bruggen duurzaam beton voor algemene begraafplaats HeemstedeDe algemene begraafplaats in de Gemeente Heemstede wordt steeds mooier! Momenteel wordt er gewerkt aan de aanleg van een urnenbos. Om dit nieuwe deel te kunnen bereiken realiseerde Aannemersbedrijf Griekspoor uit Nieuw-Vennep twee sierlijke bruggen. Bio Bound leverde hiervoor de brugdelen, gemaakt van circulair, biobased beton met olifantsgras en zand en grind uit oude, versleten betonproducten!

Samen met de gemeente zijn de beheerders voortdurend bezig met het vernieuwen en ontwikkelen van de begraafplaats. Als uitbreiding van faciliteiten voor het plaatsen van urnen wordt het bosperceel aan de noordzijde omgevormd naar een urnenbos met herdenkingsbomen. Ter voorbereiding hierop worden momenteel de wandelpaden aangelegd. Onderdeel hiervan zijn twee circulaire, biobased bruggen.

Betonnen brugdelen van gerecycled olifantsgras, grind en zand
De dragende delen van de bruggen zijn door Bio Bound gemaakt met gerecycled olifantsgras (miscanthus) en zand en grind oude, versleten betonproducten. Het is natuurlijk extra bijzonder dat het gebruikte miscanthus op slecht enkele kilometers van de begraafplaats groeit, langs de start- en landingsbanen van Schiphol. Het olifantsgras is daar geplant om ganzen op een diervriendelijke manier te weren van de start- en landingsbanen.

Circulaire, biobased bruggen voor algemene begraafplaats Heemstede

Reductie van CO2
Miscanthus is een bijzondere grassoort die zich onderscheidt door een bovenmatige opname van CO2. Het neemt zelfs vier keer meer CO2 op dan een bomenbos van gelijke grootte! Het olifantsgras zuivert de CO2 uit de lucht en zet deze om in de vezels die voor zeer lange tijd als vulstof worden opgesloten in de betonnen brugdelen. Deze vastlegging van CO2 levert een bijdrage aan het verlagen van emissies in de atmosfeer.

Bovendien is er voor de productie van de delen geen nieuw grind en zand gebruikt. De brugdelen zijn gemaakt met grind en zand dat is herwonnen uit oude, versleten betonproducten. Dus 100% circulair!