Het aantal elektrische auto’s in Nederland neemt snel toe. Om al deze auto’s van stroom te kunnen voorzien werken 19 gemeenten samen in de proeftuin ‘Slimme laadpleinen’. Voor het laadplein in Haarlemmermeer produceerde Bio Bound innovatieve banken om de batterij voor stroomopslag in te verstoppen. Op 8 maart opende staatssecretaris Stientje van Veldhoven het slimme laadplein in Hoofddorp.
Binnen het klimaatakkoord is afgesproken dat in 2030 alle nieuw verkochte auto’s elektrisch zijn. Om dit mogelijk te maken zijn er in 2030 1,7 miljoen laadpunten nodig. Een uitdagende klus!
In de proeftuin ‘Slimme laadpleinen’ werken 19 gemeenten samen aan 46 laadpleinen. Dit zijn locaties waar meerdere laadpalen staan geconcentreerd, gebruikmakend van één netaansluiting. In deze proeftuinen kunnen gemeenten en ondernemers nieuwe technieken en innovatieve ideeën in een operationele omgeving testen en doorontwikkelen. Voorbeelden zijn het aanbieden van verschillende laadmogelijkheden, combinaties met snelladers, laadpalen met verschillende vermogens en duurzame energiebronnen.
Innovatieve banken van duurzaam beton
Slimladen is een veelbelovende startup uit de Haarlemmermeer. Het bedrijf zich richt zich op oplaad infrastructuur voor elektrische auto’s. Samen met Bio Bound ontwikkelde zij innnovatieve banken met ruimte voor oplaadbare batterijen, waarin ongebruikte stroom tijdelijk kan worden opgeslagen. Het resultaat is een smaakvolle zitbank van circulaire, biobased beton met een zitting van duurzaam bamboe.
In 2022 wordt de proeftuin afgerond. Er zijn dan circa 400 extra laadpunten gerealiseerd. Het project levert een schat aan ervaring en informatie op over het aanleggen van slimme laadpleinen waarna het aantal laadpleinen snel kan worden opgeschaald. Een bijzonder project waarbij Nederland zich weer op de kaart zet als echt innovatieland!