C-Beta is dé circulaire hotspot in de Haarlemmermeer! Onlangs heeft deze evenementenlocatie haar faciliteiten uitgebreid met kantoorunits voor starters en scale-ups. Om dit mogelijk te maken, moest er een nieuw parkeerterrein worden aangelegd. C-Beta koos voor de circulaire, biobased grasbetontegels van Bio Bound.

Duurzame grasbetontegels voor circulaire hotspot

C-Bèta is een experimenteerplek voor de circulaire economie. Het is een evenementenlocatie voor workshops, kennissessies en lezingen en biedt ruimte aan een circulaire expositie over hergebruik van grondstoffen en materialen en nieuwe circulaire businessmodellen.

Om innovatieve starters en scaleups  een passende werkplek te bieden, heeft C-Beta een bestaande loods omgebouwd naar kantoorunits. Onderdeel hiervan is een nieuwe parkeerplaats die door SADC, Arcadis, Van Gelder is ontworpen op basis van het principe van re-use en verantwoordelijk materiaalgebruik. Het parkeerterrein past uitstekend bij de ambitie van Schiphol Trade Park: de realisatie van het meest duurzame en innovatieve business park van Europa.

grasbetontegels met olifantsgras

Duurzame grasbetontegels
Voor het nieuwe parkeerterrein leverde Bio Bound circulaire, biobased betonbanden en grasbetontegels die zijn geproduceerd met granulaat van oude, versleten betonproducten en olifantsgras (miscanthus). Dit olifantsgras groeit aan de rand van het Schiphol Trade Park (hemelsbreed 500 meter verderop) en wordt geteeld om de ganzen op een diervriendelijke manier te weren van de start- en landingsbanen van Schiphol. Tijdens de groei neemt dit gras veel CO2 op. Na het vogeltrekseizoen droogt het gras uit en wordt het gemaaid. Door deze natuurlijke vezels als vulstof in het beton te verwerken, wordt de CO2 wordt voor langere tijd in het beton vastgelegd. Hierdoor wordt een bijdrage geleverd aan het verlagen van emissies.

logo c-beta

Circulaire bestratingsmaterialen
Bio Bound levert haar betonproducten met terugnamegarantie. Het is nu nog een wat rare gedachte, maar ooit worden ook de bestratingsmaterialen van dit parkeerterrein weer afval. Bio Bound neemt de producten dan graag terug om deze weer te verwerken in nieuwe Bio Bound betonproducten of in te zetten bij andere recyclinginitiatieven.

Door met afvalstoffen betonproducten te maken en aan het einde van de levenscyclus de gebruikte betonproducten weer terug te nemen, doet Bio Bound samen met alle stakeholders al het mogelijke om tot een gesloten kringloopproces (van productie naar gebruik en weer terug) te komen.

Geheel conform de gedachte van de circulaire economie!

In samenwerking met:

logos Duurzame grasbetontegels voor circulaire hotspot