In april 2022 gaat het gebeuren! Dan opent de gemeente Almere de deuren van de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022. Momenteel voorziet Bio Bound i.s.m. de Rutte Groep het Flevolandse paviljoen ‘Food Forum’ van fundatie- en afdekvloeren met beton waarvoor geen nieuw grind en zand is gebruikt. Het nieuwe beton wordt volledig gemaakt met oude, versleten betonproducten.

Bio Bound betonvloeren voor Food Forum Floriade Almere

De 7e editie van de Floriade staat in het teken van Growing Green Cities. Centraal staan vraagstukken die te maken hebben met de mondiale verstedelijking, zoals voedselvoorziening, klimaatverandering, energie en water. Strukton Civiel Worksphere bouwt één van de grote blikvangers op de Floriade Campus: het ‘Food Forum’. Dit Flevolandse kenniscentrum brengt opleidingen, onderzoek, ontwikkelen en ondernemen op het gebied van stedelijke voedselvraagstukken bij elkaar.

Bio Bound betonvloeren voor Food Forum Floriade Almere100% hergebruikt grind en zand
De innovaties zullen niet alleen ín het paviljoen worden getoond, maar het pand bestaat grotendeels zelf uit innovaties. Eén van de innovaties wordt geleverd door Bio Bound in samenwerking met de Rutte Groep: een fundatievloer met beton waarvoor geen nieuw grind en zand is gebruikt.

Eenvoudig gezegd bestaat beton uit cement, water, grind en zand. Maar in Almere gaat dat totaal anders. Met behulp van een innovatieve breektechniek worden oude, versleten betonproducten teruggebracht naar hun oorspronkelijke fracties. Dit herwonnen grind en zand wordt opnieuw gebruikt in de fundatievloeren van het Food Forum in Almere! Om de vloer de gewenste kleur te geven worden oude, gele bakstenen door het beton verwerkt. In totaal waren er 15 grote betonmixers nodig om de klus te klaren.

Biobased afdekvloeren
Als kers op de taart worden de afdekvloeren voorzien van een betonsamenstelling waaraan ook nog olifantsgras is toegevoegd. Dit olifantsgras (miscanthus) wordt geteeld in de directe omgeving van Schiphol en is bedoeld om ganzen op een diervriendelijke manier te weren van de start- en landingsbanen.

Reductie van CO2
Miscanthus is een plant die tijdens de groei bovenmatig veel CO2 opneemt uit de lucht. Ter vergelijking: het neemt zelfs vier keer méér CO2 op dan een bomenbos van gelijke grootte! Deze opgenomen CO2 wordt voor langere tijd in het beton vastgelegd, waardoor CO2  voor langere tijd uit de cyclus wordt weggenomen.