Nieuws en Projecten2020-07-03T14:46:56+00:00

Nieuws en Projecten Bio Bound

Gemeente Amsterdam kiest Bio Bound voor Noorderspeeltuin

De Noorderspeeltuin is zo’n echt ouderwets gezellige speeltuin in een van de hipste wijken van Amsterdam, de Jordaan. Toch is de speeltuin minder ouderwets dan je zou denken want bij de herinrichting van de tuin koos de Gemeente Amsterdam voor een betonnen zitrand van circulair, biobased beton met olifantsgras.

logo gemeente amsterdam

De Jordaan, één van de gezelligste volkswijken van Amsterdam, is tegenwoordig een hippe buurt met leuke winkels, galeries, restaurants en bars. Midden in deze wijk ligt de Noorderspeeltuin. Een heerlijke plek waar kinderen kunnen spelen en sporten en ouders gezellig met elkaar een praatje maken.

Gemeente Amsterdam kiest Bio Bound voor NoorderspeeltuinDe gemeente Amsterdam hecht veel waarde aan de speeltuin. Daarom besloot zij in augustus 2020 de speeltuin volledig op de schop te nemen. De tuin is opnieuw bestraat en voorzien van een grote, elipsvormige zitrand met de ‘Elegance’ parkbanden van Bio Bound.

Biobased banden: minder CO2
Door de circulaire, biobased samenstelling is de milieu footprint van deze ‘Elegance’ parkbanden aanzienlijk lager dan die van standaard betonproducten. Dit komt door de combinatie van een uitgekiend betonrecept met hergebruik van reststoffen zoals granulaat van oude, versleten betonproducten én olifantsgras (miscanthus). Doordat de CO2 die de plant heeft opgenomen wordt vastgelegd in de betonbanden, wordt de CO2 voor zeer lange tijd uit de cyclus gehaald.

Letters in het beton
Gemeente Amsterdam kiest circulair, biobased beton voor NoorderspeeltuinZonder dat de kinderen het weten spelen ze tussen betonelementen die een positieve bijdrage leveren aan hun toekomst. En dat is natuurlijk prima, want zij moeten gewoon lekker spelen.

Op vier elementen zijn letters uitgespaard in het beton. Verdeeld over twee elementen vormen die de naam van de speeltuin. Het is de bedoeling dat de bewoners van de wijk deze letters met gekleurde stukjes tegel gaan mozaïeken. Zo wordt het geheel nog mooier.

Bio Bound betonvloeren voor Food Forum Floriade Almere

In april 2022 gaat het gebeuren! Dan opent de gemeente Almere de deuren van de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022. Momenteel voorziet Bio Bound i.s.m. de Rutte Groep het Flevolandse paviljoen ‘Food Forum’ van fundatie- en afdekvloeren met beton waarvoor geen nieuw grind en zand is gebruikt. Het bestaat voor 77% uit oude, versleten betonproducten.

Bio Bound betonvloeren voor Food Forum Floriade Almere

De 7e editie van de Floriade staat in het teken van Growing Green Cities. Centraal staan vraagstukken die te maken hebben met de mondiale verstedelijking, zoals voedselvoorziening, klimaatverandering, energie en water.
Strukton Civiel Worksphere bouwt één van de grote blikvangers op de Floriade Campus: het ‘Food Forum’. Dit Flevolandse kenniscentrum brengt opleidingen, onderzoek, ontwikkelen en ondernemen op het gebied van stedelijke voedselvraagstukken bij elkaar.

Bio Bound betonvloeren voor Food Forum Floriade Almere100% hergebruikt grind en zand
De innovaties zullen niet alleen ín het paviljoen worden getoond, maar het pand bestaat grotendeels zelf uit innovaties. Eén van de innovaties wordt geleverd door Bio Bound in samenwerking met de Rutte Groep: een fundatievloer met beton waarvoor geen nieuw grind en zand is gebruikt.

