De gemeente Waddinxveen heeft hoge ambities op het gebied van duurzaamheid. Om ervaring op te doen met circulaire, biobased bestratingsmaterialen besloot de gemeente de betonstraatstenen van Bio Bound in de praktijk te testen op de inritten aan de Brederolaan.
De Brederolaan is een belangrijke doorgaande weg in gemeente Waddinxveen. Langs de geasfalteerde weg ligt een woonwijk waarvan alle toegangswegen zijn voorzien van snelheidsverlagende verkeersdrempels om de overgang naar het 30 kilometergebied in goede banen te leiden.
Jan den Engelsman is directievoerder civieltechnisch beheer bij de gemeente Waddinxveen. Den Engelsman: “In onze zoektocht naar een geschikte plaats om de circulaire, biobased betonstraatstenen van Bio Bound te kunnen testen viel onze keus al snel op de verkeersdrempels aan de Brederolaan. De drempels worden veelvuldig en intensief belast door allerlei soorten wegverkeer, zoals fietsers, personenauto’s maar ook best veel vrachtverkeer voor de bezorging van pakketjes of de aflevering van bijvoorbeeld meubels in wijk. Voorheen waren de drempels bestraat met standaard tegels die er regelmatig werden uitgereden. Kortom een uitdagende locatie voor Bio Bound om zich te bewijzen.”
De gemeente heeft duurzame betonklinkers nu ruim een half jaar gemonitord, “En naar tevredenheid. De betonklinkers houden zich uitstekend”, aldus Den Engelsman, “Samen werken we hard aan een duurzamer Waddinxveen. Nieuwe duurzame alternatieven die CO2 reduceren en passen in een systeem waarin producten en materialen worden hergebruikt en grondstoffen hun waarde behouden, zijn hiervoor hard nodig. Wat ons betreft is de proef geslaagd. Onlangs hebben we al een tweede vracht besteld!”