In de gemeente Barendrecht wordt volop ingezet op duurzame woningbouw. Een mooi voorbeeld daarvan is het appartementencomplex ‘De Hofdame’ in de wijk Vrouwenpolder. Rondom het gebouw is de buitenruimte creatief en natuurinclusief ingericht met veel groen en circulaire, biobased betonelementen zoals prefab zitrandelementen, bloembakranden en keerwanden.

Duurzame buitenruimte bij wooncomplex ‘De Hofdame’ in Barendrecht

De wijk Vrouwenpolder is een groene, moderne woonwijk aan de rand van Landschapspark Zuidpolder. Aan de zuidzijde staat ‘De Hofdame’, een energieneutraal appartementencomplex met 25 luxe woningen, ontworpen met oog voor duurzaamheid en gebouwd met veel biobased materialen. Dit is ook doorgevoerd in de omliggende buitenruimte, zoals de entree en de tuin, waar circulaire, biobased betonproducten van Bio Bound zijn toegepast.

Circulaire keerwand van miscanthusbetonCirculaire keerwanden van miscanthusbeton

Aan de achterzijde van het gebouw leverde Bio Bound solide keerwanden van circulair, biobased beton. De lichtgrijze, prefab keerwanden vangen op slimme wijze het hoogteverschil op tussen het straatniveau en de verhoogde groenzone van de tuin, en dragen zo functioneel bij aan de inrichting van het terrein.

Logo JBos en Zn Moordrecht

Aannemersbedrijf J. Bos en Zn. uit Moordrecht nam de plaatsing voor zijn rekening en zorgde voor een vakkundige uitvoering.

Speelse entree met bloembakranden

Elegance zitrandelementen Bio BoundAan de voorzijde van het gebouw zorgen organische vormen in verschillende hoogtes voor een speelse, dynamische entree. Met oog voor detail en creativiteit pasten de ontwerpers de bloembakranden op een doordachte manier toe als karaktervolle elementen waarin functionaliteit en esthetiek samenkomen.

logo Henken infraBio Bound leverde de betonnen bloembakranden samen met prefab zitrandelementen van het type Elegance aan firma Henken uit Veenendaal. Deze zitrandelementen zijn geplaatst op de hoekpunten van de tuin.

Langdurige CO₂-opslag

De toegepaste prefab betonproducten zijn gemaakt met gerecycled oud beton en miscanthus, een snelgroeiende grassoort die in de buurt van Schiphol wordt geteeld. Miscanthus helpt daar op een diervriendelijke manier ganzen te weren onder de aan- en afvliegroutes van de luchthaven. De CO₂ die de plant tijdens de groeifase heeft opgenomen, wordt op deze manier langdurig opgeslagen in het beton. Deze vorm van carbon capture draagt nuttig bij aan het behalen van de klimaatdoelen uit het Akkoord van Parijs, waarin is afgesproken te streven naar een maximale opwarming van de aarde van 1,5-2 graden Celsius.

Met het gebruik van circulaire, biobased materialen in zowel de bouw als de buitenruimte laat ‘De Hofdame’ op een inspirerende manier zien hoe duurzaamheid, esthetiek en functionaliteit samenkomen in de woonomgeving van de toekomst.