Het gloednieuwe Intercity hotel op business park Schiphol Trade Park in Hoofddorp is een synergie van duurzaamheid en innovatie. In aansluiting hierop zocht opdrachtgever Necron een mooie én duurzame invulling van het terras, parkeerterrein en de logistieke zones. Buro Topia maakte een fraai ontwerp met de circulaire, biobased bestratingsmaterialen van Bio Bound. Van de Bijl & Heierman b.v. verzorgde de realisatie.
Voor de bouw van het Intercity Hotel kregen architecten Stephan Renner en Thomas Rau de opdracht om een zo duurzaam en circulair mogelijk gebouw te ontwerpen. Het hotel heeft onder andere een eigen WKO-installatie en 400 zonnepanelen. Het doorspoelen van het sanitair gaat met opgevangen regenwater. Warmtepompen en goede isolatie zorgen voor een energiezuinige koude- en warmteregulatie.
Ook voor de inrichting van het terras, parkeerterrein en de logistieke zones is er gekozen voor materialen met een lage milieu-impact. Stads- en landschapsontwerper buro TOPIA maakte het ontwerp met circulaire, biobased bestratingsmaterialen van Bio Bound . ‘We hebben er voor gekozen om de buitenruimten te verbijzonderen met een mix van betonstraatstenen in drie smaakvolle grijstinten’, aldus Reinier Gerritsen directeur van buro TOPIA. ‘Door te variëren in kleurpercentages creëren we subtiele verschillen in de uitstraling. Het terras is lichter en de bestrating van de logistieke gebieden donkerder, waardoor deze aansluiten bij de rijbaan en de kenmerken van de omgeving. Dit komt pas goed tot uiting als ook de omliggende openbare ruimte hierop wordt aangesloten’.
Circulair, biobased beton
Bio Bound bestratingsmaterialen zijn vervaardigd met een circulaire, biobased onderbeton met gerecycled betonpuin en miscanthus en een hoogwaardige deklaag van circulair beton met kleurechte, natuurlijke materialen. Het miscanthus dat hiervoor wordt gebruikt is een grassoort die wordt geteeld onder de aanvliegroutes van Schiphol, waardoor het vliegverkeer minder hinder ondervindt van ganzen. Door deze circulaire, biobased samenstelling is de milieu-impact van Bio Bound producten aanzienlijk lager dan die van standaard betonproducten. Dit komt tot uiting in betonstraatstenen met een lage MKI-waarde en aanzienlijke reductie van CO2.
Van de Bijl & Heierman b.v.
De realisatie van het project was in handen van Van de Bijl & Heierman b.v., die de klus in nauwelijks twee weken klaarden. De groen- en terreinspecialist uit Opheusden maakt serieus werk van de transitie naar de circulaire economie en zet zich in voor de reductie van CO2, vergroening en verduurzaming. Dit is inmiddels bekroond met een CO2-prestatieladder certificaat trede 5.