Nieuws en Projecten2020-07-03T14:46:56+00:00

Nieuws en Projecten Bio Bound

Circulaire, biobased bruggen voor algemene begraafplaats Heemstede

bruggen duurzaam beton voor algemene begraafplaats HeemstedeDe algemene begraafplaats in de Gemeente Heemstede wordt steeds mooier! Momenteel wordt er gewerkt aan de aanleg van een urnenbos. Om dit nieuwe deel te kunnen bereiken realiseerde Aannemersbedrijf Griekspoor uit Nieuw-Vennep twee sierlijke bruggen. Bio Bound leverde hiervoor de brugdelen, gemaakt van circulair, biobased beton met olifantsgras en zand en grind uit oude, versleten betonproducten!

Samen met de gemeente zijn de beheerders voortdurend bezig met het vernieuwen en ontwikkelen van de begraafplaats. Als uitbreiding van faciliteiten voor het plaatsen van urnen wordt het bosperceel aan de noordzijde omgevormd naar een urnenbos met herdenkingsbomen. Ter voorbereiding hierop worden momenteel de wandelpaden aangelegd. Onderdeel hiervan zijn twee circulaire, biobased bruggen.

Betonnen brugdelen van gerecycled olifantsgras, grind en zand
De dragende delen van de bruggen zijn door Bio Bound gemaakt met gerecycled olifantsgras (miscanthus) en zand en grind oude, versleten betonproducten. Het is natuurlijk extra bijzonder dat het gebruikte miscanthus op slecht enkele kilometers van de begraafplaats groeit, langs de start- en landingsbanen van Schiphol. Het olifantsgras is daar geplant om ganzen op een diervriendelijke manier te weren van de start- en landingsbanen.

Circulaire, biobased bruggen voor algemene begraafplaats Heemstede

Reductie van CO2
Miscanthus is een bijzondere grassoort die zich onderscheidt door een bovenmatige opname van CO2. Het neemt zelfs vier keer meer CO2 op dan een bomenbos van gelijke grootte! Het olifantsgras zuivert de CO2 uit de lucht en zet deze om in de vezels die voor zeer lange tijd als vulstof worden opgesloten in de betonnen brugdelen. Deze vastlegging van CO2 levert een bijdrage aan het verlagen van emissies in de atmosfeer.

Bovendien is er voor de productie van de delen geen nieuw grind en zand gebruikt. De brugdelen zijn gemaakt met grind en zand dat is herwonnen uit oude, versleten betonproducten. Dus 100% circulair!

Bio Bound in Duurzame Dinsdag-koffer

Bio Bound in Duurzame Dinsdag-koffer

De eerste dinsdag van september is Duurzame Dinsdag. Een bijzondere dag waarop duurzame ideeën en initiatieven een podium krijgen in politiek Den Haag.

Bio Bound is samen met 400 duurzame ideeën en initiatieven uit alle hoeken van onze samenleving opgenomen in de Duurzame Dinsdag-koffer die op deze dat door het kabinet in ontvangst genomen zal worden.

Vrijdag 5 juni: 4e International Biobased Economy Conference

logo biobased economy conferenceOp 5 juni 2020 vindt internationale biobased economy conference plaats. Tijdens dit event komt de internationale biobased gemeenschap samen om informatie met elkaar te delen na te denken over de toekomst van de biobased economie. Het centrale thema van deze vierde editie is: circulaire oplossingen voor biobased afval.

Bio Bound is één van de bijna 300 participanten. Wilt u ook meedoen (ivm corona uiteraard online)? Schrijf u dan in op: https://biobased2020.b2match.io/

Duurzame keerwanden voor Friese molen Windlust

In het Friese dorp Burum staat de koren- en pelmolen Windlust. Deze molen is één van de mooiste in Friesland en bekend in heel Nederland. Voor de uitbreiding van het terrein koos het bestuur voor keerwanden die aansluiten bij de duurzame ambities van de stichting: circulaire, biobased keerwanden van Bio Bound.

