Nieuws en Projecten2021-11-12T13:28:56+00:00

Nieuws en Projecten Bio Bound

Twee nieuwe kleuren voor betonstraatsteen met keramische deklaag

De BKK Kera, de circulaire en biobased betonstraatsteen met keramische deklaag, is nu ook verkrijgbaar in twee nieuwe kleuren: giallo (okergeel) en manganese (antraciet). Deze uitbreiding speelt in op de toenemende vraag naar duurzame én esthetisch hoogwaardige bestratingsmaterialen voor de openbare ruimte.

De BKK Kera is ontwikkeld door Bio Bound in samenwerking met haar ketenpartners. De steen bestaat uit een onderbeton van circulair, biobased beton – gemaakt van gerecycled betonpuin en miscanthus (olifantsgras) – en een keramische deklaag op basis van gerecycled keramisch materiaal (chamotte). Het resultaat is een robuuste, milieuvriendelijke straatsteen die de uitstraling van traditionele gebakken klinkers combineert met innovatieve duurzaamheid.

Twee nieuwe kleuren voor betonstraatsteen met keramische deklaagUitstraling én prestaties

Dankzij de zorgvuldige afstemming van kleur en textuur biedt de BKK Kera een warme, natuurlijke uitstraling. De keramische deklaag is bovendien slijtvast en kleurvast, waardoor het straatbeeld – ook bij intensief gebruik – langdurig zijn kwaliteit behoudt.

Met de toevoeging van giallo en antraciet manganese bestaat het assortiment nu uit zeven kleuren. De zachte, okergele tint van giallo geeft straten en pleinen een frisse uitstraling. Manganese, met zijn stijlvolle antraciettint, oogt stoer en eigentijds. Zo krijgen architecten, ontwerpers en opdrachtgevers nog meer ruimte voor een creatieve invulling van de openbare ruimte.

Biobased en circulair : een duurzame keuze

Het onderbeton van de BKK Kera bestaat uit gerecycled beton en miscanthus – een grassoort die onder de aanvliegroutes van Schiphol wordt geteeld om ganzen te weren. Bovendien neemt miscanthus uitzonderlijk veel CO₂ op. Door dit afvalgras als secundaire grondstof in beton te verwerken, wordt de vastgelegde koolstof langdurig opgeslagen. Zo hebben Bio Bound-producten een lage milieubelasting én dragen ze actief bij aan CO₂-reductie. Deze vorm van koolstofverwijdering is essentieel om de klimaatdoelen van maximaal 1,5 tot 2 graden opwarming te behalen.

De BKK Kera is een groot succes. De innovatieve betonstraatsteen met keramische deklaag krijgt veel aandacht en wint snel aan populariteit. Steeds meer gemeenten kiezen voor deze steen vanwege de combinatie van duurzaamheid en stijlvolle uitstraling. Ook in Bloemendaal en Amsterdam is de BKK Kera inmiddels onderdeel van het straatbeeld.

Meer weten?

De nieuwe kleuren zijn per direct beschikbaar. Neem voor advies of monsters contact op met Bio Bound of bekijk de actuele informatie op onze productpagina.

Oogst miscanthus bij Schiphol: grondstof voor circulair, biobased beton

Deze maand is het miscanthusgras geoogst dat onder de aanvliegroutes van Schiphol wordt geteeld. De teelt is onderdeel van een langlopend initiatief van de Miscanthusgroep, die zich richt op duurzame toepassingen van dit bijzondere gewas. Miscanthus (ook bekend als olifantsgras) groeit snel, legt veel CO₂ vast en heeft een opmerkelijke functie rondom de luchthaven: het helpt ganzen te weren onder de af- en aanvliegroutes, waardoor het bijdraagt aan de vliegveiligheid.

Na de oogst wordt het gras verwerkt tot een biobased grondstof voor onder andere de betonproducten van Bio Bound. Het restmateriaal vormt een waardevolle secundaire stroom in het productieproces van circulaire en biobased bestratingsmaterialen en prefab betonproducten. Door miscanthus te verwerken in betontegels, straatstenen, banden, zitrandelementen, grote fietspadplaten en andere prefab elementen voor de openbare ruimte, wordt de tijdens de groei door de plant opgenomen CO₂ langdurig vastgelegd in de betonproducten. Dit proces van carbon capture draagt direct bij aan de vermindering van broeikasgassen in de atmosfeer.

Koolstofverwijdering zoals deze is van essentieel belang. Emissiereductie alleen is niet voldoende om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 tot 2 graden. Met deze toepassing van miscanthus wordt een concrete bijdrage geleverd aan een klimaatoplossing die langdurig effect heeft.

