Deze maand is het miscanthusgras geoogst dat onder de aanvliegroutes van Schiphol wordt geteeld. De teelt is onderdeel van een langlopend initiatief van de Miscanthusgroep, die zich richt op duurzame toepassingen van dit bijzondere gewas. Miscanthus (ook bekend als olifantsgras) groeit snel, legt veel CO₂ vast en heeft een opmerkelijke functie rondom de luchthaven: het helpt ganzen te weren onder de af- en aanvliegroutes, waardoor het bijdraagt aan de vliegveiligheid.

Na de oogst wordt het gras verwerkt tot een biobased grondstof voor onder andere de betonproducten van Bio Bound. Het restmateriaal vormt een waardevolle secundaire stroom in het productieproces van circulaire en biobased bestratingsmaterialen en prefab betonproducten. Door miscanthus te verwerken in betontegels, straatstenen, banden, zitrandelementen, grote fietspadplaten en andere prefab elementen voor de openbare ruimte, wordt de tijdens de groei door de plant opgenomen CO₂ langdurig vastgelegd in de betonproducten. Dit proces van carbon capture draagt direct bij aan de vermindering van broeikasgassen in de atmosfeer.

Koolstofverwijdering zoals deze is van essentieel belang. Emissiereductie alleen is niet voldoende om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 tot 2 graden. Met deze toepassing van miscanthus wordt een concrete bijdrage geleverd aan een klimaatoplossing die langdurig effect heeft.

Bij Bio Bound worden biobased grondstoffen zoals miscanthus gecombineerd met gerecycled betongranulaat, afkomstig van oude, versleten betonproducten. Zo ontstaat een circulair product met een lage milieubelasting en een aantoonbaar lagere MKI-waarde. Alle producten worden geleverd met een Take Back-certificaat, zodat ze na gebruik opnieuw kunnen worden ingenomen en verwerkt. Daarmee zijn de producten niet alleen duurzaam, maar ook écht circulair.

In het onderstaande filmpje ziet u het oogsten van de miscanthus: