Winkelcentrum Leyenburg in het Haagse stadsdeel Escamp heeft een ware metamorfose ondergaan. Naast de uitbreiding van de Jumbo-supermarkt en de herindeling van winkels is er veel aandacht besteed aan het creëren van een aantrekkelijke openbare ruimte voor bezoekers. Uiteraard speelt het gebruik van duurzame materialen bij dit moderne project een belangrijke rol, en daarom heeft de opdrachtgever Orange Capital Partners gekozen voor de stijlvolle betonbanken van het type Elegance, gemaakt van circulair, biobased beton.

Revitalisatie van Winkelcentrum Leyenburg transformeert openbare ruimte met duurzame betonbank

Winkelcentrum Leyenburg was een verouderd winkelcentrum waar mensen voorheen vooral naartoe gingen om hun dagelijkse boodschappen te doen. Maar met de revitalisatie is het een bestemming geworden waar mensen graag samenkomen, ontspannen en genieten van hun vrije tijd. Het creëren van een gastvrije en comfortabele omgeving was een belangrijk aspect van het renovatieproject.

logos BKS infra CNSTRCT en OCPHet vernieuwde winkelcentrum heeft een frisse uitstraling gekregen dankzij moderne luifels die zorgen voor een open en licht gevoel in de winkels. Daarnaast zijn er diverse zitelementen toegevoegd waar bezoekers kunnen ontspannen, tot rust kunnen komen en gezellig kunnen bijpraten. Voor de realisatie van deze zitelementen heeft Bio Bound betonnen zitrandelementen van het type Elegance geproduceerd. De elegante banken hebben een lichtgrijze kleur en zijn voorzien van een subtiel aflopend profiel en een afgeronde neus aan de voorzijde, wat een verfijnde uitstraling geeft. Bovendien zijn sommige banken uitgerust met verzonken zittingen van duurzaam bamboe. Het innovatieve bouwbedrijf CNSTRCT uit ‘s-Hertogenbosch nam de volledige realisatie van het project op zich en BKS Infra was verantwoordelijk voor de aanleg van de openbare ruimte.

Duurzaam beton: een gesloten kringloopproces
De banken zijn vervaardigd uit duurzaam beton, dat is samengesteld met granulaat afkomstig van oude, versleten betonproducten en olifantsgras (miscanthus). Het olifantsgras wordt specifiek geteeld om op een diervriendelijke manier ganzen te weren van de start- en landingsbanen van Schiphol.

bankjes van duurzaam betonHet Bio Bound Take Back System staat garant voor een gesloten kringloopproces. Hoewel het nu nog moeilijk voor te stellen is, zullen ook deze bankjes uiteindelijk hun levensduur bereiken en als afval worden beschouwd. Volgens het circulaire economieprincipe wil Bio Bound de geleverde producten aan het einde van hun levenscyclus graag terugnemen om ze te verwerken tot nieuwe Bio Bound betonproducten of in te zetten in andere recyclinginitiatieven.

Door gebruik te maken van reststromen als grondstof om Bio Bound producten te vervaardigen en vervolgens deze gebruikte betonproducten weer terug te nemen, werken we samen met al onze ketenpartners om een gesloten kringloopproces (van productie naar gebruik en weer terug) te realiseren, waarbij hergebruik en recycling centraal staan.