Bij Bio Bound worden biobased grondstoffen zoals miscanthus gecombineerd met gerecycled betongranulaat, afkomstig van oude, versleten betonproducten. Zo ontstaat een circulair product met een lage milieubelasting en een aantoonbaar lagere MKI-waarde. Alle producten worden geleverd met een Take Back-certificaat, zodat ze na gebruik opnieuw kunnen worden ingenomen en verwerkt. Daarmee zijn de producten niet alleen duurzaam, maar ook écht circulair.

In het onderstaande filmpje ziet u het oogsten van de miscanthus:

Bio Bound presenteert circulaire en biobased innovaties tijdens Expertforum in Hamburg

Op dinsdag 8 april 2025 vond in Hamburg het ExpertenForum für Quartiersentwicklung (ExpertenForum voor Gebiedsontwikkeling) plaats. Dit evenement, georganiseerd door de BFW Landesverband Nord, bracht tal van deskundigen uit de vastgoedsector, stedenbouw, energievoorziening en het sociaal domein bijeen om actuele trends, uitdagingen en innovatieve oplossingen te bespreken voor de ontwikkeling van levendige en toekomstbestendige wijken.

Bio Bound presenteert circulaire en biobased innovaties tijdens Expertforum in Hamburg

fotografie: Miguel Ferraz

De focus van het forum lag op de vraag hoe succesvolle gebieden kunnen worden vormgegeven die recht doen aan economische, ecologische én sociale aspecten. Daarbij kwamen niet alleen theoretische inzichten aan bod, maar werden ook concrete praktijkvoorbeelden gepresenteerd en intensief besproken.

Katrin MunzenmayerTijdens de bijeenkomst gaf Katrin Münzenmayer, Verkoopmanager Bio Bound Duitsland, een boeiende presentatie over de circulaire en biobased betonproducten van Bio Bound. Ze vertelde over de toepassing van hergebruikt beton en olifantsgras (miscanthus) in uiteenlopende betonproducten voor de openbare ruimte, zoals betonstraatstenen, banden, tegels, straatmeubilair, parkbanden, trappen en grote verhardingsplaten voor wandel- en fietspaden. Het miscanthus wordt geteeld onder de aanvliegroutes van Schiphol en helpt daarmee de overlast door ganzen te verminderen. Tegelijk levert de reststroom een duurzame grondstof op voor de biobased betonproducten.

Presentatie Bio Bound Expertforum Hamburg (1)Katrin ging vervolgens in op de lagere milieu-impact van Bio Bound betonproducten ten opzichte van traditioneel beton. De CO₂ die miscanthus tijdens de groei opneemt, wordt langdurig vastgelegd in het beton. Dit zorgt voor een effectieve opslag van koolstof, waardoor de CO₂ niet terugkeert in de atmosfeer (carbon capture). Zo dragen de producten van Bio Bound concreet bij aan de klimaatdoelen uit het Akkoord van Parijs én aan de ESG-doelstellingen van organisaties.

Tot slot liet Katrin met aansprekende praktijkvoorbeelden zien hoe Bio Bound-producten worden toegepast in de inrichting van de openbare ruimte. De presentatie van Bio Bound liet zien hoe het gebruik van biobased en circulaire materialen nieuwe kansen biedt voor een duurzamere en toekomstgerichte inrichting van onze leefomgeving.

Duurzame buitenruimte bij wooncomplex ‘De Hofdame’ in Barendrecht

In de gemeente Barendrecht wordt volop ingezet op duurzame woningbouw. Een mooi voorbeeld daarvan is het appartementencomplex ‘De Hofdame’ in de wijk Vrouwenpolder. Rondom het gebouw is de buitenruimte creatief en natuurinclusief ingericht met veel groen en circulaire, biobased betonelementen zoals prefab zitrandelementen, bloembakranden en keerwanden.

Duurzame buitenruimte bij wooncomplex ‘De Hofdame’ in Barendrecht

De wijk Vrouwenpolder is een groene, moderne woonwijk aan de rand van Landschapspark Zuidpolder. Aan de zuidzijde staat ‘De Hofdame’, een energieneutraal appartementencomplex met 25 luxe woningen, ontworpen met oog voor duurzaamheid en gebouwd met veel biobased materialen. Dit is ook doorgevoerd in de omliggende buitenruimte, zoals de entree en de tuin, waar circulaire, biobased betonproducten van Bio Bound zijn toegepast.