Eenvoudig gezegd bestaat beton uit cement, water, grind en zand. Maar in Almere gaat dat totaal anders. Met behulp van een innovatieve breektechniek worden oude, versleten betonproducten teruggebracht naar hun oorspronkelijke fracties. Dit herwonnen grind en zand wordt opnieuw gebruikt in de fundatievloeren van het Food Forum in Almere! Om de vloer de gewenste kleur te geven worden oude, gele bakstenen door het beton verwerkt. In totaal waren er 15 grote betonmixers nodig om de klus te klaren.

Biobased afdekvloeren
Als kers op de taart worden de afdekvloeren voorzien van een betonsamenstelling waaraan ook nog olifantsgras is toegevoegd. Dit olifantsgras (miscanthus) wordt geteeld in de directe omgeving van Schiphol en is bedoeld om ganzen op een diervriendelijke manier te weren van de start- en landingsbanen.

Reductie van CO2
Miscanthus is een plant die tijdens de groei bovenmatig veel CO2 opneemt uit de lucht. Ter vergelijking: het neemt zelfs vier keer méér CO2 op dan een bomenbos van gelijke grootte! Deze opgenomen CO2 wordt voor langere tijd in het beton vastgelegd, waardoor CO2  voor langere tijd uit de cyclus wordt weggenomen.

Groene, duurzame metamorfose voor grijs Monseigneur Bekkersplein

Het Noord-Brabantse Haaren staat bekend als ‘De tuin van Brabant’. Aansluitend bij die reputatie besloot de gemeente dat het voorheen grijze Monseigneur Bekkersplein groen en duurzaam moest worden. Voor het nieuwe plein leverde Bio Bound banden van duurzaam beton met olifantsgras.

Circulaire biobased parkbanden van duurzaam beton voor gemeente HaarenDe ambities van de gemeente voor het centrale plein van Haaren lagen hoog. Het voorheen grijze Monseigneur Bekkersplein moest ‘groener, gezelliger, opener en dorpser’ worden. Maar ook duurzaam, circulair en met zo min mogelijk CO2.

Dolmans Landscaping L+P, Aannemersbedrijf Van der Zanden en SOOH klaarden de klus. Samen creëerden zij een modern, gebruikersvriendelijk plein met een dorpse uitstraling maar met materialen, groeninrichting, biodiversiteit, verlichting en voorzieningen die inspelen op de klimaatverandering.

Circulaire biobased opsluitenbanden in Gemeente Haaren

Beton met olifantsgras
Voor de bestrating van het plein is gekozen voor een smaakvolle schakering van granietkeien en bakstenen die zijn opgesloten met verschillende types opsluit- en parkbanden van duurzaam beton gemaakt met olifantsgras.

Dit olifantsgras (miscanthus) wordt verbouwd langs de start- en landingsbanen van Schiphol. Door dit gras als vulstof in het beton te verwerken, wordt de CO2 die het gras tijdens de groei heeft opgeslagen vastgelegd in het beton. Deze vastlegging levert een bijdrage aan het verlagen van CO2 emissies.

logo gemeente haaren

Bovendien worden deze Bio Bound betonproducten geleverd met terugnamegarantie. Want hoe raar het ook klinkt: ooit worden ook deze betonproducten afval, dat weer in een nieuw productieproces zal worden opgenomen. Door nu al na te denken over dat hergebruik in de verre toekomst, maakt Bio Bound betonproducten die niet alleen duurzaam zijn maar ook écht circulair!

CO2 vriendelijke RONA®Bermverhardingssysteem van Altena Infra-materialen

CO2 vriendelijke RONA®Bermverhardingssysteem van Altena Infra-materialenVoor de Provincie Gelderland wordt er aan de N319, tussen Ruurlo en Groenlo, groot onderhoud uitgevoerd. Niet alleen een nieuwe deklaag op de hoofdrijbaan maar ook de ventweg wordt door aannemer Dostal Wegenbouw B.V. voorzien van een nieuwe deklaag en het CO2 vriendelijke RONA®Bermverhardingssysteem van Altena Infra-materialen.

RONA®Bermverhardingssysteem is een ontwikkeling van Altena Infra-materialen en mede mogelijk gemaakt door partners Morssinkhof Groep GWW Beton en Bio Bound.

