De Noorderspeeltuin is zo’n echt ouderwets gezellige speeltuin in een van de hipste wijken van Amsterdam, de Jordaan. Toch is de speeltuin minder ouderwets dan je zou denken want bij de herinrichting van de tuin koos de Gemeente Amsterdam voor een betonnen zitrand van circulair, biobased beton met olifantsgras.

logo gemeente amsterdam

De Jordaan, één van de gezelligste volkswijken van Amsterdam, is tegenwoordig een hippe buurt met leuke winkels, galeries, restaurants en bars. Midden in deze wijk ligt de Noorderspeeltuin. Een heerlijke plek waar kinderen kunnen spelen en sporten en ouders gezellig met elkaar een praatje maken.

Gemeente Amsterdam kiest zitranden duurzaam biobased beton met olifantsgrasDe gemeente Amsterdam hecht veel waarde aan de speeltuin. Daarom besloot zij in augustus 2020 de speeltuin volledig op de schop te nemen. De tuin is opnieuw bestraat en voorzien van een grote, elipsvormige zitrand met de ‘Elegance’ parkbanden van Bio Bound.

Biobased banden: minder CO2
Door de circulaire, biobased samenstelling is de milieu footprint van deze ‘Elegance’ parkbanden aanzienlijk lager dan die van standaard betonproducten. Dit komt door de combinatie van een uitgekiend betonrecept met hergebruik van reststoffen zoals granulaat van oude, versleten betonproducten én olifantsgras (miscanthus). Doordat de CO2 die de plant heeft opgenomen wordt vastgelegd in de betonbanden, wordt de CO2 voor zeer lange tijd uit de cyclus gehaald.

Letters in het beton
Zonder dat de kinderen het weten spelen ze tussen betonelementen die een positieve bijdrage leveren aan hun toekomst. En dat is natuurlijk prima, want zij moeten gewoon lekker spelen.

Op vier elementen zijn letters uitgespaard in het beton. Verdeeld over twee elementen vormen die de naam van de speeltuin. Het is de bedoeling dat de bewoners van de wijk deze letters met gekleurde stukjes tegel gaan mozaïeken. Zo wordt het geheel nog mooier.