Circulaire, biobased picknickplaats Sint Anna Ter Muiden draagt bij aan duurzame doelen (SDG)In Sint Anna ter Muiden (gemeente Sluis) in westelijk Zeeuws-Vlaanderen realiseerde Bio Bound deze week een circulaire, biobased picknickplaats.

In opdracht van de Provincie Zeeland startte aannemersbedrijf KWS Infra b.v. in november met de aanleg van een nieuwe rotonde bij Sint Anna ter Muiden (N253). De  drukke kruising is een belangrijke toegangsweg naar de gemeente Sluis en ligt vlakbij de Belgische grens.

In het kader van verduurzaming wilde de Provincie bij de realisatie van dit project zoveel mogelijk duurzame doelen (SDG’s) nastreven. Eén van de onderdelen van dit plan was de aanleg van een picknickplaats die daarom door Bio Bound circulair én biobased is uitgevoerd.

Circulaire, biobased picknickplaats Sint Anna Ter Muiden draagt bij aan duurzame doelen (SDG)

De picknickplaats is samengesteld van beton gemaakt met gerecycled oud beton en olifantsgras met een zitting en tafelblad van duurzaam bamboe. De set is stevig bevestigd op eveneens circulaire, biobased betonpoeren en fraaie betontegels van 50 x 50 cm.

Door de circulaire, biobased samenstelling is de footprint van Bio Bound producten veel lager dan die van traditionele betonproducten. Dit komt door de combinatie van een uitgekiend betonrecept met hergebruik van reststoffen zoals betonpuingranulaat en olifantsgras. Deze plant neemt tijdens de groei CO2 op uit de lucht en verwerkt deze in combinatie met water naar de stengel. De opgenomen CO2 wordt voor langere tijd in het beton vastgelegd. Deze milieuscore is onderbouwd in 2 geaccrediteerde levenscyclusanalyses.

Bamboe is een solide en duurzaam alternatief voor tropisch hardhout. Het gaat niet alleen lang mee, het is ook duurzaam in de productie. Bamboegras groeit sneller dan bomen, waardoor het al na 5 jaar kan worden geoogst. Vergelijk dat met een bos: dat heeft 60 tot 120 jaar nodig voor het gekapt kan worden. Bovendien neemt bamboe, net als miscanthus, bijna 5 keer meer CO2 op uit de lucht dan een bos.

logo kws met provincie zeeland

Deze producten worden geleverd met het Bio Bound Take Back Systeem certificaat. Hiermee wordt geborgd dat de producten aan het einde van de gebruiksduur teruggenomen worden om te worden verwerkt in nieuwe Bio Bound beton producten of in andere recyclingsinitatieven.

Op 20 december is de officiële opening van het project.