Zuidelijk Halfrond staat bekend als een business center met representatieve en flexibele kantoorruimten. Onlangs heeft een groep investeerders besloten om het pand aan te kopen en uitgebreid te verduurzamen, resulterend in een indrukwekkende stijging van het energielabel van E naar A++. Als onderdeel van deze transformatie heeft ook het dakterras een opmerkelijke metamorfose ondergaan. Voor de vernieuwing zijn elegante zitranden gekozen, vervaardigd van circulair, biobased beton gemaakt van hergebruikt beton en olifantsgras.

Biobased Beton en Biodiversiteit Het duurzame dakterras van Zuidelijk Halfrond Gouda

Broers Kees en Maarten van Welie, de pioniers achter dit project, waren direct enthousiast over het enorme potentieel van dit opvallende en karakteristieke pand, vanwege de unieke locatie en uitstraling. Met een sterk besef van hun verantwoordelijkheid ten opzichte van het milieu slaagden ze erin om een groep investeerders te overtuigen om in het pand te investeren en het te transformeren tot een van de meest duurzame gebouwen in Gouda. “Duurzaamheid is een belangrijk thema voor ons, en we zien het als onze taak om daarin een bijdrage te leveren aan de toekomst van Gouda. Dit concept heeft grote aantrekkingskracht op huurders, die zich steeds meer bewust worden van het belang van duurzaamheid en graag hun steentje bijdragen,” aldus de broers.

Logo BIJOm het hoogst mogelijke energielabel te behalen, zijn verschillende duurzame maatregelen toegepast, waaronder het loskoppelen van het pand van het gas, de installatie van een warmtepomp, volledige LED-verlichting, zonnepanelen, vervanging van alle installaties, ondersteund door slimme software, en het vergroenen van het dak met een bekleding van cedem.

Duurzame inrichting dakterras
Na de revitalisering van het pand besloten de broers om ook het koude en sombere dakterras te transformeren tot een levendige buitenruimte. Ontwerpster Ellen van den Broek (ELLEN Interior Design) bedacht een prachtig ontwerp voor het dakterras, met sierlijke zitranden in vrolijke, organische vormen. De betonnen parkbanden dienen niet alleen als comfortabele zitranden, maar fungeren ook als stevige bloembakken. Deze bakken zijn gevuld met inheemse planten die een grote aantrekkingskracht hebben op bijen en vlinders. De ruimte tussen de plantenbakken is nu omgetoverd tot een gezellig terras met comfortabele tafels en stoelen. De daktuin grenst direct aan de luxe kantine. Bij mooi weer kunnen huurders hier ontspannen, elkaar ontmoeten en samen met hun gasten genieten van een heerlijke lunch.

zitranden circulair betonBiobased beton met hergebruikt beton
De betonnen zitrandelementen zijn vervaardigd met hergebruikt beton en olifantsgras (miscanthus). Dit gewas wordt speciaal geteeld onder de aanvliegroutes van Schiphol om overlast van ganzen voor het vliegverkeer te verminderen. Dankzij deze circulaire en biobased samenstelling hebben de producten van Bio Bound een aanzienlijk lagere ecologische voetafdruk dan traditionele betonproducten.

De transformatie van Zuidelijk Halfrond is een mooi voorbeeld van hoe duurzaamheid en esthetiek kunnen worden gecombineerd. Het resultaat is een modern, duurzaam kantoorgebouw met een groen dakterras dat bijdraagt aan de biodiversiteit in de stad.