Circulaire keerwand van miscanthusbetonCirculaire keerwanden van miscanthusbeton

Aan de achterzijde van het gebouw leverde Bio Bound solide keerwanden van circulair, biobased beton. De lichtgrijze, prefab keerwanden vangen op slimme wijze het hoogteverschil op tussen het straatniveau en de verhoogde groenzone van de tuin, en dragen zo functioneel bij aan de inrichting van het terrein.

Logo JBos en Zn Moordrecht

Aannemersbedrijf J. Bos en Zn. uit Moordrecht nam de plaatsing voor zijn rekening en zorgde voor een vakkundige uitvoering.

Speelse entree met bloembakranden

Elegance zitrandelementen Bio BoundAan de voorzijde van het gebouw zorgen organische vormen in verschillende hoogtes voor een speelse, dynamische entree. Met oog voor detail en creativiteit pasten de ontwerpers de bloembakranden op een doordachte manier toe als karaktervolle elementen waarin functionaliteit en esthetiek samenkomen.

logo Henken infraBio Bound leverde de betonnen bloembakranden samen met prefab zitrandelementen van het type Elegance aan firma Henken uit Veenendaal. Deze zitrandelementen zijn geplaatst op de hoekpunten van de tuin.

Langdurige CO₂-opslag

De toegepaste prefab betonproducten zijn gemaakt met gerecycled oud beton en miscanthus, een snelgroeiende grassoort die in de buurt van Schiphol wordt geteeld. Miscanthus helpt daar op een diervriendelijke manier ganzen te weren onder de aan- en afvliegroutes van de luchthaven. De CO₂ die de plant tijdens de groeifase heeft opgenomen, wordt op deze manier langdurig opgeslagen in het beton. Deze vorm van carbon capture draagt nuttig bij aan het behalen van de klimaatdoelen uit het Akkoord van Parijs, waarin is afgesproken te streven naar een maximale opwarming van de aarde van 1,5-2 graden Celsius.

Met het gebruik van circulaire, biobased materialen in zowel de bouw als de buitenruimte laat ‘De Hofdame’ op een inspirerende manier zien hoe duurzaamheid, esthetiek en functionaliteit samenkomen in de woonomgeving van de toekomst.

Station Kesteren vernieuwd met circulaire, biobased perrontegels

ProRail is hard bezig om haar stations in Nederland te verduurzamen. Daarbij gaat het om meer comfort voor reizigers én een kleinere milieu-impact. De herinrichting van station Kesteren is daar een mooi voorbeeld van. Bij meerdere stations in Nederland kiest ProRail voor de circulaire, biobased perrontegels van Bio Bound. Ook voor station Kesteren viel de keuze op deze duurzame tegels, gemaakt met hergebruikt beton en olifantsgras (miscanthus).

Station Kesteren vernieuwd met circulaire, bioverrijkte perrontegels

logo ProRailMet het groeiende aantal reizigers en veranderende mobiliteitsbehoeften is het belangrijk dat stations worden aangepast om comfort, veiligheid en efficiëntie te blijven bieden. Station Kesteren heeft daarom een stevige kwaliteitsimpuls gekregen: de perrons zijn vernieuwd, de bereikbaarheid vergroot en de uitstraling verbeterd. Bij het ontwerp en de uitvoering is bewust gekozen voor duurzame materiaaltoepassingen.

Van reststroom naar carbon capture

Voor de verharding van de perrons is gekozen voor circulaire, biobased betontegels van Bio Bound. Deze tegels worden geproduceerd met hergebruikt beton en miscanthus, een snelgroeiende grassoort die wordt geteeld onder de aan- en afvliegroutes van Schiphol. Daar helpt de plant op diervriendelijke wijze om overlastgevende ganzen te weren. Miscanthus heeft daarnaast een waardevolle eigenschap: het onttrekt bovengemiddeld veel CO₂ uit de lucht.

biobased betontegelsDoor deze biobased grondstof in beton te verwerken, wordt de opgenomen CO₂ langdurig opgeslagen in de betontegels. Dit proces van carbon capture maakt de tegels effectief in het blijvend verminderen van broeikasgassen in de atmosfeer. Deze vorm van koolstofverwijdering is, samen met andere innovaties, van essentieel belang, omdat emissiereductie alleen niet genoeg is om de klimaatdoelen van maximaal 1,5 tot 2 graden opwarming te bereiken.

