De wijken Damsigt en Raadhuiskwartier in Leidschendam-Voorburg zijn geliefd vanwege hun gezellige sfeer, uitstekende voorzieningen en groene omgeving. Na jarenlang gebruik van betontegels en trottoirbanden was het tijd voor vervanging van de bestrating in deze wijken. In lijn met het duurzame beleid koos de gemeente voor circulaire, biobased bestratingsmaterialen van Bio Bound. Op verzoek van de gemeente ontwikkelde Bio Bound een fraaie leigrijze tegel met een uitgewassen deklaag, die perfect aansluit bij de kenmerkende jaren 20-huizen in de buurt.

Bio Bound ontwikkelt speciale, duurzame deklaagtegel voor Leischendam-V

logo gemeente Leidschendam-VoorburgDe gemeente Leidschendam-Voorburg heeft ambitieuze doelen op het gebied van duurzaamheid. Het streven is om in 2050 volledig CO2-neutraal te zijn en een circulaire economie te realiseren. Daarom investeert de gemeente aanzienlijk in vergroening, biodiversiteitsherstel en de intensivering van CO2-reductie. Het uitgangspunt is dat elke ingreep in de grond bijdraagt aan verduurzaming, klimaatadaptatie en het herstel van biodiversiteit. Hoewel de gemeente de voorkeur geeft aan het hergebruik van bestratingsmaterialen, is in bepaalde situaties, zoals in de wijken Damsigt en Raadhuiskwartier, vervanging noodzakelijk vanwege de versleten staat van tegels en banden.

Circulaire betontegel

Duurzame aanbesteding
Voor het raamonderhoudscontract ontwikkelde de gemeente een aanbesteding waarbij werd gestuurd op het gebruik van duurzame materialen. Aannemingsbedrijf Van der Meer BV kwam als de beste keuze uit deze selectie naar voren. Het bedrijf onderscheidt zich niet alleen door vakmanschap bij het creëren van een aantrekkelijke openbare ruimte maar heeft ook veel aandacht voor mens, milieu en duurzame innovaties.

Speciale deklaagtegel
Logo Morssinkhof InfraOm ervoor te zorgen dat het straatbeeld naadloos aansluit bij de kenmerkende uitstraling van de jaren 20-woningen in de wijk, heeft Bio Bound in samenwerking met ketenpartner Morssinkhof op speciaal verzoek van de gemeente Leidschendam-Voorburg een aantrekkelijke tegel met uitgewassen deklaag ontwikkeld. Verschillende proeftegels zijn voorgelegd aan de gemeente, waaruit de keuze viel op de tegel met een leigrijze uitgewassen deklaag met porfier. Het onderbeton van de betontegels en trottoirbanden is gemaakt van circulaire, biobased beton met hergebruikt oud beton en miscanthus. Het miscanthus dat Bio Bound hiervoor gebruikt wordt geteeld onder de aanvliegroutes van Schiphol, waardoor het vliegverkeer minder hinder ondervindt van ganzen.

Dankzij deze circulaire, biobased samenstelling is de ecologische impact van de gebruikte betontegels en trottoirbanden in Leidschendam-Voorschoten aanzienlijk kleiner dan die van conventionele betonproducten. Dit komt tot uiting in de lage MKI-waarde (Milieukosten Indicator) van Bio Bound betonproducten en een verminderde CO2-uitstoot. Deze duurzame bestratingsmaterialen hebben een lange levensduur en voldoen aan alle gestelde eisen op het gebied van functie, milieu en kwaliteit.

Logo aannemingsbedrijf Van der MeerDeelopdrachten
De werkzaamheden in de wijken Damsigt en Raadhuiskwartier worden gedurende het jaar verdeeld in kleinere deelopdrachten. ‘Jaarlijks voert de gemeente een inspectie uit om te bepalen welke straten ze willen renoveren,’ aldus Remilio van Rijs van Aannemeringsbedrijf Van der Meer. ‘Deze opdracht geeft echt veel voldoening. Het is opvallend hoeveel waardering we van bewoners ontvangen voor de opgefriste uitstraling van de straten.’