Aan de rand van het stadscentrum van de gemeente Almelo bouwt planontwikkelaar Ter Steege samen met Roelofs en gemeente Almelo aan een nieuw stuk binnenstad: het Indië terrein. Bij dit inspirerende project staan innovatie en duurzaamheid hoog in het vaandel. Roelofs wegenbouw zorgt voor het bouw- en woonrijp maken van de stadswijk en Bio Bound leverde hiervoor grote circulaire, biobased tribune-elementen.

Almelo was vroeger een echte textielstad. Het ‘Indië’ terrein, het voormalige fabrieksterrein van Koninklijke Ten Cate, ademt nog helemaal de sfeer van die tijd. Ter Steege wil dit gebied van circa 23 hectare transformeren naar een unieke woon-werklocatie. In de historische gebouwen komen commerciële ruimtes en het terrein wordt ingericht met een divers huizenaanbod en veel groen en water.

Circulaire, biobased prefab tribune elementen

hotspot
Voor het ontwerp en de uitvoering van het bouw- en woonrijp maken van de openbare ruimte wordt er een beroep gedaan op de expertise van Roelofs wegenbouw. Hotspot in het ontwerp is een grote vijver met een stadsstrand. Op de kopse kant van die vijver komt een 35 meter lange tribune die overloopt in het stadstrand. Bio Bound leverde de betonnen tribune-elementen. Het geheel wordt een centrale plek waar bewoners kunnen recreëren en elkaar ontmoeten.

Circulaire, biobased hotspot in AlmeloCirculaire, biobased tribune-elementen
Indië moet een fijne, gevarieerde stadswijk worden om in te werken en wonen. Natuurlijk wordt er ook invulling gegeven aan hoge ambities op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Daarom is er gekozen voor de circulaire, biobased tribune-elementen van Bio bound.

Deze betonelementen zijn gemaakt met gerecycled olifantsgras (miscanthus) en betonpuin. Miscanthus is een grassoort die wordt geteeld in de directe omgeving van Schiphol en is bedoeld om ganzen op een diervriendelijke manier te weren van de start- en landingsbanen. Elk jaar sterft dit gras volledig af.
Door de betonnen tribune-elementen te maken met deze restproducten is de belasting op het milieu en onder andere de toename van CO2 in de atmosfeer vele malen lager dan bij traditionele betonproducten.

Meer informatie over het project vindt u op http://www.indie.nl/