanten op de vakbeurs Openbare Ruimte in de Jaarbeurs Utrecht. Deze beurs is voor iedereen die beroepsmatig op de hoogte wil blijven van nieuwe ontwikkelingen binnen alle sectoren van de openbare ruimte.

Met veel plezier ontvangen wij u op 5 en 6 oktober op stand 4.4.01.

Klik hier voor gratis toegangskaarten

Dit hebben we al bereikt:

  • KIWA gecertificeerd (NEN 1338, NEN 1339 en NEN1340)

  • Biobased prefab beton: circa een halve m³ los gestorte miscanthus per m³ beton!

  • Circulair: Gebruik van secundaire grondstoffen gerecycled olifantsgras en betonpuingranulaat (van zand- tot grindfractie)

  • Aanzienlijke reductie van CO2

  • Hoogwaardige en duurzame producten voor de inrichting van de openbare ruimte

  • (Fietspad)platen: aslasten 10 of 15 ton

  • Producten voldoen aan gestelde normeringen

  • Nederlands octrooinummer 2021223

Aanmelden nieuwsbrief Bio Bound

Bio Bound producten KIWA gecertificeerd

logo kiwa_klein
mini begrippenlijst duurzaamheid

Wij zijn de eerste generatie die klimaatverandering aan den lijve voelt, en we zijn de laatste die er iets aan kan doen

Barack Obama

Ga naar de bovenkant