Voor de binnentuin van het Koning Willem I College in ’s Hertogenbosch leverde Bio Bound parkkrukken en fraaie banken met bamboe zittingen. De zitelementen zijn gemaakt van circulair, biobased beton met olifantsgras.

Circulaire, biobased beton parkkrukkenkopieHet Koning Willem I College is een vooruitstrevend regionaal opleidingscentrum met meerdere locaties in Noord-Brabant. Binnen de school staat het succes van de student centraal. In een bruisend centrum van binnen- en buitenschoolse activiteiten worden studenten geholpen zichzelf te ontplooien en hun ambities vorm te geven.

Duurzaamste mbo van Nederland
Binnen het college is duurzaamheid een belangrijk thema. Het Koning Willem I College won in 2019 zelfs de titel ‘Duurzaamste mbo van Nederland’! Naast dat duurzaamheid een belangrijk onderwerp is binnen de opleiding, zijn de circulaire economie, reductie van CO2 en vergroening belangrijke vereisten voor de verduurzaming van de campus.

Betonnen banken: circulair en biobased met miscanthus
Deze zomervakantie heeft T&G Groep (specialist in advies, ontwerp, inrichting en beheer van buitenruimten) hard gewerkt aan de herinrichting van het buitenterrein van de onderwijsboulevard in ‘s Hertogenbosch.

Voor de binnentuin leverde Bio Bound 12 fraaie banken van 200x40x50 cm en 15 parkkrukken gemaakt van beton met granulaat van oude, versleten betonproducten en olifantsgras (miscanthus). Deze plant neemt tijdens de groei CO2 op uit de lucht en verwerkt deze in combinatie met water naar de stengel. Deze opgenomen CO2 wordt voor langere tijd in het beton vastgelegd en levert daarmee een bijdrage aan het verlagen van emissies. Door de circulaire, biobased samenstelling is de ecologische voetafdruk van deze betonnen zitelementen aanzienlijk lager dan bij traditionele betonproducten.

logo teng-groepVermindering van CO2
De banken voorzien van een fraaie zitting van duurzaam bamboe. Bamboe is een solide, duurzaam alternatief voor tropisch hardhout en heeft veel voordelen: het is sterk, extreem hard en gaat lang mee. Daarnaast hebben de planken een prachtige structuur met een warme uitstraling. Bovendien is bamboe duurzaam in de productie en neemt het, net als miscanthus, bovenmatig veel CO2 op uit de lucht.

Het volledige project is vakkundig uitgevoerd door T&G. Een eindresultaat om trots op te zijn!