Nieuws en Projecten2021-11-12T13:28:56+00:00

Nieuws en Projecten Bio Bound

Boer zoekt bouw

In september verschijnt de nieuwe podcast ‘Boer zoekt bouw’. Vandaag waren de opnames door Inge Diepman, Sylia de Graaf en Irene Walinga met Gert-Jan Petrie (Miscanthusgroep) en Jaap Schotanus (Bio Bound).

De podcast is een initiatief van WeGrow. Dit platform brengt agro-bouw en biobased bouwen samen door kennisdeling en verbinding tussen beide doelgroepen. Samen creëren we een duurzame toekomst! WeGrow is een initiatief van Ballast Nedam, LTO Bedrijven, Merosch en SWP, met Rabobank als founding partner.

Boer zoekt bouw

Arup presenteert Bio Bound tegels als duurzaam voorbeeld tijdens PROVADA 2024

Arup is een internationaal ingenieursbureau dat zich al decennialang inzet voor duurzaamheid. Ze ontwerpen gebouwen, steden en infrastructuur met oog voor mens en planeet. Duurzaamheid is een kernwaarde die in al hun projecten tot uiting komt.

Arup presenteert Bio Bound tegels als duurzaam voorbeeld tijdens PROVADA 2024

Arup is ervan overtuigd dat de vastgoedsector een cruciale rol kan spelen in de transitie naar een duurzame samenleving. Met hun innovatieve oplossingen en concrete projecten versnellen ze deze transitie. Tijdens PROVADA 2024, de grootste vastgoedbeurs van Nederland, presenteert Arup zich op stand 1501 met hun expertise op het gebied van duurzame ontwikkeling.

In de stand, ontworpen door Five Spices, kunnen bezoekers van de beurs diverse concrete voorbeelden van duurzame producten bekijken, waaronder de duurzame betontegels van Bio Bound die de vloer van de stand van Arup sieren. Deze leigrijze deklaagtegels zijn speciaal ontwikkeld voor een groot project in de wijken Damsigt en Raadhuiskwartier in Leidschendam-Voorburg. De tegels zijn vervaardigd uit gerecyclede betonproducten en olifantsgras (miscanthus). Miscanthus is een grassoort die wordt verbouwd onder de aanvliegroutes van Schiphol, wat helpt om overlast van ganzen voor het vliegverkeer te verminderen. Dankzij deze circulaire en biobased samenstelling hebben Bio Bound producten aanzienlijk lagere ecologische voetafdrukken dan standaard betonproducten. Dit uit zich in een lage Milieu Kosten Indicator (MKI) waarde en een vermindering van CO2-uitstoot.

Logo ProvadaBezoekers van PROVADA 2024 zijn van harte welkom om de stand van Arup te bezoeken en zich te laten inspireren door hun innovatieve oplossingen en concrete projecten die bijdragen aan een duurzame toekomst voor de vastgoedsector.

Nieuwe subsidie voor duurzame GWW-projecten

Vanaf 1 juli kunnen gemeenten en provincies die extra kosten maken bij projecten voor duurzame maatregelen, in aanmerking komen voor de Specifieke Uitkering (SPUK) Klimaatneutrale en Circulaire Infrastructuurprojecten.

logo Ministerie van Infrastructuur en WaterstaatDe regeling, deze week gepubliceerd in de Staatscourant, is ontworpen om gemeenten en provincies te stimuleren maatregelen te nemen die de CO2-uitstoot verminderen en een circulaire economie bevorderen in de grond-, weg- en waterbouw. Dit omvat onder andere het hergebruik van biobased materialen en onderzoek naar circulaire oplossingen.

Voor meer informatie, ga naar:
https://www.duurzame-infra.nl/spuk-kci

Duurzame parkbanken vergroten herkenbaarheid van Sprengenpark in Apeldoorn

Het Sprengenpark in Apeldoorn is een geliefd park voor jong en oud. Om de toegang te markeren en de herkenbaarheid te vergroten, ontwierp de gemeente bijzondere parkbanken. Deze betonnen banken, geplaatst op drie locaties aan de randen van het park, bevatten uitgespaarde letters met de naam van het park. In lijn met de duurzame doelstellingen van Apeldoorn zijn de banken gemaakt van gerecycled olifantengras en betonpuin.

