Het Archeocentrum in het Belgische Velzeke wordt jaarlijks bezocht door vele tienduizenden enthousiaste geïnteresseerden die worden aangetrokken door de bijzondere archeologische vondsten uit de Romeinse tijd. Om de groeiende stroom bezoekers in goede banen te leiden, heeft de Provincie Oost-Vlaanderen besloten om een nieuw parkeerterrein aan te leggen. Met een sterke focus op duurzaamheid en het bevorderen van klimaatbestendigheid, heeft de provincie ambitieuze doelen gesteld. Om deze te verwezenlijken koos de provincie voor grasbetontegels die zijn gemaakt met hergebruikt beton en olifantsgras.

Duurzaam grasbetontegels bij Parkeerterrein Archeocentrum in Velzeke

logo V.M.B. Aannemingen + provincie oost-vlaanderenWie op zoek is naar sporen uit de tijd van Julius Caesar hoeft niet per se naar Rome. In de Romeinse tijd was het Belgische dorp Velzeke een levendig knooppunt van handel, amusement en militaire activiteiten. Hoewel de Romeinen al eeuwen geleden zijn vertrokken, zijn er nog altijd tastbare bewijzen van hun aanwezigheid te vinden in de bodem. Deze boeiende vondsten worden tentoongesteld in het archeocentrum.

Om het groeiend aantal bezoekers voldoende parkeergelegenheid te bieden heeft de Provincie Oost-Vlaanderen besloten om een gloednieuwe parkeerplaats aan te leggen. De Provincie Oost-Vlaanderen is een ware voorloper op het gebied van duurzaamheid en heeft ambitieuze doelstellingen gesteld voor de realisatie van een duurzame en klimaatrobuuste toekomst. Daarom koos de provincie voor grasbetontegels van Bio Bound. Het project werd vakkundig uitgevoerd door V.M.B. Aannemingen BVBA uit Verrebroek.

laadpalen voor elektrische voertuigen

laadpalen voor elektrische voertuigen

Duurzame grasbetontegels
Grasbetontegels bieden niet alleen een stevige ondergrond, waardoor bezoekers hun auto veilig en comfortabel kunnen parkeren, maar spelen ook een belangrijke rol in het beheer van regenwater. De open structuur van de tegels zorgt ervoor dat regenwater op een natuurlijke wijze kan infiltreren in de bodem. Dit voorkomt wateroverlast en draagt bij aan het behoud van een gezond grondwaterpeil.

De grasbetontegels van Bio Bound zijn een duurzaam alternatief voor standaard grasbetontegels. Ze worden vervaardigd met hergebruikt beton en olifantsgras (miscanthus), dat speciaal wordt geteeld om ganzen op een diervriendelijke manier weg te houden van de start- en landingsbanen van de luchthaven Schiphol.

Duurzaam mengsel voor grasbetontegelsGroene parkeerplaats
In plaats van een standaard grijze parkeerplaats is er gekozen voor een groen alternatief met berijdbaar gras. Bij de aanleg van de parkeerplaats is gebruik gemaakt van een grastegelmengsel van TerraViva. Deze keuze zorgt niet alleen voor droge parkeerplaatsen, maar ook voor een optimale absorptie van het hemelwater in de bodem. Bovendien geeft het de parkeerplaats een groene uitstraling. Deze groene keuze sluit perfect aan bij de ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen van de Provincie Oost-Vlaanderen.

Het resultaat is niet alleen een functioneel parkeerterrein, maar ook een harmonieus samenspel tussen duurzaamheid, natuur en cultuur bij het Archeocentrum in Velzeke. Bezoekers kunnen volop genieten van de rijke historie en archeologische vondsten, terwijl de Provincie Oost-Vlaanderen bijdraagt aan een duurzame toekomst en het behoud van dit unieke erfgoed.