Nieuws en Projecten2019-02-19T09:11:01+00:00

Nieuws en Projecten Bio Bound

Circulaire, biobased bestratingsmaterialen voor duurzaamste bedrijventerrein van Europa: Schiphol Trade Park

Ten zuiden van luchthaven Schiphol start aannemersbedrijf KWS volgende maand met de realisatie van een bijzonder project: Schiphol Trade Park, een unieke bedrijfslocatie in Hoofddorp waar duurzaamheid en innovatie samenkomen. Ook op het gebied van bestratingsmaterialen legt de opdrachtgever de lat hoog. Daarom is er gekozen voor de circulaire, biobased stenen, banden en tegels van Bio Bound.

Circulaire biobased bestratingsmaterialen voor duurzaamste bedrijventerrein van Europa Schiphol Trade Park

Het bedrijfsterrein wordt een unieke bedrijfslocatie waar prettig werken, duurzaamheid en innovatie samenkomen. Centraal gelegen en dichtbij alle vervoersmiddelen is het volledig voorbereid om ook in de toekomst logistieke vraagstukken van klanten te beantwoorden.

Showcase voor het duurzaamste bedrijventerrein
Op het gebied van duurzaamheid is het Schiphol Trade Park, een ontwikkeling van regionale gebiedsontwikkelaar SADC, een echte koploper. Met duurzaamheidsmaatregelen als waterpeilbeheer, collectief parkeren, duurzame mobiliteit en de keuze voor materialen met een lage impact op het milieu is het dé showcase voor het duurzaamste bedrijventerrein van Europa.

logo KWS en sadc voor schiphol trade parkCirculaire, biobased betonstraatstenen, betontegels en banden
Voor de bestratingsmaterialen van het park koos de opdrachtgever voor de stenen, banden en tegels van Bio Bound. Door de circulaire, biobased samenstelling is het milieuprofiel van Bio Bound bestratingsmaterialen veel lager dan die van traditionele betonproducten.

In dit geval is het nog eens extra bijzonder dat Bio Bound het olifantsgras, dat als tijdelijke invulling wordt geteeld op Schiphol Trade Park en is onder andere bedoeld om ganzen op een diervriendelijke manier te weren van de start- en landingsbanen, in de betonproducten verwerkt. Miscanthus is een éénjarig gewas, dat na de het trekseizoen wordt afgemaaid, waarna er een enorme berg grasafval (lees vastgelegde CO2) overblijft. De stenen, banden en tegels zijn van het Schiphol Trade Park zijn dus gemaakt met het gerecycled afvalgras van hemelsbreed 500 meter verderop.

Circulaire biobased betontegels

Circulaire, biobased betontegels voor Schiphol Trade Park

Gesloten kringloopproces
Het is nu moeilijk voor te stellen maar ooit worden ook deze bestratingsmaterialen weer afval. Met het Bio Bound Take Back System wil Bio Bound, conform de gedachte van circulaire economie, de door haar geleverde producten aan het eind van hun levensduur graag terugnemen om ervoor te zorgen dat ze verwerkt worden tot nieuwe Bio Bound betonproducten of in andere recyclinginitiatieven worden gebruikt.

Door met afvalstoffen Bio Bound producten te maken en aan het einde van de levenscyclus de gebruikte betonproducten weer terug te nemen doen we samen met de opdrachtgever en Aannemersbedrijf KWS al het mogelijke om tot een gesloten kringloopproces (van productie naar gebruik en weer terug) te komen.

Presentatiefilm

KWS en SADC hebben een interessant filmpje gemaakt over de ontwikkeling van het meest circulaire en duurzame bedrijventerrein van Europa:

Noordwijk start met circulaire, biobased bestratingsmaterialen

De gemeente Noordwijk is een vooruitstrevende gemeente die serieus wil werken aan de transitie naar de circulaire economie en zich sterk maakt voor reductie van CO2, vergroening en verduurzaming. Daarom is de gemeente nu gestart met bestratingen met de circulaire, biobased tegels en banden van Bio Bound.

