Nieuws en Projecten2019-07-02T16:22:51+00:00

Nieuws en Projecten Bio Bound

Circulaire, biobased picknickplaats Sint Anna Ter Muiden draagt bij aan duurzame doelen (SDG)

Circulaire, biobased picknickplaats Sint Anna Ter Muiden draagt bij aan duurzame doelen (SDG)In Sint Anna ter Muiden (gemeente Sluis) in westelijk Zeeuws-Vlaanderen realiseerde Bio Bound deze week een circulaire, biobased picknickplaats.

In opdracht van de Provincie Zeeland startte aannemersbedrijf KWS Infra b.v. in november met de aanleg van een nieuwe rotonde bij Sint Anna ter Muiden (N253). De  drukke kruising is een belangrijke toegangsweg naar de gemeente Sluis en ligt vlakbij de Belgische grens.

In het kader van verduurzaming wilde de Provincie bij de realisatie van dit project zoveel mogelijk duurzame doelen (SDG’s) nastreven. Eén van de onderdelen van dit plan was de aanleg van een picknickplaats die daarom door Bio Bound circulair én biobased is uitgevoerd.

Circulaire, biobased picknickplaats Sint Anna Ter Muiden draagt bij aan duurzame doelen (SDG)

De picknickplaats is samengesteld van beton gemaakt met gerecycled oud beton en olifantsgras met een zitting en tafelblad van duurzaam bamboe. De set is stevig bevestigd op eveneens circulaire, biobased betonpoeren en fraaie betontegels van 50 x 50 cm.

Door de circulaire, biobased samenstelling is de footprint van Bio Bound producten veel lager dan die van traditionele betonproducten. Dit komt door de combinatie van een uitgekiend betonrecept met hergebruik van reststoffen zoals betonpuingranulaat en olifantsgras. Deze plant neemt tijdens de groei CO2 op uit de lucht en verwerkt deze in combinatie met water naar de stengel. De opgenomen CO2 wordt voor langere tijd in het beton vastgelegd. Deze milieuscore is onderbouwd in 2 geaccrediteerde levenscyclusanalyses.

Bamboe is een solide en duurzaam alternatief voor tropisch hardhout. Het gaat niet alleen lang mee, het is ook duurzaam in de productie. Bamboegras groeit sneller dan bomen, waardoor het al na 5 jaar kan worden geoogst. Vergelijk dat met een bos: dat heeft 60 tot 120 jaar nodig voor het gekapt kan worden. Bovendien neemt bamboe, net als miscanthus, bijna 5 keer meer CO2 op uit de lucht dan een bos.

logo kws met provincie zeeland

Deze producten worden geleverd met het Bio Bound Take Back Systeem certificaat. Hiermee wordt geborgd dat de producten aan het einde van de gebruiksduur teruggenomen worden om te worden verwerkt in nieuwe Bio Bound beton producten of in andere recyclingsinitatieven.

Op 20 december is de officiële opening van het project.

Circulaire, biobased stenen, banden en tegels voor duurzaam Bloemendaal

logo gemeente BloemendaalBloemendaal is een gemeente waar duurzaamheid integraal op alle beleidsterreinen als uitgangspunt wordt genomen. Daarom is de gemeente nu gestart met bestratingen met de circulaire, biobased stenen, banden en tegels van Bio Bound.

Voor de herprofilering van de Kinheimweg besloot Bloemendaal tot een circulaire aanpak waarbij het  hergebruik van de huidige bestratingsmaterialen centraal stond. Omdat niet alles meer bruikbaar was koos de gemeente voor het overige nieuw te leveren deel voor de circulaire, biobased stenen, banden en tegels van Bio Bound. De tegels en betonstraatstenen zijn voorzien van een watergestraalde deklaag met kwalitatief hoogwaardig natuursteen in de kleur Merida geel. Samen met de grijze banden geeft dit een smaakvolle combinatie.

Dit is het eerste werk in Bloemendaal dat op deze wijze is uitgevoerd. Een fraaie primeur in de gemeente.

