De Provincie Zuid-Holland heeft hoge ambities op het gebied van duurzaamheid. Daarom wees ze de verbindingsweg N211 aan voor een bijzondere pilot: de eerste CO2-negatieve weg.

Funderingspoer voor zonneboom van duurzaam beton

De N211 is de provinciale verbindingsweg tussen Den Haag en Poeldijk. Net als elke weg heeft ook deze weg onderhoud nodig. Voor dit project koos de provincie voor een klimaatvriendelijke aanpak met als doel om CO2 te verminderen en zichtbaar te maken hoe innovatief denken bij het ontwerpen van provinciale wegen een doorslaggevende bijdrage kan leveren aan een betere leefomgeving.

Samen met diverse innovatieve bedrijven uit de markt zocht de Provincie naar nieuwe materialen en productieprocessen, oplossingen die energie opwekken of besparen en innovatieve verkeersmaatregelen.

Funderingspoer voor zonneboom van duurzaam betonFunderingspoer voor zonneboom
Eén van de innovaties is een sierlijke zonneboom die zorgt voor de opwekking van de energie die weer wordt gebruikt voor toepassingen in en op de weg. De boom bestaat uit tien sierlijke armen met plateaus met zonnepanelen.

Om dit reusachtige element rechtop te houden produceerde Bio Bound een enorme prefab funderingspoer gemaakt van circulair, biobased beton. De specifieke afmetingen en voorbereidingen om de boom werkend te krijgen werden volledig op maat gemaakt. Begin november is de vernieuwde N211 opgeleverd.