Naast de A9 bij Badhoevedorp werkt De Wilde Infra- & Cultuurtechniek momenteel aan het bouwrijp maken van de Lijndenhof. Hier komt de City Logistics Innovation Campus, een innovatief bedrijventerrein voor (duurzame) stadslogistiek voor de metropoolregio Amsterdam. Bio Bound levert de bestratingsmaterialen van duurzaam beton.
Binnen de ring van Amsterdam bevinden zich dagelijks 25.000 bestelauto’s en 6.000 vrachtauto’s. Negentig procent van dit bestelverkeer komt van buiten de stad. Het behoeft geen uitleg dat dit nu al zorgt voor de nodige logistieke uitdagingen, laat staan wanneer dit verkeer nog verder groeit.
Als oplossing voor dit vraagstuk start in het najaar op bedrijfslocatie Lijndenhof, naast de A9 bij Badhoevedorp, de bouw van City Logistics Innovation Campus (CLIC), een campus voor duurzame ‘stadslogistiek’. De innovatieve campus zal bestaan uit bedrijfsruimtes en flexibele logistieke ‘hubs’ van waaruit aangeleverde goederen met elektrische voertuigen en vrachtfietsen van en naar de stad zullen worden gedistribueerd.
Op dit moment werkt De Wilde Infra- & Cultuurtechniek aan alle voorbereidende zaken, zodat de ontwikkelaar straks kan bouwen, zoals de afwatering van het hemelwater in een wadi. Bij hevige regenval versnelt, in dit soort situaties, vaak de waterstroom bij de uitstroomvoorzieningen en spoelt de bodemgrond in de wadi weg. Om dit te voorkomen leverde Bio Bound grote geotextielmatten (4,8 m2) met daaraan bevestigde betonblokken die voldoende zwaar zijn om deze stroming en erosie van de bodem te weerstaan.
Groene campus
Om ervoor te zorgen dat het campusterrein een aangename omgeving is om te zijn en te werken, is er naast de goede faciliteiten veel aandacht besteed aan het ontwerp van de groene campus. De architecten hebben gezorgd voor een overvloed aan groen, wandelpaden en zitgelegenheden. Voor de bestrating van deze gebieden zijn betonstraatstenen in waalformaat en opsluitbanden van circulair, biobased beton geleverd door Bio Bound. Zo wordt een duurzame en milieuvriendelijke bijdrage geleverd aan de campusomgeving.
Deze duurzame bestratingsmaterialen zijn geproduceerd met hergebruikt oud beton en olifantsgras (miscanthus). Het miscanthus dat hiervoor is gebruikt is een grassoort die wordt geteeld onder de aan- en afvliegroutes van Schiphol, waardoor het vliegverkeer minder hinder ondervindt van ganzen. Het is natuurlijk extra bijzonder dat op deze campus bestratingsmaterialen liggen met miscanthus dat hemelsbreed op slechts enkele kilometers verderop groeit.
Door deze circulaire, biobased samenstelling is de milieu footprint van Bio Bound producten aanzienlijk lager dan die van standaard betonproducten. Dit komt tot uiting in de lage MKI waarde van deze producten en reductie van CO2.
Circulaire bestratingsmaterialen
Conform de circulaire gedachte neemt Bio Bound de door haar geleverde producten aan het eind van hun levensduur (bepaald door de klant) terug en zorgt ervoor dat ze verwerkt worden tot nieuwe Bio Bound betonproducten of in andere recyclinginitiatieven gebruikt worden. Door met afvalstoffen Bio Bound producten te maken en aan het einde van de levenscyclus de gebruikte betonproducten weer terug te nemen, werken alle stakeholders samen om al het mogelijke te doen om tot een gesloten kringloopproces (van productie naar gebruik en weer terug) te komen.
Dus niet alleen duurzaam maar écht circulair!