Centraal gelegen en nabij de A12/A20 ligt in de gemeente Zuidplas (Moordrecht) bedrijventerrein Gouwe Park. Het is een kwalitatief hoogwaardig bedrijventerrein met hoge ambities op het gebied van duurzaamheid, circulariteit en biodiversiteit. In opdracht van GKB Realisatie uit Barendrecht leverde Bio Bound diverse zitelementen van circulair, biobased beton met zittingen van duurzaam bamboe.

Duurzame groenzones op bedrijventerrein Gouwe Park Moordrecht

Bedrijventerrein Gouwe Park is een terrein van circa 65 hectare groot en ligt ten westen van Gouda in Moordrecht. Het park wordt gekenmerkt door een hoogwaardig kwaliteitsniveau en goed ondernemersklimaat. Ook voor de inrichting van de openbare ruimte heeft de opdrachtgever hoge ambities op het gebied van duurzaamheid.

Logo od205In het middengebied van het bedrijventerrein liggen twee, brede groenstroken. Het Rotterdams bureau voor stedenbouw en landschap OD205 maakte een fraai ontwerp dat de eentonige groenstroken transformeerde in aangename zones met diverse bankjes waar de werknemers van de omliggende bedrijven heerlijk buiten kunnen zitten om even te ontspannen of van hun lunch te genieten.

Banken van circulair, biobased beton
De zitelementen zijn gemaakt met Elegance zitrandelementen. Dit type bank heeft een licht teruglopend profiel, is aan alle zijden glad afgewerkt en voorzien van een zachte, afgeronde neus aan de zitzijde. Hierdoor heeft de Elegance een prettig zitcomfort en moderne uitstraling. Banktype Elegance heeft een compleet leveringsprogramma met rechte elementen, hoeken, eindstukken en elementen in alle bochtstralen.

De betonnen zitrandelementen zijn gemaakt met oude, versleten betonproducten en olifantsgras (miscanthus). Het gebruikte miscanthus wordt geteeld onder de aanvliegroutes van Schiphol, waardoor het vliegverkeer minder hinder ondervindt van ganzen. Elk jaar droogt het gras uit en wordt het afgemaaid. Door dit afvalgras als een natuurlijke, vezelversterkende vulstof in het beton te verwerken, wordt de CO2 die de plant tijdens de groei uit de lucht heeft opgenomen voor langere tijd in het beton vastgelegd. Deze vastlegging levert een bijdrage aan het verlagen van emissies. Bovendien is het een biobased en dus hernieuwbare grondstof.

circulair, biobased beton bankenReductie van CO2
De banken zijn voorzien van een fraaie zitting van duurzaam bamboe. Bamboe is een solide, duurzaam alternatief voor tropisch hardhout en heeft veel voordelen: het is sterk, extreem hard en gaat lang mee. De planken hebben een prachtige structuur met een warme uitstraling. Bovendien is bamboe duurzaam in de productie en neemt het, net als miscanthus, bovenmatig veel CO2 op uit de lucht.

logo GKB groepGKB Realisatie
De uitvoering van het project werd gedaan door GKB Realisatie. Ze plaatste de zitelementen, verzorgde de bestrating en richtte de groenzones in met een gevarieerde samenstelling bomen en planten die naast schaduw zorgen voor een verbetering van de biodiversiteit. Bovendien zijn er twee insectenhotels geplaatst.