Yuverta is een onderwijsinstelling voor het vmbo en mbo met 36 middelbare scholen in Midden- en Zuid-Nederland. De opleider hecht veel waarde aan innovatie en duurzaamheid en heeft de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) hoog in het vaandel staan. Voor de vestiging in Aalsmeer maakte Donkergroep een fraai ontwerp met veel groen en plantenbakken van Bio Bound, gemaakt van circulair, biobased beton.

Circulaire, biobased betonnen zitranden voor schoolplein Yuverta Aalsmeer

Met thema’s zoals landbouw, klimaat, water, groenvoorziening en duurzame ontwikkeling is Yuverta de grootste vmbo- en mbo-opleider van Europa in het blauw-groene domein. Het is dan ook niet meer dan logisch dat de onderwijsinstelling voor de herinrichting van het schoolplein in Aalsmeer koos voor veel groen en duurzame materialen.

Logo donkergroepDonkergroep presenteerde een fraai ontwerp met twee verhoogde plantenbakken gevuld met een variëteit aan bomen en planten. Dit heeft een hoge sierwaarde, maar is ook goed voor de biodiversiteit. De bakken zijn gemaakt met de Elegance zitrandelementen van Bio Bound. Dit banktype heeft een licht teruglopend profiel, is aan alle zijden glad afgewerkt en voorzien van een zachte, afgeronde neus aan de zitzijde. Hierdoor heeft de Elegance een prettig zitcomfort en moderne uitstraling. Kortom: een heerlijke zitrand waar de leerlingen in een pauze of tussenuur even kunnen ontspannen, een boterham eten of gewoon lekker socializen.

Circulair, biobased beton
De betonnen zitrandelementen zijn gemaakt van met oude, versleten betonproducten en olifantsgras (miscanthus). Het gebruikte miscanthus is restproduct van een toepassing bij schiphol. De grassoort wordt hier geteeld onder de aanvliegroutes van Schiphol, waardoor het vliegverkeer minder hinder ondervindt van ganzen.

banken duurzaam betonPerfect te recyclen
Bio Bound producten zijn uitstekend te recyclen. Sterker nog: conform de circulaire gedachte neemt Bio Bound de door haar geleverde producten aan het eind van hun levensduur (bepaald door de klant) graag terug om ervoor te zorgen dat ze verwerkt worden tot nieuwe Bio Bound betonproducten.

Door met secundaire grondstoffen Bio Bound producten te maken en aan het einde van de levenscyclus de gebruikte betonproducten weer terug te nemen, doen we samen met Donkergroep, Yuverta en de andere stakeholders al het mogelijke om tot een gesloten kringloopproces (van productie naar gebruik en weer terug) te komen.