In Nijmegen is er dit jaar een heuse zonneweide gebouwd. Zonnepark de Grift is een park met ruim 11.000 zonnepanelen. Voor de fundering koos men voor de circulaire, biobased betonplaten van Bio Bound.

Dit jaar is er hard gewerkt aan Zonnepark De Grift. Het zonneveld ligt onder de molens van Windpark Nijmegen-Betuwe en is zo’n 6 hectare groot. Het veld ligt midden in het gebied dat ruim 2000 geleden werd bewoond door Romeinen. Meestal worden zonnepanelen met slagpennen in de bodem verankerd. Omdat er mogelijk nog Romeinse bodemschatten in de grond aanwezig zijn, die door deze slagpennen beschadigd zouden kunnen worden, is er besloten de panelen met grote betonplaten te funderen.

Duurzame betonplaten
logo zonnepark de griftSpeciaal voor dit project leverde Bio Bound ruim 2.100 platen van circulair, biobased beton. De platen zijn gemaakt met oude, versleten betonproducten en olifantsgras dat eerder gebruikt is om ganzen op een diervriendelijke manier te weren bij de start- en landingsbanen van Schiphol. Door deze natuurlijke vezels als vulstof in het beton te verwerken, wordt de CO2, die de plant uit de lucht heeft opgenomen en verwerkt naar plant, voor lange tijd opgeslagen in het beton. Hierdoor hebben deze duurzame betonplaten een lagere ecologische voetafdruk dan traditionele betonplaten.

Circulaire betonplaten
Om zoveel mogelijk grondstoffen te kunnen hergebruiken moeten we bij het maken van de platen al nadenken over de toekomst. Wat er moet gebeuren als deze platen over tientallen jaren weer afval worden en moeten worden hergebruikt? Bio Bound levert deze platen met terugnamegarantie (take back certificaat). Zo doen we samen met onze ketenpartners al het mogelijke om tot een gesloten kringloopproces (van productie naar gebruik en weer terug) te komen.

Bio Bound voert deze opdracht uit in samenwerking met Mannen van Staal en 100% Zonnig.

logo mannen van staal en 100% zonnig