Waterfront in Harderwijk is een van de grootste herontwikkelingsprojecten van Nederland. Boskalis zet hier grote stappen naar een duurzame toekomst door de nieuwe woonwijk emissieloos woonrijp te maken. Ook kiest de gemeente voor duurzame bouwmaterialen. Voor de verharding van de kades, waar de bewoners straks hun bootjes kunnen aanmeren, leverde Bio Bound betonplaten van hergebruikt beton en gerecycled miscanthus, die met vrachtwagens op HVO100-brandstof werden afgeleverd.

Waterfront is een gloednieuwe woonwijk aan de kust van Harderwijk, met moderne woningen, een bruisende jachthaven, een stadsstrand en een boulevard. Het gebied, dat zich uitstrekt over zo’n 6 kilometer, biedt een unieke combinatie van wonen, werken en recreëren aan het water.

logo gemeente harderwijkBij de ontwikkeling van Waterfront fase 3 ligt de nadruk van de gemeente Harderwijk sterk op duurzaamheid, met als ambitie een wijk te realiseren die zo min mogelijk impact heeft op het milieu. Boskalis heeft deze uitdaging met beide handen aangegrepen door de woonwijk emissieloos woonrijp te maken. Dankzij het gebruik van elektrisch materieel en slimme innovaties, zoals een gemeentelijke laadhub met zonnepanelen, wordt de CO2-uitstoot aanzienlijk verminderd. Deze aanpak zet een nieuwe standaard in de bouwsector en laat zien dat duurzaam bouwen en innoveren perfect samengaan.

Circulaire, biobased betonplaten

Voor de paden langs de kades heeft Bio Bound betonplaten geleverd in afmetingen van 150×200 cm en 200×200 cm. circulaire betonplatenDeze platen, die een robuuste, industriële uitstraling hebben, passen perfect binnen het ontwerp van de wijk. Wat deze platen ook bijzonder maakt, is dat ze zijn geproduceerd van circulair en biobased beton. Dit beton bevat hergebruikt oud beton en miscanthus, een snelgroeiende grassoort die een belangrijke rol speelt in het verminderen van CO2 in de atmosfeer.

Het miscanthus dat Bio Bound gebruikt, wordt geteeld in de omgeving van Schiphol en helpt om  op een diervriendelijke manier ganzen te weren onder de aanvliegroutes van de luchthaven. Miscanthus is een bijzondere grassoort die tijdens de groei bovenmatig veel CO2 opneemt, tot wel vier keer meer dan een bomenbos van vergelijkbare omvang in ons klimaat. Deze opgenomen CO2 wordt vastgelegd in de vezels van de plant, die vervolgens als versteviging en vulmiddel aan het beton worden toegevoegd. Hierdoor wordt de CO2 gedurende de levensduur van de betonplaten (circa 80 jaar!) uit de atmosfeer gehouden. Na gebruik kunnen de betonplaten eenvoudig worden gebroken en hergebruikt in nieuwe Bio Bound producten.

Emissievrij transport met HVO100

Logo BoskalisOm de uitstoot tijdens het transport van het project te verminderen, vroeg Boskalis Bio Bound om de betonplaten te leveren met vrachtwagens die op HVO100-brandstof rijden. HVO100, oftewel Hydrotreated Vegetable Oil, is een duurzame dieselbrandstof die volledig is gemaakt van hernieuwbare grondstoffen, zoals gebruikte frituurolie. Deze brandstof vermindert de CO2-uitstoot tot wel 90% in vergelijking met fossiele diesel en draagt bij aan een schonere en milieuvriendelijkere bouwsector.

Met deze samenwerking tussen Boskalis, de gemeente Harderwijk en Bio Bound zet het Waterfront-project een nieuwe standaard in duurzaam bouwen, waarbij innovatie en milieuvriendelijke oplossingen hand in hand gaan.