Foto: Johannes Hooghiem Fotografie

Het bestuur van de Friese molen Windlust besloot vorig jaar nieuwe grond aan te kopen rondom de de molen. Net als veel andere molens is ook deze monumentale molen gebouwd op een terp. Om de grond op gelijke hoogte te brengen, zocht het bestuur van de stichting naar degelijke keerwanden. Aansluitend bij het duurzame karakter van molen koos het bestuur voor de circulaire, biobased keerwanden van Bio Bound.

En dat levert natuurlijk een mooi, Nederlands plaatje op!

Bio Bound genomineerd voor Community of Innovation!

logo cirkelstadBio Bound is genomineerd voor Community of Innovation! Dit evenement is bedoeld om innovaties met grote bouwbedrijven te verbinden en zo circulaire en inclusieve bouw te versnellen en op te schalen.

Tijdens Building Holland (27-28-29 oktober) geeft cirkelstad de vijftien winnende innovaties een podium om te pitchen voor een groep van vijf opdrachtgevers. Bovendien helpt Cirkelstad om de verdere samenwerking te verkennen.

Binnenkort komen de filmpjes van alle genomineerden online.

Circulaire, biobased betonstraatstenen voor inritten in Waddinxveen

De gemeente Waddinxveen heeft hoge ambities op het gebied van duurzaamheid. Om ervaring op te doen met circulaire, biobased bestratingsmaterialen besloot de gemeente de betonstraatstenen van Bio Bound in de praktijk te testen op de inritten aan de Brederolaan.

Circulaire, biobased betonstraatstenen voor inritten in Waddinxveen
De Brederolaan is een belangrijke doorgaande weg in gemeente Waddinxveen. Langs de geasfalteerde weg ligt een woonwijk waarvan alle toegangswegen zijn voorzien van snelheidsverlagende verkeersdrempels om de overgang naar het 30 kilometergebied in goede banen te leiden.

Jan den Engelsman is directievoerder civieltechnisch beheer bij de gemeente Waddinxveen. Den Engelsman: “In onze zoektocht naar een geschikte plaats om de circulaire, biobased betonstraatstenen van Bio Bound te kunnen testen viel onze keus al snel op de verkeersdrempels aan de Brederolaan. De drempels worden veelvuldig en intensief belast door allerlei soorten wegverkeer, zoals fietsers, personenauto’s maar ook best veel vrachtverkeer voor de bezorging van pakketjes of de aflevering van bijvoorbeeld meubels in wijk. Voorheen waren de drempels bestraat met standaard tegels die er regelmatig werden uitgereden. Kortom een uitdagende locatie voor Bio Bound om zich te bewijzen.”

logo gemeente waddinxveenDe gemeente heeft duurzame betonklinkers nu ruim een half jaar gemonitord, “En naar tevredenheid. De betonklinkers houden zich uitstekend”, aldus Den Engelsman, “Samen werken we hard aan een duurzamer Waddinxveen. Nieuwe duurzame alternatieven die CO2 reduceren en passen in een systeem waarin producten en materialen worden hergebruikt en grondstoffen hun waarde behouden, zijn hiervoor hard nodig. Wat ons betreft is de proef geslaagd. Onlangs hebben we al een tweede vracht besteld!”

Dit hebben we al bereikt:

  • KIWA gecertificeerd (NEN 1338, NEN 1339 en NEN1340)

  • Biobased prefab beton: circa een halve m³ los gestorte miscanthus per m³ beton!

  • Circulair: Gebruik van secundaire grondstoffen gerecycled olifantsgras en betonpuingranulaat (van zand- tot grindfractie)

  • Aanzienlijke reductie van CO2

  • Hoogwaardige en duurzame producten voor de inrichting van de openbare ruimte

  • (Fietspad)platen: aslasten 10 of 15 ton

  • Producten voldoen aan gestelde normeringen

  • Nederlands octrooinummer 2021223

Aanmelden nieuwsbrief Bio Bound

Bio Bound producten KIWA gecertificeerd

mini begrippenlijst duurzaamheid

Wij zijn de eerste generatie die klimaatverandering aan den lijve voelt, en we zijn de laatste die er iets aan kan doen

Barack Obama