Ten zuiden van luchthaven Schiphol start aannemersbedrijf KWS volgende maand met de realisatie van een bijzonder project: Schiphol Trade Park, een unieke bedrijfslocatie in Hoofddorp waar duurzaamheid en innovatie samenkomen. Ook op het gebied van bestratingsmaterialen legt de opdrachtgever de lat hoog. Daarom is er gekozen voor de circulaire, biobased stenen, banden en tegels van Bio Bound.

Circulaire biobased bestratingsmaterialen voor duurzaamste bedrijventerrein van Europa Schiphol Trade Park

Het bedrijfsterrein wordt een unieke bedrijfslocatie waar prettig werken, duurzaamheid en innovatie samenkomen. Centraal gelegen en dichtbij alle vervoersmiddelen is het volledig voorbereid om ook in de toekomst logistieke vraagstukken van klanten te beantwoorden.

Showcase voor het duurzaamste bedrijventerrein
Op het gebied van duurzaamheid is het Schiphol Trade Park, een ontwikkeling van regionale gebiedsontwikkelaar SADC, een echte koploper. Met duurzaamheidsmaatregelen als waterpeilbeheer, collectief parkeren, duurzame mobiliteit en de keuze voor materialen met een lage impact op het milieu is het dé showcase voor het duurzaamste bedrijventerrein van Europa.

logo KWS en sadc voor schiphol trade parkCirculaire, biobased betonstraatstenen, betontegels en banden
Voor de bestratingsmaterialen van het park koos de opdrachtgever voor de stenen, banden en tegels van Bio Bound. Door de circulaire, biobased samenstelling is het milieuprofiel van Bio Bound bestratingsmaterialen veel lager dan die van traditionele betonproducten.

In dit geval is het nog eens extra bijzonder omdat het gebruikte olifantsgras aan de rand van het Schiphol Trade Park groeit. Dit gras wordt hier geteeld om de ganzen op een diervriendelijke manier te weren van de start- en landingsbanen van Schiphol. De stenen, banden en tegels op het Schiphol Trade Park zijn dus gemaakt met het gerecycled afvalgras van hemelsbreed 500 meter verderop.

Circulaire biobased betontegels

Circulaire, biobased betontegels voor Schiphol Trade Park

Gesloten kringloopproces
Het is nu moeilijk voor te stellen maar ooit worden ook deze bestratingsmaterialen weer afval. Met het Bio Bound Take Back System wil Bio Bound, conform de gedachte van circulaire economie, de door haar geleverde producten aan het eind van hun levensduur graag terugnemen om ervoor te zorgen dat ze verwerkt worden tot nieuwe Bio Bound betonproducten of in andere recyclinginitiatieven worden gebruikt.

Door met afvalstoffen Bio Bound producten te maken en aan het einde van de levenscyclus de gebruikte betonproducten weer terug te nemen doen we samen met de opdrachtgever en Aannemersbedrijf KWS al het mogelijke om tot een gesloten kringloopproces (van productie naar gebruik en weer terug) te komen.

Presentatiefilm

KWS en SADC hebben een interessant filmpje gemaakt over de ontwikkeling van het meest circulaire en duurzame bedrijventerrein van Europa: