In de Friese gemeente Ooststellingwerf bouwt Natuurlijk Bouwen B.V. samen met de gemeente één van de meest duurzame en innovatieve gebouwen van Europa: het Biosintrum. Paul de Ruiter Architects uit Amsterdam ontwierp dit unieke pand en vroeg Bio Bound om de afdekvloer te maken.
Het Biosintrum is een kenniscentrum dat de ontmoetingsplek vormt voor onderwijs, bedrijfsleven en overheid. Onderwijsinstellingen zullen het gebouw gaan gebruiken voor lessen, afstudeeropdrachten, workshops en onderzoek op het gebied van de biobased economy. Bedrijven kunnen kennis en ervaring delen met elkaar en samenwerkingen opzetten met docenten en leerlingen. Door kennis, netwerk en expertise met elkaar delen zal er volop kruisbestuiving plaatsvinden tussen gebruikers
Olifantsgras, oude spijkerbroeken en mais
Het kenniscentrum bestaat voor meer dan 80% bestaat uit biobased materialen. De houtbouw wordt gemaakt van duurzaam ontwikkeld Accoya-hout. De vloeren worden gemaakt van de leem, die is verworven uit het omliggende terrein. Versleten spijkerbroeken vormen het isolatiemateriaal in de wanden en de stopcontacten worden gemaakt van mais.
Voor het atrium in het hart van het gebouw koos Paul de Ruiter Architects voor een afdekvloer van Bio Bound beton. Na het storten wordt de vloer opgeschuurd en nabehandeld. Het resultaat is een afdekvloer met een natuurlijke uitstraling waarin het olifantsgras duidelijk zichtbaar zal zijn.
Optimale vormgeving
Het Biosintrum wordt gebouwd in een bijzondere Y-vorm. Elke vleugel komt uit op het centraal gelegen Artrium. Door de vormgeving van het gebouw wordt er optimaal gebruik gemaakt van het licht en de warmte van de zon. In het gehele gebouw zijn innovatieve systemen en toepassingen om de verwarming, ventilatie en isolatie zo duurzaam mogelijk te maken. Het Biosintrum voldoet daarmee aan het BREAAM Outstanding keurmerk.