Noordwijk start proef met circulaire, biobased bestratingsmaterialenDoor de circulaire, biobased samenstelling is de footprint van Bio Bound producten veel lager dan die van traditionele betonproducten. Dit komt door de combinatie van een uitgekiend betonrecept, hergebruik van reststoffen zoals betonpuingranulaat en olifantsgras. Deze plant neemt tijdens de groei CO2 op uit de lucht en verwerkt deze in combinatie met water naar de stengel. Miscanthus is een éénjarig gewas, dat na het trekseizoen wordt afgemaaid, waarna er een enorme berg grasafval (lees vastgelegde CO2) overblijft. Deze opgenomen CO2 wordt voor langere tijd in het beton vastgelegd.

Take Back System
Bovendien worden deze bestratingsmaterialen geleverd met het Bio Bound Take Back Certificaat. Hierin is vastgelegd dat conform de gedachte van de circulaire economie, Bio Bound de door haar geleverde producten aan het einde van hun levensduur graag terugneemt om ervoor zorgen dat ze verwerkt worden tot nieuwe Bio Bound betonproducten of in andere recyclinginitiatieven worden gebruikt. Noordwijk start proef met duurzame betonnen bestratingsmaterialen

Op deze manier doen we samen met onze klanten al het mogelijke om tot een gesloten kringloopproces (van productie naar gebruik en weer terug) te komen.

Om een weloverwogen keuze te kunnen maken en ervaring op te doen is de Noordwijk gestart met een proef met de tegels en banden in de Johannes Molengraafstraat. Na evaluatie zal er worden besloten welke andere projecten met deze duurzame betontegels en banden kunnen worden bestraat.

Rijksweg N33 wordt een icoon van duurzaamheid 

Provincie Groningen, Rijkswaterstaat en Building organiseerden woensdag 12 juni de kick-off voor de innovatie van de  provinciale weg N33. Bio Bound was een van de deelnemers aan de bijbehorende innovatiemarkt.

N33 wordt een icoon van duurzaamheid

De autoweg N33 loopt van Assen-Zuid via Veendam en Appingedam naar de Eemshaven. Door de toenemende verkeersdrukte willen de provincie en het rijk de weg verbeteren.

De samenwerkingspartners van het project hebben de gezamenlijke ambitie om dit project op verschillende thema’s zo duurzaam mogelijk uit te voeren. Het doel is om de meest duurzame rijksweg van Nederland te realiseren, een icoon van duurzaamheid.

Onderdeel van de kick-off was een innovatiemarkt waar vooruitstrevende bedrijven hun ideeën en producten presenteren, zodat deze wellicht een kans kunnen krijgen in dit ambitieuze project. In de testhal van BuildinG, wat staat voor Build in Groningen (hét kennis- en innovatieplatform voor toekomstbestendig bouwen in Noord-Nederland), presenteerde Bio Bound haar circulaire, biobased betonproducten voor inrichting van de openbare ruimte.

Funderingspoer voor zonneboom van duurzaam beton

De Provincie Zuid-Holland heeft hoge ambities op het gebied van duurzaamheid. Daarom wees ze de verbindingsweg N211 aan voor een bijzondere pilot: de eerste CO2-negatieve weg.

Funderingspoer voor zonneboom van duurzaam beton

De N211 is de provinciale verbindingsweg tussen Den Haag en Poeldijk. Net als elke weg heeft ook deze weg onderhoud nodig. Voor dit project koos de provincie voor een klimaatvriendelijke aanpak met als doel om CO2 te verminderen en zichtbaar te maken hoe innovatief denken bij het ontwerpen van provinciale wegen een doorslaggevende bijdrage kan leveren aan een betere leefomgeving.

Samen met diverse innovatieve bedrijven uit de markt zocht de Provincie naar nieuwe materialen en productieprocessen, oplossingen die energie opwekken of besparen en innovatieve verkeersmaatregelen.

