De gemeente Heemstede wil in 2030 een klimaatneutrale gemeente zijn. De gemeente ondersteunt daarom duurzame initiatieven, maar geeft ook zelf het goede voorbeeld. Zoals aan de Leidsevaartweg-zuid waar aannemersbedrijf KWS de fietsveiligheid verbetert met Bio Bound scheidingsbanden van duurzaam beton met een lage mki en CO2 waarde.
De Leidsevaartweg is een drukke verbindingsweg is tussen Bennebroek en Haarlem. De gemeente heemstede wil het fietsgebruik stimuleren. Daarom heeft de gemeente Aannemersbedrijf KWS een plan in uitvoering gegeven om de fietsverbinding aan de Leidsevaartweg (tussen het NS-station en Bennebroek) te verbeteren.
Om de veiligheid van de fietsers te verbeteren is er gekozen om de RWS banden te vervangen door grote scheidingsbanden van duurzaam beton met een uitgewassen, antraciet gekleurde deklaag. Door te kiezen voor banden uit één geheel ontstaat er een strakkere uitstraling en daarmee een rustiger straatbeeld.
Beton met oude, versleten betonproducten én gras
Deze scheidingsbanden zijn gemaakt van duurzaam beton met granulaat van oude, versleten betonproducten én olifantsgras (miscanthus). Door het gebruik van dit biobased materiaal als alternatieve vulstof in het beton wordt de door het olifantsgras opgenomen CO2 voor langere tijd in het beton vastgelegd. Deze vastlegging levert een bijdrage aan het verlagen van CO2 emissies. Hierdoor is de belasting van het milieu lager dan standaard beton. Deze milieu-score is onderbouwd in een geaccrediteerde levenscyclusanalyse.
Door te kiezen voor deze scheidingsbanden verbetert de gemeente Heemstede dus niet alleen de fietsveiligheid, maar laat het ook zien dat ze op een innovatieve manier bijdraagt aan een duurzame toekomst.