Het plein De Schupstoel speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van Zutphen. Vorig jaar besloot de gemeente het te revitaliseren en te transformeren naar een karakteristiek plein dat fraai past in de historische binnenstad. In opdracht van Morssinkhof Infra leverde Bio Bound sierlijke zitelementen van circulair, biobased beton.

Revitalisering historisch plein in Zutphen met zitelementen van circulair, biobased

De geschiedenis van De Schupstoel gaat helemaal terug naar de middeleeuwen toen het nog een haventje was. Nadat deze was gedempt werd het plein vanaf de 18e eeuw plein gebruikt voor een paarden- en later pottenmarkt. De afgelopen jaren veranderde het plein. Leegstaande panden, fietsoverlast, busjes en een slechte bereikbaarheid van de winkels zorgden voor een alles behalve gezellig plein. Dat moest anders! Daarom liet de gemeente een ontwerp maken dat De Schupstoel verandert in een krachtig en levendig plein, waar je graag verblijft en dat goed aansluit bij de historische binnenstad.

Logo Morssinkhof InfraStraatmeubiliar van circulair, biobased beton
In opdracht van Morssinkhof Infra produceerde Bio Bound sierlijke zitelementen van het type Elegance. Dit model bank heeft een licht teruglopend profiel en is aan de zitzijde voorzien van een zachte, afgeronde neus. Hierdoor heeft de Elegance een prettig zitcomfort en moderne uitstraling. De zitranden zijn cirkelvormig geplaatst rond de middeleeuwse waterput. Aansluitend aan de ronde vormen van de zitelementen is een een metalen lijngoot aangebracht met een gedicht over de geschiedenis van het plein.

Gedicht Schupstoel Zutphen

De betonnen zitelementen zijn gemaakt met oude, versleten betonproducten en olifantsgras (miscanthus). Deze grassoort wordt geteeld onder de aanvliegroutes van Schiphol, waardoor het vliegverkeer minder hinder ondervindt van ganzen. Elk jaar droogt het gras uit en wordt het afgemaaid. Door dit afvalgras als een natuurlijke, vezelversterkende vulstof in het beton te verwerken, wordt de CO2 die de plant tijdens de groei uit de lucht heeft opgenomen voor langere tijd in het beton vastgelegd. Deze vastlegging levert een bijdrage aan het verlagen van emissies. Bovendien is het een biobased, en dus hernieuwbare, grondstof.

Duurzame zittingen en armleuningen
De radiaal geplaatste zittingen op de banken zijn vervaardigd van duurzaam bamboe. Bamboe heeft veel voordelen: het is sterk, extreem hard en gaat lang mee. Het is een uitstekend alternatief voor tropisch hardhout. De planken hebben een warme uitstraling en fraaie structuur. Bovendien is bamboe duurzaam in de productie en neemt het, net als miscanthus, bovenmatig veel CO2 op uit de lucht. In een tweede fase zijn de banken voorzien van armleuningen.

logo gemeente ZutphenBiodiversiteit
De groenzones binnen de zitranden zijn voorzien van een verscheidenheid aan bomen en struiken. Deze moeten zorgen voor verkoelende schaduw tijdens warme zomerdagen. Bovendien is het goed voor de biodiversiteit en dat past weer uitstekend binnen de klimaatadaptieve opgave van de gemeente.

Op zaterdag 18 juni is het plein feestelijk geopend door Wethouder Rick Verschure.