Het duurzame bedrijvenpark Ambachtsezoom in Hendrik-Ido-Ambacht is het eerste circulaire bedrijvenpark van Nederland. Zowel de gebouwen als de inrichting van de openbare ruimte zijn volledig vervaardigd met circulaire materialen, die gekenmerkt worden door een lange levensduur en eindeloze herbruikbaarheid. Bij de noordelijke ingang van het bedrijventerrein heeft Streetlife het ‘beleefplein’ ontworpen, een sfeervolle ontmoetingsplek met zitelementen van Bio Bound. Deze zijn gemaakt van circulair, biobased beton en stoere zittingen van hergebruikt hout.

Banken van circulair, biobased beton op duurzaam bedrijvenpark Hendrik-Ido-Ambacht

Aan de zuidelijke zijde van Hendrik-Ido-Ambacht wordt momenteel Bedrijvenpark Ambachtsezoom ontwikkeld, een nieuw, hoogwaardig en circulair bedrijventerrein. De ambitie is om het eerste volledig circulaire bedrijventerrein van Nederland te realiseren. Daarom heeft de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht besloten om de Cradle to Cradle-aanpak toe te passen bij het ontwerp, de ontwikkeling en de selectie van materialen voor de bouw en inrichting van het bedrijvenpark. Ook de ondernemers op bedrijventerrein zetten zich gezamenlijk in om de ambitieuze duurzame doelstellingen van het park te realiseren.

Betonbanken gemaakt met hergebruikt beton

Logo Streetlife

Het ‘beleefplein’ bij de noordelijke ingang dient als showcase van circulaire materialen en inheemse planten, die overal op het park terug te vinden zijn. Een essentieel onderdeel van dit plein is een cirkelvormige opstelling van zitelementen, ontworpen door het innovatieve bedrijf in straatmeubilair, Streetlife. De banken, vervaardigd door Bio Bound, zijn gemaakt met gerecyclede, versleten betonproducten en miscanthus (olifantsgras). De zittingen, die verdiept in de banken zijn aangebracht, zijn gemaakt van hergebruikt hout.

Circulaire, biobased betonbanken op duurzaam bedrijvenpark Hendrik-Ido-AmbachtDeze circulaire, biobased betonbanken zijn neergezet op een historisch waardevolle stellingplaat uit de Tweede Wereldoorlog. De betonnen plaat heeft nu een nieuwe bestemming als ondergrond voor deze aangename ontspanningsplek, waar ondernemers bij mooi weer buiten van hun lunchpauze kunnen genieten en elkaar kunnen ontmoeten.