Funderingspoer voor zonneboom van duurzaam betonFunderingspoer voor zonneboom
Eén van de innovaties is een sierlijke zonneboom die zorgt voor de opwekking van de energie die weer wordt gebruikt voor toepassingen in en op de weg. De boom bestaat uit tien sierlijke armen met plateaus met zonnepanelen.

Om dit reusachtige element rechtop te houden produceerde Bio Bound een enorme prefab funderingspoer gemaakt van circulair, biobased beton. De specifieke afmetingen en voorbereidingen om de boom werkend te krijgen werden volledig op maat gemaakt. Begin november is de vernieuwde N211 opgeleverd.

Primeur! circulaire, biobased betonstraatstenen voor buitenruimte Biosintrum

In de Friese gemeente Ooststellingwerf is eind 2018 het Biosintrum gereed gekomen, hét kenniscentrum voor biobased bouwen. Uiteraard zette de gemeente deze lijn ook door bij de inrichting van de buitenruimte rondom dit innovatieve pand en koos voor de circulaire, biobased betonklinkers van Bio Bound.

Circulaire, biobased bestrating buitenruimte ooststellingwerf biosintrum

Het Biosintrum is het kenniscentrum op het gebied van de biobased economy en één van de meest duurzame en innovatieve gebouwen van Europa. Begin dit jaar won Paul de Ruiter Architects uit Amsterdam hiervoor nog De Nederlandse Bouwprijs 2019 in de categorie gebouwen. Bio Bound leverde de afdekvloer in de centrale hal.

Circulaire, biobased betonstraatstenen, betontegels en banden
In april was de buitenruimte aan de beurt. Uiteraard was het de wens om ook dit te realiseren met circulaire, biobased materialen. Sinds kort levert Bio Bound ook circulaire, biobased betonstraatstenen, betontegels en banden. Door deze te produceren met een uitgekiend betonrecept met hergebruik van reststoffen zoals betonpuingranulaat en olifantsgras is de footprint van deze duurzame bestratingsmaterialen veel lager dan traditionele stenen, tegels en banden.

Het Biosintrum heeft de primeur! Want dit is het eerste project in Nederland waar deze Bio Bound betonstraatstenen zijn toegepast. Bio Bound levert deze ook circulaire, biobased betonstraatstenen, betontegels en banden in alle gangbare kleuren, maten en deklagen.

Pitch Bio Bound op Building Holland

Pitch Bio Bound op Building HollandDinsdag 9 april mocht Bio Bound een leuke pitch houden op Building Holland in de RAI. Organisator Cirkelstad gaf 5 bedrijven werkzaam in de infra en buitenruimte het podium hun innovatie te presenteren voor een jury bestaande uit: Gertjan de Werk (Provincie Zuid-Holland), Steven de Kruijf (Dura Vermeer) en Jamaica den Heijer (Heijmans).

De andere pitchers waren: Tynke van den Heuvel (Studio Wae), Thomas van den Groenendaal (Thermaflex), Hugo Ward (Groene Bouwhekken) en Mick Walvisch (EVAnet).

De presentatie was in handen van Erick Wuestman (Cirkelstad)

Dit hebben we al bereikt:

  • Biobased prefab beton: circa een halve m³ los gestorte miscanthus per m³ beton!

  • Circulair: Gebruik van secundaire grondstoffen gerecycled olifantsgras en betonpuingranulaat (van zand- tot grindfractie)

  • Aanzienlijke reductie van CO2

  • Hoogwaardige en duurzame producten voor de inrichting van de openbare ruimte

  • (Fietspad)platen: aslasten 10 of 15 ton

  • Producten voldoen aan gestelde normeringen

Aanmelden nieuwsbrief Bio Bound

Bio Bound film
mini begrippenlijst duurzaamheid

Wij zijn de eerste generatie die klimaatverandering aan den lijve voelt, en we zijn de laatste die er iets aan kan doen

Barack Obama