In de woonwijk Meerwijk, gelegen in Bennebroek, heeft de gemeente Bloemendaal een vernieuwd drainagesysteem aangelegd om wateroverlast te bestrijden. Deze werkzaamheden boden de gemeente een uitgelezen kans om ook de bestrating in de wijk op duurzame wijze te vernieuwen. In lijn met hun ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen heeft de gemeente gekozen voor de bestratingsmaterialen van Bio Bound, vervaardigd met hergebruikt beton en olifantsgras.

circulaire en biobased betonstraatstenen

Duurzame herinrichting Meerwijk met circulaire, biobased bestratingsmaterialenEen andere wens van de bewoners was het verlagen van de snelheid van het verkeer in de wijk. Om aan deze wens tegemoet te komen, heeft de gemeente een ontwerp bedacht met een smallere rijbaan en geïntegreerde parkeerplaatsen in het trottoir. In plaats van afzonderlijke parkeervakken worden de parkeerplaatsen nu prachtig geaccentueerd door antraciet gekleurde betonstraatstenen, terwijl de trottoirs zijn bestraat met elegante, grijze tegels van 30x30x7 cm.

Passend bij de karakteristieke uitstraling van de huizen in de wijk is er gekozen voor een rijbaan met fraaie rode gebakken klinkers in keiformaat en trottoirbanden met een verfijnde deklaag van structuur basalt. Deze perfecte combinatie voegt een moderne en stijlvolle uitstraling toe aan het straatbeeld, wat resulteert in een opmerkelijke verbetering van de kwaliteit van de omgeving.

circulaire biobased betontegelsDuurzame bestratingsmaterialen
De gekozen bestratingsmaterialen zijn vervaardigd met een circulair, biobased onderbeton dat gerecycled betonpuin en miscanthus bevat, en een hoogwaardige deklaag van circulair beton met kleurechte, natuurlijke materialen. Het miscanthus, ook wel bekend als olifantsgras, dat hiervoor wordt gebruikt, is een grassoort die wordt geteeld onder de aanvliegroutes van Schiphol, waardoor het vliegverkeer minder hinder ondervindt van ganzen.

Dankzij deze circulaire, biobased samenstelling is de milieu-impact van deze bestratingsmaterialen aanzienlijk lager dan die van standaard betonproducten. Dit komt tot uiting in betonstraatstenen, betontegels en trottoirbanden met een lage MKI-waarde en een aanzienlijke reductie van CO2.

logo gemeente BloemendaalGroenere en duurzamere toekomst
In haar beleidsplannen heeft Bloemendaal ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen gesteld en onderneemt de gemeente concrete acties om deze te verwezenlijken. Door middel van innovatieve projecten en het omarmen van duurzame technologieën positioneert Bloemendaal zich als een voorloper op het gebied van duurzaamheid en toont zij leiderschap in haar inspanningen om een groenere en duurzamere toekomst te realiseren.

logo-Morssinkhof-GroepDeze circulaire, biobased betonstraatstenen, betontegels en trottoirbanden worden geproduceerd in samenwerking met onze ketenpartner Morssinkhof Groep, één van de grootste producenten van bestratingsmaterialen in Nederland.