Op het terrein van het voormalige Shell-sportpark in Vlaardingen bouwt Heijmans Vastgoed de nieuwe woonwijk Vijfsluizen. In deze wijk worden natuur en wonen op een unieke manier samengebracht. Landschapsarchitect Patrick Ruijzenaars ontwierp de buitenruimte met veel groen en duurzame banken en bloembakranden van circulair, biobased beton.

Zitranden en bloembakken van duurzaam beton voor groene wijk Vijfsluizen

Vijfsluizen biedt een divers woningaanbod met alle benodigde voorzieningen in de directe omgeving. De nieuwe wijk is gebaseerd op vijf kernwaarden: toekomstbestendigheid, natuurinclusief, sociale verbondenheid, intergratie van het cultureel erfgoed en wonen in het groen. Deze waarden komen mooi tot uiting in de openbare ruimte die bewoners aanmoedigt om elkaar te ontmoeten en te genieten van het rustgevende groen.

Landschapsarchitect Patrick RuijzenaarsLogo Ruijzenaars landscapes speelt een centrale rol in het ontwerpteam van Vijfsluizen. “De wijk is ontworpen met het landschap als uitgangspunt,” legt hij enthousiast uit. “Geen woningen met groen eromheen, maar een park met woningen erin, zodat het park aanvoelt als je eigen tuin. Het resultaat is een autoluwe, groene wijk met prachtige bomen, wandelpaden, sprankelende waterpartijen en speel- en plukweides waar kinderen veilig en vrij kunnen spelen.” Bij de ingang van de wijk staat een modern appartementencomplex. In het hart van het gebouw ligt een centrale binnentuin met een uitnodigend karakter, veel groen en stijlvolle zitranden van het type Elegance van Bio Bound.

duurzame zitranden van betonBiobased zitranden en bloembakken

Aan de voorzijde van het complex vormen speelse bloembakken van duurzaam biobased beton een warme entree. Met hun vloeiende vormen en verschillende hoogtes laat de ontwerper zien hoe functionele bloembakranden kunnen transformeren in een levendig en dynamisch geheel. De zitranden en bloembakken zijn vervaardigd met gerecycled beton en miscanthus (olifantsgras). Deze snelgroeiende grassoort wordt gekweekt nabij Schiphol, waar het op een diervriendelijke manier ganzen weert onder de aanvliegroutes van de luchthaven. Dankzij deze circulaire, biobased samenstelling hebben de producten van Bio Bound een veel lagere ecologische footprint dan standaard beton. Dit kom tot uiting in een lage MKI-waarde en reductie van CO2.

Circulair beton

Tijdens de productie van de betonelementen is ook al aandacht besteed aan circulariteit, want ook deze zitranden en bloembakken zullen over lange tijd weer als afval worden beschouwd. In overeenstemming met de principes van de circulaire economie worden deze elementen dan teruggenomen voor de productie van nieuwe betonproducten of gebruikt in andere recyclinginitiatieven. Door reststromen te gebruiken als grondstof en de producten aan het einde van hun levensduur een nieuw leven te geven, werken we samen met alle ketenpartners aan een duurzame gesloten kringloop, waarin hergebruik en recycling centraal staan.

Logo Bogaard infraDe gerenommeerde totaalaannemer in grond-, weg- en waterbouw, Bogaard Infra uit Bergambacht, heeft met fraai vakmanschap het centrale hart van het appartementengebouw gerealiseerd. Het bedrijf staat bekend om zijn expertise en inzet voor duurzame infrastructuurprojecten, wat perfect aansluit bij de kernwaarden van de nieuwe wijk Vijfsluizen.

Samen met alle betrokken partijen realiseren we hier een woonwijk waarin duurzaamheid, verbondenheid en natuur samenkomen.