In het stationsgebied Schiphol Trade Park verrijkt een gloednieuw Intercity hotel de skyline van Hoofddorp. Bij de gehele ontwikkeling van het hotel staat duurzaamheid centraal. Daarom koos de opdrachtgever voor de inrichting van de buitenruimte rondom het pand voor duurzame bestratingsmaterialen: de circulaire, biobased betonstraatstenen en -tegels van Bio Bound.
Op dit moment wordt er hard gewerkt om het stationsgebied van Hoofddorp te ontwikkelen naar een dynamisch en stedelijk woon-werkgebied. Een mooi gebied met hogere bebouwing en een groene buitenruimte waar mensen graag verblijven en elkaar kunnen ontmoeten. In de eerste fase van deze ontwikkeling bouwt vastgoedbedrijf Necron het Steigenberger Intercity Hotel.
Het acht verdiepingen hoge gebouw is ontworpen door Renner-Suter Architecten en Rau Architecten. Met het gebruik van o.a. een WKO-installatie, zonnepanelen en het scheiden van grijs en zwart water is het een voorbeeld van duurzaamheid.
Duurzame bestratingsmaterialen
Ook voor de buitenruimte rondom het hotel koos de opdrachtgever voor duurzame bestratingsmaterialen. Aannemersbedrijf Boskalis Nederland realiseerde een bestrating met betonstraatstenen en betontegels van Bio Bound. De tegels en stenen zijn van circulair, biobased beton gemaakt met oude versleten betonproducten en olifantsgras (miscanthus).
Olifantsgras uit Haarlemmermeer
Het is extra bijzonder dat het olifantsgras dat in de bestrating is verwerkt op slechts een paar honderd meter van het Schiphol Trade Park groeit. Het olifantsgras wordt geteeld door Haarlemmermeerse boeren om ganzen op een diervriendelijke manier te weren van de aanvliegroutes van Schiphol.
Miscanthus neemt tijdens de groei bovenmatig veel CO2 op uit de lucht. Door dit biobased materiaal als vulstof in de betonproducten te verwerken, wordt de opgenomen CO2 voor langere tijd in het beton vastgelegd. Dit komt tot uiting in de lage MKI waarde en reductie van CO2.
Circulaire betonstraatstenen en -tegels
Bovendien neemt Bio Bound, conform de circulaire gedachte, de door haar geleverde producten aan het einde van hun levensduur terug om deze te verwerken tot nieuwe Bio Bound betonproducten of in andere recycling-initiatieven te gebruiken. Dit maakt deze bestratingsmaterialen dus niet alleen duurzaam maar écht circulair!
In januari 2022 is het werk door aannemersbedrijf Boskalis Nederland opgeleverd.