Duurzaamheid is een belangrijk kernbegrip binnen de bedrijfsvoering van supermarktketen Lidl. En dat laten ze zien in Almere! Hier bouwen ze momenteel aan de meest duurzame supermarkt van Nederland. Voor de buitenruimte rondom de supermarkt werd gekozen voor de duurzame bestratingsmaterialen van Bio Bound.

Duurzame betonstraatstenen voor de eerste energie- en CO2 neutrale supermarkt van Nederland

In Almere Oosterwold bouwt Lidl aan de meest duurzame supermarkt van Nederland. Door het gebruik van duurzame materialen, zonnepanelen en innovatieve klimaat- en koeltechniek wordt hier een volledig CO2- en energieneutraal filiaal gerealiseerd. Door een slim ontwerp is er zoveel mogelijk materiaal weggelaten. Bovendien is het gebouw demontabel en kunnen in de toekomst de gebruikte bouwmaterialen weer ingezet worden voor andere projecten. Een leuk detail is dat oude Lidl polo shirts van supermarktmedewerkers zijn hergebruikt als isolatiemateriaal. Zo wordt er gerecycled binnen de keten.

Duurzame bestratingsmaterialen
Ook het buitenterrein rondom moet natuurlijk duurzaam. Daarom werd voor de parkeerplaatsen rondom de supermarkt gekozen voor de duurzame bestratingsmaterialen van Bio Bound. Aannemersbedrijf BKS Infra BV legt het terrein aan met een schakering van rode en antraciet gekleurde deklaagstenen, waarvan het onderbeton is gemaakt met olifantsgras en granulaat van oude, versleten betonproducten. Dit Olifantsgras (miscanthus) is gebruikt om ganzen op een diervriendelijke manier van schiphol te weren. Door dit olifantsgras als nieuwe grondstof te gebruiken voor de betonstraatstenen, wordt de CO2 die de plant uit de lucht heeft gezuiverd (miscanthus neemt bovenmatig veel CO2 op) langdurig in de stenen opgeslagen.

Circulaire betonstraatstenen
Geheel conform de gedachte van de circulaire economie is er ook al nagedacht over wat er met de stenen kan gebeuren als deze ooit weer afval worden. De bestratingsmaterialen worden dan weer opgehaald om te verwerken in nieuwe Bio Bound betonproducten of in andere recyclinginitiatieven te gebruiken. Door met elkaar samen te werken doen we al het mogelijke om tot een gesloten kringloopproces (van productie naar gebruik en weer terug) te komen.