Het Noord-Brabantse Haaren staat bekend als ‘De tuin van Brabant’. Aansluitend bij die reputatie besloot de gemeente dat het voorheen grijze Monseigneur Bekkersplein groen en duurzaam moest worden. Voor het nieuwe plein leverde Bio Bound banden van duurzaam beton met olifantsgras.

Circulaire biobased parkbanden van duurzaam beton voor gemeente HaarenDe ambities van de gemeente voor het centrale plein van Haaren lagen hoog. Het voorheen grijze Monseigneur Bekkersplein moest ‘groener, gezelliger, opener en dorpser’ worden. Maar ook duurzaam, circulair en met zo min mogelijk CO2.

Dolmans Landscaping L+P, Aannemersbedrijf Van der Zanden en SOOH klaarden de klus. Samen creëerden zij een modern, gebruikersvriendelijk plein met een dorpse uitstraling maar met materialen, groeninrichting, biodiversiteit, verlichting en voorzieningen die inspelen op de klimaatverandering.

Circulaire biobased opsluitenbanden in Gemeente Haaren

Beton met olifantsgras
Voor de bestrating van het plein is gekozen voor een smaakvolle schakering van granietkeien en bakstenen die zijn opgesloten met verschillende types opsluit- en parkbanden van duurzaam beton gemaakt met olifantsgras.

Dit olifantsgras (miscanthus) wordt verbouwd langs de start- en landingsbanen van Schiphol. Door dit gras als vulstof in het beton te verwerken, wordt de CO2 die het gras tijdens de groei heeft opgeslagen vastgelegd in het beton. Deze vastlegging levert een bijdrage aan het verlagen van CO2 emissies.

logo gemeente haaren

Bovendien worden deze Bio Bound betonproducten geleverd met terugnamegarantie. Want hoe raar het ook klinkt: ooit worden ook deze betonproducten afval, dat weer in een nieuw productieproces zal worden opgenomen. Door nu al na te denken over dat hergebruik in de verre toekomst, maakt Bio Bound betonproducten die niet alleen duurzaam zijn maar ook écht circulair!