ProRail is hard bezig om haar stations in Nederland te verduurzamen. Daarbij gaat het om meer comfort voor reizigers én een kleinere milieu-impact. De herinrichting van station Kesteren is daar een mooi voorbeeld van. Bij meerdere stations in Nederland kiest ProRail voor de circulaire, biobased perrontegels van Bio Bound. Ook voor station Kesteren viel de keuze op deze duurzame tegels, gemaakt met hergebruikt beton en olifantsgras (miscanthus).
Met het groeiende aantal reizigers en veranderende mobiliteitsbehoeften is het belangrijk dat stations worden aangepast om comfort, veiligheid en efficiëntie te blijven bieden. Station Kesteren heeft daarom een stevige kwaliteitsimpuls gekregen: de perrons zijn vernieuwd, de bereikbaarheid vergroot en de uitstraling verbeterd. Bij het ontwerp en de uitvoering is bewust gekozen voor duurzame materiaaltoepassingen.
Van reststroom naar carbon capture
Voor de verharding van de perrons is gekozen voor circulaire, biobased betontegels van Bio Bound. Deze tegels worden geproduceerd met hergebruikt beton en miscanthus, een snelgroeiende grassoort die wordt geteeld onder de aan- en afvliegroutes van Schiphol. Daar helpt de plant op diervriendelijke wijze om overlastgevende ganzen te weren. Miscanthus heeft daarnaast een waardevolle eigenschap: het onttrekt bovengemiddeld veel CO₂ uit de lucht.
Door deze biobased grondstof in beton te verwerken, wordt de opgenomen CO₂ langdurig opgeslagen in de betontegels. Dit proces van carbon capture maakt de tegels effectief in het blijvend verminderen van broeikasgassen in de atmosfeer. Deze vorm van koolstofverwijdering is, samen met andere innovaties, van essentieel belang, omdat emissiereductie alleen niet genoeg is om de klimaatdoelen van maximaal 1,5 tot 2 graden opwarming te bereiken.
De duurzame betontegels worden geproduceerd door ketenpartner Morssinkhof Infra, een van de meest vooruitstrevende producenten van betonnen bestratingsmaterialen in Nederland. Door gebruik te maken van hergebruikt beton, biobased grondstoffen en energiezuinige productieprocessen, leveren Bio Bound en Morssinkhof samen een actieve bijdrage aan een circulaire en klimaatbewuste inrichting van de openbare ruimte in Nederland.
Toekomstgericht en meetbaar duurzaam
Duurzaamheid is voor ProRail een vast onderdeel van alle bedrijfsprocessen. Bij de aanbesteding voor station Kesteren is dan ook actief gestuurd op het gebruik van duurzaam beton, met de milieukostenindicator (MKI) als belangrijk beoordelingsinstrument. Aannemersbedrijf Wallaard Noordeloos BV diende hiervoor een sterk plan in en werd geselecteerd als een van de vier winnende partijen binnen de raamovereenkomst.
Met het vernieuwde station Kesteren laat ProRail zien hoe duurzaamheid, functionaliteit en circulaire economie hand in hand kunnen gaan.