Duurzame parkbanken vergroten herkenbaarheid van Sprengenpark in Apeldoorn

Aan de westkant van Apeldoorn ligt het Sprengenpark. Het park staat bekend om zijn mooie wandelpaden, vijvers, groene gebieden en leuke speelplekken voor kinderen. De gemeente vond dat het park, aangelegd in de jaren ’50 van de vorige eeuw, ontbrak aan herkenbaarheid en markering als stadspark. Een gemis, want naast stadspark fungeert het park ook als beeldentuin en herbergt het meer dan tien kunstwerken van gerenommeerde Nederlandse kunstenaars. Deze kunstwerken zijn geplaatst in het kader van de Wilhelminaring, een landelijke oeuvreprijs. Passend bij de uitstraling en historische opzet van het park, zocht de gemeente naar een duidelijke maar subtiele oplossing om de toegang te markeren en de herkenbaarheid van het park te vergroten. Daarom ontwierp de ontwerper Openbare Ruimte opvallende parkbanken, die op strategische locaties langs de randen van het park werden geplaatst.

Logo gemeente ApeldoornVoor de vervaardiging van de banken koos de gemeente Apeldoorn voor het circulaire, biobased beton van Bio Bound. Deze betonprducten worden gemaakt met hergebruikt beton en olifantsgras (miscanthus), een grassoort die wordt geteeld onder de aanvliegroutes van Schiphol om overlast van ganzen voor het vliegverkeer te verminderen. Dankzij deze circulaire en biobased samenstelling hebben de banken een aanzienlijk lagere ecologische voetafdruk en dragen ze bij aan CO2-reductie. Deze werkwijze past goed bij de doelstellingen van deze groene gemeente.

Bank van circulair biobased beton in Sprengenpark ApeldoornVoor deze opdracht produceerde Bio Bound drie op maat gemaakte banken met de afmetingen 400x50x60 cm. Gebaseerd op het ontwerp van de gemeente, is aan de voorzijde van elke bank de naam van het park verdiept aangebracht. Bovenop elke bank is een ingelegd informatiepaneel geplaatst.

Deze fraaie maatwerkoplossing maakt het Sprengenpark in Apeldoorn duidelijker herkenbaar en past goed bij de duurzame doelen van deze groene gemeente.

Utrecht verbetert Kanaalstraat met groene herinrichting en innovatieve straat- en trottoirkolken

De gemeente Utrecht wil de Kanaalstraat en de Damstraat revitaliseren om ze aantrekkelijker te maken. Daarom worden deze straten heringericht. Ze krijgen een verkeersveilige opzet met meer uitstraling, ruimte voor ontmoeting en extra groen. Een belangrijk onderdeel van dit project is het bewust omgaan met regenwater. Utrecht kiest daarom voor de Kolkdrain van Bio Bound, die zorgt voor een goede afwatering en het vasthouden van regenwater om de bomen van water te voorzien.

Utrecht verbetert Kanaalstraat met groene herinrichting en innovatieve trottoirkolk

De Kanaalstraat en Damstraat zijn centrale straten in de wijk Lombok in Utrecht. Het zijn een gezellige en levendige straat waar veel gebeurt: wonen, winkelen en verblijven. Er is veel verschillend verkeer. Gedurende de hele dag komen vrachtwagens laden en lossen om de winkels te bevoorraden.

Om de straten te verbeteren, heeft de gemeente samen met buurtbewoners en winkeliers naar alle wensen gekeken. Gezamenlijk zijn er maatregelen opgesteld om de doelen te bereiken. Zo krijgen de straten een verkeersveilige inrichting met een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur, eenrichtingsverkeer en duidelijke parkeerplaatsen. Vrachtauto’s langer dan 12 meter mogen de Kanaalstraat niet meer in. Voor kleinere vrachtauto’s zijn er speciale laad- en losvakken gecreëerd.