De duurzame betontegels worden geproduceerd door ketenpartner Morssinkhof Infra, een van de meest vooruitstrevende producenten van betonnen bestratingsmaterialen in Nederland. Door gebruik te maken van hergebruikt beton, biobased grondstoffen en energiezuinige productieprocessen, leveren Bio Bound en Morssinkhof samen een actieve bijdrage aan een circulaire en klimaatbewuste inrichting van de openbare ruimte in Nederland.

Toekomstgericht en meetbaar duurzaam

Logo Aannemersbedrijf Wallaard NoordeloosDuurzaamheid is voor ProRail een vast onderdeel van alle bedrijfsprocessen. Bij de aanbesteding voor station Kesteren is dan ook actief gestuurd op het gebruik van duurzaam beton, met de milieukostenindicator (MKI) als belangrijk beoordelingsinstrument. Aannemersbedrijf Wallaard Noordeloos BV diende hiervoor een sterk plan in en werd geselecteerd als een van de vier winnende partijen binnen de raamovereenkomst.

Met het vernieuwde station Kesteren laat ProRail zien hoe duurzaamheid, functionaliteit en circulaire economie hand in hand kunnen gaan.

Speelplein Gemeenschapshuis St. Isidorushoeve vernieuwd met duurzame zitranden

Stichting Gemeenschapshuis St. Isidorushoeve is een belangrijk sociaal en cultureel middelpunt in het dorp. Het gemeenschapshuis biedt ruimte aan allerlei gezellige activiteiten en evenementen die de saamhorigheid in de gemeenschap versterken. Voor het gebouw is onlangs een kleine, maar leuke speeltuin aangelegd waar jonge kinderen zich prima kunnen vermaken.

Speelplein Gemeenschapshuis St. Isidorushoeve vernieuwd met duurzame zitrandenOok het plein rondom de speeltuin is vernieuwd en omgevormd tot een fijne plek om te spelen en samen te komen. In opdracht van Morssinkhof Groep B.V. produceerde Bio Bound diverse comfortabele zitranden. Deze zorgen niet alleen voor een duidelijke afbakening van de speelruimte, maar ook voor een veilige en overzichtelijke speelomgeving voor de kinderen.

Daarnaast zijn twee halfronde banken geplaatst met zittingen van Bilinga-hout, een duurzame, sterke en weerbestendige houtsoort. Ouders kunnen hier prettig zitten en met elkaar praten terwijl de kinderen spelen. Zo draagt het vernieuwde plein bij aan het onderlinge contact en het sterke gemeenschapsgevoel in het dorp.

Biobased beton met hergebruikte materialen

De betonnen zitrandelementen zijn gemaakt met hergebruikt beton en olifantsgras (miscanthus). Deze grassoort wordt speciaal geteeld onder de aanvliegroutes van Schiphol om overlast van ganzen voor het vliegverkeer te beperken.

Miscanthus is een snelgroeiende grassoort die tot vier meter hoog kan worden en per hectare vier keer zoveel CO₂ opneemt als een gemiddeld Nederlands bomenbos. De plant zet deze CO₂ om in biogene koolstof, die vervolgens langdurig wordt opgeslagen in de betonproducten. Op deze wijze wordt een blijvende bijdrage geleverd aan de vermindering van broeikasgassen in de atmosfeer (carbon capture). De betonproducten met miscanthus zijn net zo sterk en duurzaam als standaardproducten en zien er precies hetzelfde uit.

logo Morssinkhof GroepMet de herinrichting van het plein is niet alleen een gezellige en veilige speeltuin gerealiseerd, maar is ook gekozen voor een duurzamere aanpak, zodat we bijdragen aan een leefbare omgeving, nu én voor toekomstige generaties.

Dit hebben we al bereikt:

  • KIWA gecertificeerd (NEN 1338, NEN 1339 en NEN1340)

  • Biobased prefab beton: circa een halve m³ los gestorte miscanthus per m³ beton!

  • Circulair: Gebruik van secundaire grondstoffen gerecycled olifantsgras en betonpuingranulaat (van zand- tot grindfractie)

  • Aanzienlijke reductie van CO2

  • Hoogwaardige en duurzame producten voor de inrichting van de openbare ruimte

  • (Fietspad)platen: aslasten 10 of 15 ton

  • Producten voldoen aan gestelde normeringen

  • Nederlands octrooinummer 2021223

Aanmelden nieuwsbrief Bio Bound

Bio Bound producten KIWA gecertificeerd

logo kiwa_klein
mini begrippenlijst duurzaamheid

Wij zijn de eerste generatie die klimaatverandering aan den lijve voelt, en we zijn de laatste die er iets aan kan doen

Barack Obama

Ga naar de bovenkant