De Gemeente Hollands Kroon werkt aan een groene toekomst! Daarom zocht de gemeente voor de vernieuwing van het fietspad aan de Professor ter Veenweg in Middenmeer voor een zo duurzaam mogelijke oplossing: Bio Bound fietspadplaten, gemaakt met 100% gerecycled grind, zand en olifantsgras.

logo gemeente hollands kroonHet fietspad aan de Professor ter Veenweg in Middenmeer was in slechte staat. Daarom besloot de gemeente het fietspad te vervangen en aan een deel van het fietspad een voetpad toe te voegen. Voor de aanleg van het nieuwe fietspad koos de gemeente voor circulaire, biobased betonnen fietspadplaten. De duurzame fietspadplaten worden gemaakt van 100% gerecyclede vulstoffen die worden teruggewonnen uit oude, versleten betonproducten. Mede hierdoor hebben de prefab betonplaten een lage MKI-waarde. Een duurzame keuze!

Bekijk het filmpje van het project:

Beton met olifantsgras
Bovendien maakt Bio Bound deze gekoppelde betonplaten met miscanthus (olifantsgras), een grassoort die wordt geteeld onder de aanvliegroutes van Schiphol, waardoor het vliegverkeer minder hinder ondervindt van ganzen. In de zomer trekken de ganzen terug naar het Noorden en wordt het gras gemaaid. Door deze reststroom als vezelversterkende vulstof in het beton te verwerken, wordt de CO2 uit de plant langdurig vastgelegd in het beton en dat zorgt voor een reductie van CO2 emissies in de atmosfeer. Het fietspad voldoet aan dezelfde normen en ziet er hetzelfde uit als een fietspad van regulier beton.

Daar komt nog bij dat betonplaten een zeer lange levensduur hebben en indien nodig tijdelijk kunnen worden weggenomen om bijvoorbeeld werkzaamheden onder het fietspad te verrichten. Vervolgens worden de platen teruggeplaatst en is het fietspad weer als nieuw.

logo borst GWWHet Noord-Hollandse aannemersbedrijf Borst GWW legde de ruim 500 m1 fietspadplaten met aansluitend rode H-profiel stenen en ca. 775 m1 voetpadplaten. Een mooie klus!

Vanaf juli kunnen de inwoners van Middenmeer gebruik maken van het nieuwe fietspad.