Logo kroeze infra bv en gemeente utrecht89 nieuwe bomen en ruime groenvoorzieningen
dit uitgebreide project van herinrichting is een bekwame aannemer nodig. Na zorgvuldige overweging heeft de gemeente Utrecht gekozen voor Aannemersbedrijf Kroeze Infra BV. Naast het vervangen van het riool en het installeren van ondergrondse afvalcontainers, heeft Kroeze de straat voorzien van een aantrekkelijke bestrating met klinkers. Ook is er veel gedaan om meer groen in de straat te integreren, met 89 nieuwe bomen, ruime boomvakken en extra groenvoorzieningen. Dit draagt bij aan een aangenaam straatbeeld met een vriendelijke uitstraling, wat de buurt ten goede komt. Om de bomen efficiënt van water te voorzien, heeft de gemeente gekozen voor de innovatieve kolkdrain van Bio Bound, waarvan bijna 150 stuks zijn geplaatst.

Kolkdrain-innovatieve-straatkolk_trottoirkolkHemelwater vasthouden voor de bomen
De Kolkdrain is een innovatieve kolk die ervoor zorgt dat het hemelwater bij normale regenbuien ter plekke in de bodem wordt opgenomen, in plaats van direct afgevoerd naar het riool. Dit regenwater draagt bij aan een gezond grondwaterpeil, wat de bomen in de Kanaalstraat van water voorziet. Maar tijdens hevige hoosbuien moet voorkomen worden dat de Kanaalstraat overstroomt en er grote plassen water ontstaan. De kolk voorkomt dit door het overtollige water tijdens zware regenval via het HWA-stelsel af te voeren. Vorig jaar werd de Kolkdrain genomineerd voor de Gouden Gieter, een jaarlijkse prijs die wordt toegekend aan de meest creatieve en praktische oplossingen voor problemen veroorzaakt door klimaatverandering.

Met deze herinrichting zet de gemeente Utrecht een bewuste stap naar een duurzamere en leefbaardere stad, waar ruimte is voor zowel bewoners als natuur.

Kennisdag Morssinkhof City Styling 2024

Op 30 mei 2024 organiseert onze ketenpartner Morssinkhof City Styling een kennissessie over circulair bouwen, waar deskundigen inzicht geven in de toekomst en hoe jouw bedrijf zich hierop kan voorbereiden. Wat zijn de laatste ontwikkelingen op het gebied van slimme, klimaatadaptieve oplossingen? En wat zijn de vereisten?

Kennisdag Morssinkhof City Styling 2024

Onder leiding van dagvoorzitter Frans Reichardt zullen sprekers zoals Maurice Beijk (Rentmeester 2050), Klaske Houtsma (Impulse), Jan Klapwijk (Kiwa Nederland), Gert Jan Petrie (Miscanthus Groep) en Jaap Schotanus (Bio Bound) boeiende lezingen presenteren en deelnemen aan een paneldiscussie. Een dag vol waardevolle kennis en innovatieve inzichten! Thijs Kempering zal de dag afsluiten met een wrap-up, gevolgd door een gezellige netwerkborrel.

Benieuwd naar het programma? Lees meer over de sprekers en hun bijdragen op deze aanmeldpagina.

Deelname aan de kennissessie is gratis en inclusief lunch. Wees er snel bij, want het aantal plaatsen is beperkt!

Om u enthousiast te maken maakten dagvoorzitter Frans Reichardt en Jaap Schotanus dit uitnodigingsfilmpje:

Dit hebben we al bereikt:

  • KIWA gecertificeerd (NEN 1338, NEN 1339 en NEN1340)

  • Biobased prefab beton: circa een halve m³ los gestorte miscanthus per m³ beton!

  • Circulair: Gebruik van secundaire grondstoffen gerecycled olifantsgras en betonpuingranulaat (van zand- tot grindfractie)

  • Aanzienlijke reductie van CO2

  • Hoogwaardige en duurzame producten voor de inrichting van de openbare ruimte

  • (Fietspad)platen: aslasten 10 of 15 ton

  • Producten voldoen aan gestelde normeringen

  • Nederlands octrooinummer 2021223

Aanmelden nieuwsbrief Bio Bound

Bio Bound producten KIWA gecertificeerd

logo kiwa_klein
mini begrippenlijst duurzaamheid

Wij zijn de eerste generatie die klimaatverandering aan den lijve voelt, en we zijn de laatste die er iets aan kan doen

Barack Obama

Ga naar de bovenkant