Duurzame Dinsdag koffer vol duurzame ideeën voor Staatssecretaris Stientje van Veldhoven

Bio Bound bij Duurzame dinsdagVandaag is het Duurzame Dinsdag!
Maurits Groen overhandigt de Duurzame Dinsdag koffer vol duurzame ideeën aan Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (staatsecretaris Infrastructuur en Waterstaat).

Duurzame dinsdag is de dag waarop duurzame ideeën een podium krijgen in politiek Den Haag. Dit jaar werd de ‘Duurzame Dinsdag-koffer’ gevuld met maar liefst 454 ideeën en initiatieven, waaronder uiteraard de circulaire, biobased betonproducten van Bio Bound.

Circulaire, biobased bruggen voor algemene begraafplaats Heemstede

bruggen duurzaam beton voor algemene begraafplaats HeemstedeDe algemene begraafplaats in de Gemeente Heemstede wordt steeds mooier! Momenteel wordt er gewerkt aan de aanleg van een urnenbos. Om dit nieuwe deel te kunnen bereiken realiseerde Aannemersbedrijf Griekspoor uit Nieuw-Vennep twee sierlijke bruggen. Bio Bound leverde hiervoor de brugdelen, gemaakt van circulair, biobased beton met olifantsgras en zand en grind uit oude, versleten betonproducten!

Samen met de gemeente zijn de beheerders voortdurend bezig met het vernieuwen en ontwikkelen van de begraafplaats. Als uitbreiding van faciliteiten voor het plaatsen van urnen wordt het bosperceel aan de noordzijde omgevormd naar een urnenbos met herdenkingsbomen. Ter voorbereiding hierop worden momenteel de wandelpaden aangelegd. Onderdeel hiervan zijn twee circulaire, biobased bruggen.

Betonnen brugdelen van gerecycled olifantsgras, grind en zand
De dragende delen van de bruggen zijn door Bio Bound gemaakt met gerecycled olifantsgras (miscanthus) en zand en grind oude, versleten betonproducten. Het is natuurlijk extra bijzonder dat het gebruikte miscanthus op slecht enkele kilometers van de begraafplaats groeit, langs de start- en landingsbanen van Schiphol. Het olifantsgras is daar geplant om ganzen op een diervriendelijke manier te weren van de start- en landingsbanen.

Circulaire, biobased bruggen voor algemene begraafplaats Heemstede

Reductie van CO2
Miscanthus is een bijzondere grassoort die zich onderscheidt door een bovenmatige opname van CO2. Het neemt zelfs vier keer meer CO2 op dan een bomenbos van gelijke grootte! Het olifantsgras zuivert de CO2 uit de lucht en zet deze om in de vezels die voor zeer lange tijd als vulstof worden opgesloten in de betonnen brugdelen. Deze vastlegging van CO2 levert een bijdrage aan het verlagen van emissies in de atmosfeer.

Bovendien is er voor de productie van de delen geen nieuw grind en zand gebruikt. De brugdelen zijn gemaakt met grind en zand dat is herwonnen uit oude, versleten betonproducten. Dus 100% circulair!

Dit hebben we al bereikt:

  • KIWA gecertificeerd (NEN 1338, NEN 1339 en NEN1340)

  • Biobased prefab beton: circa een halve m³ los gestorte miscanthus per m³ beton!

  • Circulair: Gebruik van secundaire grondstoffen gerecycled olifantsgras en betonpuingranulaat (van zand- tot grindfractie)

  • Aanzienlijke reductie van CO2

  • Hoogwaardige en duurzame producten voor de inrichting van de openbare ruimte

  • (Fietspad)platen: aslasten 10 of 15 ton

  • Producten voldoen aan gestelde normeringen

  • Nederlands octrooinummer 2021223

Aanmelden nieuwsbrief Bio Bound

Bio Bound producten KIWA gecertificeerd

mini begrippenlijst duurzaamheid

Wij zijn de eerste generatie die klimaatverandering aan den lijve voelt, en we zijn de laatste die er iets aan kan doen

Barack Obama

Go to Top