Op woensdag 5 juli vond SHARE Meets plaats. De inspirerende locatie van deze bijeenkomst was Hoeve Voorzorg in Zwanenburg, eigendom van Reinier van Elderen, waar de veelzijdigheid van miscanthus, ook wel bekend als olifantsgras, centraal stond.

Het evenement werd geopend met een gesprek tussen moderator Margo Spek en wethouder Marja Ruigrok (gemeente Haarlemmermeer). Daarna volgde een boeiend gesprek met Reinier van Elderen, waarbij de geschiedenis van de boeren in Haarlemmermeer en de kansen voor de toekomst werden besproken.

Vervolgens was het de beurt aan Gert-Jan Petrie en Hein van Elderen, de oprichters van de Miscanthusgroep Haarlemmermeer, om te spreken over de pioniersrol van hun coöperatie en de duurzame impact die zij in de regio hebben. Sinds 2010 zijn zij actief bezig met het telen van miscanthus als antwoord op de problemen met overwinterende ganzen onder de aanvliegroutes van Schiphol. Miscanthus draagt bij aan het verminderen van CO2-uitstoot en vliegtuiggeluid, maar biedt ook diverse mogelijkheden als biobased grondstof. Het kan worden toegepast in beton, 3D-printen, mycelium isolatiemateriaal, bioplastics, compost, papier, bodembedekkers en biobrandstoffen.

Presentatie biobased betonNa de inspirerende gesprekken konden de deelnemers deelnemen aan vier deelsessies, georganiseerd door partners van de Miscanthusgroep, t.w.:

  • Jaap Schotanus (Bio Bound) en Rikus Houtman (SADC)
  • Peter van den Bosch (3D Makers Zone)
  • Arjan Koppier (Natural Fiber Composites)
  • Hein van Elderen en Gert-Jan Petrie (Miscanthusgroep Haarlemmermeer)

Het programma werd afgesloten met een plenair gesprek met Gert-Jan de Jong (ELGRA) en Maarten Markus (manager duurzaamheid AM Gebiedsontwikeling) over miscanthus papier, miscanthus mycelium isolatiemateriaal en miscanthus pellets als energiebron.

SHARE Meets heeft opnieuw laten zien hoe Miscanthus Gigantheus een veelbelovende en veelzijdige grondstof is met talloze toepassingsmogelijkheden.

Wat is SHARE Meets?
SHARE Meets is een gezamenlijk initiatief van Schiphol Groep, Rabobank, DuraVermeer, SADC, Schenk Makelaars en gemeente Haarlemmermeer. Een aantal keren per jaar organiseren zij een bijeenkomst op een inspirerende locatie in de regio. Doel is om in een informele, interactieve setting concreet aan de slag te gaan en slimme innovaties te vertalen naar winstgevende businesscases.

Logo Share Meets