De gemeente Renkum maakt serieus werk van de circulaire economie! Voor de reconstructie van de Van der Molenallee in Doorwerth produceerde Bio Bound fraaie biobased fietspadplaten met rammelstrook in twee kleuren.

Gekoppelde fietspGekoppelde fietspadplaten in Gemeente Doorwerthadplaten

Biobased fietspad met lage milieubelasting
Het civieltechnische buro presenteerde een solide plan met Bio Bound fietspadplaten. De hoogwaardige biobased betonelementen zijn gemaakt van beton met gras (miscanthus) en gerecycled betonpuin. Miscanthus is een grassoort die o.a. wordt geteeld in de directe omgeving van Schiphol en is bedoeld om ganzen op een diervriendelijke manier te weren van de start- en landingsbanen. Door dit gras en gerecycled betonpuin in het beton te verwerken, hebben de platen een veel lagere milieubelasting dan producten gemaakt van vergelijkbaar, traditioneel beton!

Biobased fietspad voor circulair Renkum

Biobased fietspadplaten in productie voor circulair Renkum

Verkeersveiligheid
De fietspadplaten zijn voorzien van een een deklaag in twee kleuren, geel en rood. Om glijpartijen te voorkomen is het rode vlak, het fietsgedeelte, voorzien van een antislipprofiel (Gian 2). Het gele vlak vormt een rammelstrook die is voorzien van een ruitreliëf dat de automobilisten hoorbaar alarmeert wanneer zij het fietspad te dicht naderen. De verkeersveiligheid wordt hiermee dus zowel in kleur als geluid gewaarborgd.

Maatwerk
Het fietspad heeft een totale lengte van 1820 strekkende meter. Voor dit project produceert Bio Bound momenteel 608 platen met een afmeting van 2,35 x 3 meter en een dikte van 14/15,5 cm. Om onderlinge verzakkingen te voorkomen zijn de fietspadplaten middels koppelstrips met elkaar verbonden. Naast rechte elementen zijn er maatwerk pasplaten geproduceerd voor in de bochten. Op plaatsen waar de weggebruikers de weg moeten oversteken komen platen zonder rammelstrook.