De N282, een belangrijke verkeersader in de regio Gilze en Rijen, ondergaat een grootschalige renovatie om de verkeersveiligheid, doorstroming en leefbaarheid te verbeteren. Duurzaamheid speelt hierin een centrale rol. In lijn met de duurzaamheidsdoelstellingen van de provincie Noord-Brabant en de gemeente Gilze en Rijen is gekozen voor circulaire, biobased bestratingsmaterialen van Bio Bound, gemaakt met hergebruikt beton en miscanthus.

Duurzame renovatie N282 met circulaire, biobased bestratingsmaterialen

De renovatie van de N282 was hard nodig. Drukte, onveilige oversteekplaatsen en verkeersopstoppingen leidden dagelijks tot vertragingen en gevaarlijke situaties. Om dit aan te pakken, werken de provincie Noord-Brabant en de gemeente Gilze en Rijen samen aan een verbeterde infrastructuur. Kruisingen worden veiliger gemaakt, extra rijstroken zorgen voor een betere doorstroming en de weg wordt slimmer ingericht.

Biobased bestratingsmaterialen

Logo Heijmans infraAannemer Heijmans Infra B.V. won de aanbesteding voor het project door waar mogelijk te kiezen voor duurzame en groene oplossingen. Voor de bestratingsmaterialen, zoals straatstenen, opsluit- en trottoirbanden en grasbetontegels, is gekozen voor de biobased betonproducten van Bio Bound. Deze materialen worden geproduceerd met hergebruikt beton en miscanthus, een grassoort die onder de aanvliegroutes van Schiphol wordt geteeld om de hinder van ganzen voor het vliegverkeer te verminderen.

Dankzij hun circulaire en biobased samenstelling hebben Bio Bound-producten een veel lagere milieubelasting dan traditionele betonproducten. Naast een lage MKI-waarde dragen ze bij aan langdurige CO₂-opslag. De gebruikte miscanthus haalt op natuurlijke wijze CO₂ uit de lucht, die vervolgens voor zeer lange tijd wordt vastgelegd in de betonproducten (carbon capture). Dit draagt blijvend bij aan de vermindering van broeikasgassen in de atmosfeer.

betontegels circulair biobased betonDuurzame snelfietsroute en vernieuwde spottersplek

Langs de N282 ligt Vliegbasis Gilze-Rijen, een geliefde locatie voor vliegtuigspotters. Bij de herinrichting van de weg is de spottersplek verplaatst en omgevormd tot een ruimere en beter ingerichte voorziening met parkeergelegenheid, aangelegd met Bio Bound betonstraatstenen in klinkerformaat.

Ook fietsers profiteren van deze verbeterde, duurzame infrastructuur. Langs de N282 loopt een deel van de Snelfietsroute F58, die een snelle en comfortabele verbinding biedt tussen Tilburg en Breda. Dit traject is aangelegd met de duurzame betontegels van Bio Bound, die zowel het fietscomfort verbeteren als bijdragen aan een groenere infrastructuur.

Samen werken aan een circulaire toekomst

Bio Bound produceert de circulaire, biobased bestratingsmaterialen in nauwe samenwerking met ketenpartner Morssinkhof Infra, een toonaangevende producent van bestratingsmaterialen in Nederland. Samen met Heijmans en de opdrachtgever bundelen we onze krachten om de infrasector te verduurzamen en circulair bouwen naar een hoger niveau te tillen.

Tweede fase van start

De werkzaamheden begonnen in het voorjaar van 2024. Aannemer Heijmans Infra B.V. voltooide het eerste deel van het project in september, en inmiddels is de uitvoering van fase 2 van start gegaan.

Een prachtig project waarin de provincie Noord-Brabant haar duurzaamheidsambities waarmaakt en actief bijdraagt aan een veilige, efficiënte en circulaire infrastructuur.