Hendrikse Wegenbouw is een veelzijdig aannemersbedrijf in de omgeving van het Utrechtse Soest. Ter uitbreiding van de activiteiten opent het bedrijf binnenkort een nieuwe vestiging in Bilthoven. Hierbij staan innovatie, duurzaamheid en CO2 reductie centraal. Om hun steentje bij te dragen aan de verduurzaming van Nederland hebben zij Bio Bound gevraagd om speciaal voor deze locatie circulaire, biobased H-verbandstenen te ontwikkelen met olifantsgras. Een primeur binnen Nederland!

Circulaire, biobased H-verbandstenen

Al sinds de oprichting in 1951 is Hendrikse Wegenbouw een echt familiebedrijf. Inmiddels staat de derde generatie aan het roer. Bij Hendrikse wordt dagelijks met veel passie gewerkt aan mooie projecten in de grond-, weg en waterbouw voor diverse gemeentes en andere opdrachtgevers.

logo Hendrikse WegenbouwOm succesvol te blijven groeien heeft Hendrikse Wegenbouw besloten een nieuwe vestiging te openen op bedrijvenpark Larenstein in de gemeente De Bilt. Deze vestiging zal vooral gebruikt worden als kantoor en voor opslag voor werkzaamheden in de directe omgeving van Bilthoven.

Circulaire, biobased H-verbandstenen voor nieuwe locatie Hendrikse Wegenbouw

Innovatie en duurzaamheid
De wegenbouwsector is volop in ontwikkeling. Innovatie, duurzaamheid en CO2 reductie zijn daarom belangrijke kernbegrippen binnen de bedrijfsvoering van Hendrikse Wegenbouw. Volledig in lijn met trede 5 van de CO2-prestatieladder zocht zij ook voor de inrichting van hun eigen, nieuwe terrein naar duurzame producten.

Bio Bound heeft speciaal voor dit project circulaire, biobased H-verbandstenen ontwikkeld. Als launching customer is Hendrikse Wegenbouw de eerste klant die de Bio Bound versie van dit product in gebruik neemt.

duurzame H-verbandstenenDeze duurzame H-verbandstenen worden gemaakt met granulaat van oude, versleten betonproducten en olifantsgras. Het gras is een restproduct van een toepassing om ganzen op een diervriendelijke manier te weren van de start- en landingsbanen van Schiphol. Doordat het gras elk jaar tot wel 4 meter omhoog groeit is hiervan genoeg materiaal. Door deze circulaire, biobased samenstelling is de ecologische voetafdruk van deze Bio Bound producten aanzienlijk lager dan die van standaard H-verbandstenen. De stenen worden geproduceerd door ketenpartner Morssinkhof Groep, één van de grootste producenten van bestratingsmaterialen in Nederland.

Op dit moment wordt de bestrating aangelegd. De nieuwe locatie zal nog dit jaar officieel in gebruik worden genomen.

Overhandiging Take Back Certificaat
Geheel conform de gedachte van de circulaire economie levert Bio Bound haar betonproducten met terugnamegarantie. Zodra de klant de betonelementen niet meer kan of wil gebruiken, neemt Bio Bound de parkbanden graag terug om er weer nieuwe Bio Bound betonproducten van te maken of in te zetten bij andere recyclinginitiatieven.

Door met afvalstoffen Bio Bound producten te maken en aan het einde van de levenscyclus de gebruikte betonproducten weer terug te nemen, doen Hendrikse Wegenbouw en Bio Bound samen al het mogelijke om tot een gesloten kringloopproces (van productie naar gebruik en weer terug) te komen.

Take back certificaat overhandigd aan Hendrikse Wegenbouw

Henk Hendrikse (directeur Hendrikse Wegenbouw) krijgt het Take Back Certificaat overhandigd