Het openbaar vervoer speelt een steeds crucialere rol in de mobiliteit in ons land. Om mensen aan te moedigen met het OV te reizen, moet het systeem wel efficiënt en comfortabel zijn. Daarom schreef de provincie Zuid-Holland vorig jaar een aanbesteding uit voor digitale informatieborden bij de bushaltes langs de N206, met als doel reizigers te voorzien van actuele reisinformatie.Q-lite bleek het beste bedrijf voor deze opdracht en verzorgde het totale project, inclusief alle hard- en software en de plaatsing van de metalen palen. Voor de fundatie koos Q-lite voor fundatieblokken, gemaakt van hergebruikt beton en olifantsgras.

Duurzame fundatieplaten voor innovatieve OV-informatieborden langs N206

Langs de N206 loopt R-net Lijn 400, een belangrijke openbaarvervoersverbinding tussen Leiden en Zoetermeer. Het R-net-netwerk staat voor “Regionet” en is ontworpen om hoogwaardig openbaar vervoer te bieden in drukke regio’s, waarbij de nadruk ligt op betrouwbaarheid, snelheid en comfort voor reizigers. Om hierin te voorzien, zijn de bushaltes van deze lijn sinds kort uitgerust met hypermoderne digitale informatieborden om reizigers real-time updates te bieden over aankomst- en vertrektijden, route-informatie en andere nuttige updates.

logo Q-liteHet project is uitgevoerd door Q-lite, de grootste fullserviceorganisatie voor digitale displayoplossingen. Q-lite verzorgt het volledige project vanaf de tekentafel tot het daadwerkelijk plaatsen en monitoren van de reisinformatie. Duurzaamheid is een van de belangrijkste speerpunten binnen Q-lite. Daarom koos het bedrijf ervoor om de duurzame funderingsblokken van Bio Bound te gebruiken om de palen stevig te verankeren. In de fabriek zijn de platen uitgerust met kabeldoorvoeren en inserts om de paal aan te bevestigen.

circulaire biobased fundatieplatenDuurzame fundatieplaten van circulair, biobased beton
De fundatieplaten, uitgevoerd in twee typen (120x120x25 cm en 300x300x25 cm), zijn gemaakt van oude, versleten betonproducten en gerecycled olifantsgras dat is gebruikt om op een diervriendelijke manier ganzen te weren van de start- en landingsbanen van Schiphol. Door het gras als vulstof in het beton te verwerken, wordt de CO2 die de plant heeft omgezet voor zeer lange tijd in het beton opgeslagen en een bijdrage geleverd aan de verlaging van CO2-emissies.

Terugnamegarantie
De duurzame fundatieplaten hebben een terugnamegarantie. Hoewel het nu nog moeilijk voor te stellen is, worden deze fundatieplaten op een gegeven moment ook weer afval. Volgens de principes van de circulaire economie neemt Bio Bound deze platen dan graag terug om er nieuwe Bio Bound betonproducten van te maken of ze in te zetten bij andere recyclinginitiatieven. Door Bio Bound producten te maken met afvalstoffen en aan het einde van de levenscyclus de gebruikte betonproducten terug te nemen, streven we samen met Q-lite naar een gesloten kringloopproces: een circulaire economie.