De binnentuin van kantorencomplex The Garden in Amstelveen was toe aan een revitalisering. De eigenaar hecht veel waarde aan duurzaamheid. Daarom ontwierp Liz ter Reehorst van Green Rangers de tuin met de circulaire, biobased zitelementen van Bio Bound.

Duurzame zitranden beton

The Garden is een hoogwaardig kantorencomplex in Amstelveen. De locatie biedt een aangename werkomgeving aan onder meer de medewerkers van Ford en Nestlé die hier met hun hoofdkantoor zijn gevestigd. Centraal tussen de vier gebouwen ligt, op het dak van de parkeergarage, een ruime binnentuin die tevens fungeert als representatieve entree voor de fraaie kantoorgebouwen.

Doordat de vorige tuin op zand was gelegd en daardoor de afvoeren verstopt waren geraakt, ontstond er steeds vaker wateroverlast (overstromingen). Daarom besloot de eigenaar tot een volledige revitalisering van de binnentuin. Het project werd grondig aangepakt. Patina Dakdenkers stripten het gehele dak, vervingen de dakbedekking en brachten een nieuwe tegelvloer aan. Liz ter Reehorst van Green Rangers kreeg de opdracht om de tuin opnieuw vorm te geven.

Duurzame metamorphose voor binnentuin van The Garden in AmstelveenEen duurzame binnentuin
‘Eigenlijk was er maar één voorwaarde’, vertelt Liz, ‘de binnentuin moest duurzaam worden’. In haar zoektocht naar een duurzaam materiaal voor plantenbakken vond Liz Bio Bound. Liz: ‘Ik was gelijk overtuigd, Bio Bound heeft niet alleen mooie producten, maar ze zijn ook zeer duurzaam. Ik ben mijn ideeën gaan uitwerken en heb de betonnen zitelementen gebruikt als centrale basis in het ontwerp.’

‘Ik wilde een binnentuin creëren die de mensen uit hun kantoor lokt. Eén centrale buitenruimte waar mensen hun pauze doorbrengen, elkaar ontmoeten, maar indien gewenst ook even alleen kunnen zijn. Daarom heb ik in de tuin verschillende ruimtes en hoekjes ontworpen. De verschillend tafels en zitbanken bieden ook de mogelijkheid om buiten te vergaderen of presentaties te houden. En sommige tafels zijn uitgerust met stopcontacten voor een laptop of tablet.’.

parkbanden circulair betonChique, zakelijk uitstraling
Het plein is vormgegeven met 187 Bio Bound elementen. Liz: ‘Om een dynamisch beeld te scheppen heb ik gekozen voor een combinatie van verschillende profieltypen: 40×40, 40×50 en 40×60 cm. Om de al aanwezige bloempotten in het ontwerp te integreren zijn speciale mallen gemaakt om rechte delen op cirkelvormen te laten aansluiten. Een deel van de zitelementen is voorzien van zittingen van duurzaam bamboe. De warme kleur  van het bamboe in combinatie met de stoere betonlook geven het geheel een chique, zakelijk uitstraling.’

‘Het is zo leuk om te zien dat mensen de tuin gelijk in gebruik nemen. Het is een plek om je goed te voelen, en dan ga je ook beter presteren’, aldus Liz ter Reehorst van Green Rangers.