Tweede plaats voor Bio Bound bij verkiezing van het Duurzaamste Bedrijf van Nederland

Tweede plaats voor Bio Bound bij verkiezing van het Duurzaamste Bedrijf van NederlandElk jaar zoekt stichting Nederland CO2 Neutraal naar de groenste ondernemers van Nederland. Steeds meer bedrijven in Nederland werken aan de transitie naar de circulaire economie en maken zich sterk voor reductie van CO2, vergroening en verduurzaming!

De bekendmaking vond plaats op 5 december tijdens het CO2 neutraal event met Hanna Verboom en Gerrit Hiemstra als inspirerende sprekers.

In de ranglijst van meest duurzame bedrijven eindigde Bio Bound op een prachtige tweede plaats. De eerste plaats was voor Omrin. De publieksprijs was voor Verstegen Spices & Sauces BV.

Bio Bound bij lunchsessie Buro Boot

Bio Bound op luchsessie bij buro bootBuro Boot ‘ingenieurs met een verhaal’, organiseert regelmatig interessante bijeenkomsten in haar ‘Kenniscafé’. Tijdens deze sessies kunnen de deelnemers samen kennis delen over actuele onderwerpen.

Voor de lunchsessie op 3 december nodigde Buro Boot Jaap Schotanus van Bio Bound uit voor een presentatie over de manier waarop hoe Bio Bound een bijdrage levert aan een circulaire economie.

Buro Boot Logo‘Wij bieden Bio Bound een podium omdat wij de visie van deze organisatie met hen delen. Net als BOOT zet ook Bio Bound zich in voor een toekomstbestendige leefomgeving’.

Bio Bound genomineerd voor Duurzaamste Bedrijf van Nederland

Bio Bound is genomineerd als Duurzaamste Bedrijf van Nederland. De prijs wordt uitgereikt door Stichting Nederland CO2 Neutraal. Naast een prijs van de vakjury is er ook een publieksprijs.

Bio Bound genomineerd voor Duurzaamste Bedrijf van Nederland 2019Elk jaar zoekt stichting Nederland CO2 Neutraal naar de groenste ondernemers van Nederland. Steeds meer bedrijven in Nederland werken aan de transitie naar de circulaire economie en maken zich sterk voor reductie van CO2, vergroening en verduurzaming!Stichting Nederland CO2 Neutraal probeert het bedrijfsleven hierbij te helpen om samen te werken aan een schone toekomst. De stichting doet dit onder andere door duurzame bedrijven extra te motiveren met een mooie prijs: het ‘Duurzaamste bedrijf van Nederland’. Bio Bound is genomineerd en zit bij de laatste 8 bedrijven voor de titel!

Een vakjury zal uit de acht genomineerden het duurzaamste bedrijf van Nederland kiezen. De uitreiking is op 5 december aanstaande. Stemmen voor de publieksprijs kan via deze pagina.

CIRCO maakt prachtige film over Bio Bound

CIRCO staat voor ‘creating business through circular design’. Door producten, diensten en businessmodellen circulair te ontwerpen, gaan ze langer mee en behouden ze langer hun waarde. CIRCO biedt hiervoor een concrete aanpak, een netwerk van professionals om opschaling te realiseren en een community om inspiratie en kennis te delen. De belangrijkste onderdelen van de CIRCO-aanpak zijn de Circular Business Design Track en de Circular Design Class.

Eén van de cases van CIRCO is Bio Bound. Circo bracht dit prachtig in beeld met die mooie filmpje. U leest er alles over op de website van CIRCO: https://www.circonl.nl/case/circulair-beton-bio-bound/

Dit hebben we al bereikt:

  • Biobased prefab beton: circa een halve m³ los gestorte miscanthus per m³ beton!

  • Circulair: Gebruik van secundaire grondstoffen gerecycled olifantsgras en betonpuingranulaat (van zand- tot grindfractie)

  • Aanzienlijke reductie van CO2

  • Hoogwaardige en duurzame producten voor de inrichting van de openbare ruimte

  • (Fietspad)platen: aslasten 10 of 15 ton

  • Producten voldoen aan gestelde normeringen

  • Nederlands octrooinummer 2021223

Aanmelden nieuwsbrief Bio Bound

Bio Bound film
mini begrippenlijst duurzaamheid

Wij zijn de eerste generatie die klimaatverandering aan den lijve voelt, en we zijn de laatste die er iets aan kan doen

Barack Obama