De gemeente Utrecht wil de Kanaalstraat en de Damstraat revitaliseren om ze aantrekkelijker te maken. Daarom worden deze straten heringericht. Ze krijgen een verkeersveilige opzet met meer uitstraling, ruimte voor ontmoeting en extra groen. Een belangrijk onderdeel van dit project is het bewust omgaan met regenwater. Utrecht kiest daarom voor de Kolkdrain van Bio Bound, die zorgt voor een goede afwatering en het vasthouden van regenwater om de bomen van water te voorzien.
De Kanaalstraat en Damstraat zijn centrale straten in de wijk Lombok in Utrecht. Het zijn een gezellige en levendige straat waar veel gebeurt: wonen, winkelen en verblijven. Er is veel verschillend verkeer. Gedurende de hele dag komen vrachtwagens laden en lossen om de winkels te bevoorraden.
Om de straten te verbeteren, heeft de gemeente samen met buurtbewoners en winkeliers naar alle wensen gekeken. Gezamenlijk zijn er maatregelen opgesteld om de doelen te bereiken. Zo krijgen de straten een verkeersveilige inrichting met een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur, eenrichtingsverkeer en duidelijke parkeerplaatsen. Vrachtauto’s langer dan 12 meter mogen de Kanaalstraat niet meer in. Voor kleinere vrachtauto’s zijn er speciale laad- en losvakken gecreëerd.
89 nieuwe bomen en ruime groenvoorzieningen
dit uitgebreide project van herinrichting is een bekwame aannemer nodig. Na zorgvuldige overweging heeft de gemeente Utrecht gekozen voor Aannemersbedrijf Kroeze Infra BV. Naast het vervangen van het riool en het installeren van ondergrondse afvalcontainers, heeft Kroeze de straat voorzien van een aantrekkelijke bestrating met klinkers. Ook is er veel gedaan om meer groen in de straat te integreren, met 89 nieuwe bomen, ruime boomvakken en extra groenvoorzieningen. Dit draagt bij aan een aangenaam straatbeeld met een vriendelijke uitstraling, wat de buurt ten goede komt. Om de bomen efficiënt van water te voorzien, heeft de gemeente gekozen voor de innovatieve kolkdrain van Bio Bound, waarvan bijna 150 stuks zijn geplaatst.
Hemelwater vasthouden voor de bomen
De Kolkdrain is een innovatieve kolk die ervoor zorgt dat het hemelwater bij normale regenbuien ter plekke in de bodem wordt opgenomen, in plaats van direct afgevoerd naar het riool. Dit regenwater draagt bij aan een gezond grondwaterpeil, wat de bomen in de Kanaalstraat van water voorziet. Maar tijdens hevige hoosbuien moet voorkomen worden dat de Kanaalstraat overstroomt en er grote plassen water ontstaan. De kolk voorkomt dit door het overtollige water tijdens zware regenval via het HWA-stelsel af te voeren. Vorig jaar werd de Kolkdrain genomineerd voor de Gouden Gieter, een jaarlijkse prijs die wordt toegekend aan de meest creatieve en praktische oplossingen voor problemen veroorzaakt door klimaatverandering.
Met deze herinrichting zet de gemeente Utrecht een bewuste stap naar een duurzamere en leefbaardere stad, waar ruimte is voor zowel bewoners als natuur.