Tegels eruit, groen erin! Van 30 maart tot 30 september vindt er een landelijke actie plaats: het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen. De actie moet particulieren én overheden aansporen om bestrating te vervangen door gras of planten. Bio Bound sponsort het evenement in de Haarlemmermeer met vijf circulaire, biobased bankjes met een zitting van recycled plastic voor de Haarlemmermeerse kampioenen.

Haarlemmermeerse wethouder Mariëtte Sedee verruilt een tegel uit haar tuin voor stokrozen van Arjanne Lagendijk directeur van NMCX

Haarlemmermeerse wethouder Mariëtte Sedee verruilt een tegel uit haar tuin voor stokrozen van Arjanne Lagendijk directeur van NMCX

NK Tegelwippen logoHet NK Tegelwippen is een landelijke actie die duurt van 30 maart tot 30 september. Het evenement moet particulieren én overheden ervan bewust maken dat onnodig veel tegels in tuinen nadelig zijn voor de biodiversiteit en bijdragen aan de opwarming van steden. Bovendien wordt het steeds belangrijker om goed om te gaan met het hemelwater. Zeker in de Haarlemmermeer, maar in nog veel meer gemeenten in Nederland, moeten we het water vasthouden. Het NK Tegelwippen is hiervoor een heel belangrijke campagne.
Het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen is een populaire actie. Dit jaar doen al zesenzeventig gemeenten mee.

Logo Haarlemmermeer

Vijf bankjes van circulair, biobased beton
Bio Bound, gevestigd in Cruquius, sponsort het kampioenschap in de Haarlemmermeer door de vijf beste tegelwippers te belonen met een bijzonder bank. De bankjes zijn gemaakt van beton met granulaat van oude, versleten betonproducten en olifantsgras (miscanthus). Het olifantsgras dat we hiervoor gebruiken, wordt geteeld in de directe omgeving van Schiphol en is bedoeld om ganzen op een diervriendelijke manier te weren van de start- en landingsbanen. Door deze circulaire, biobased samenstelling is de milieu footprint van Bio Bound producten aanzienlijk lager dan die van standaard betonproducten. De zitting op de bankjes is gemaakt van gerecycled plastic.

Op 30 maart gaf demissionair minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur (VVD) het officiële starsein voor het NK Tegelwippen. Het evenement duurt een half jaar. De gemeente die per inwoner de meeste tegels verwijdert, krijgt daar een gouden tegel voor terug. Huiseigenaren in de Haarlemmermeer die zelf hun tegeltuin transformeren maken kans op één van de vijf bankjes van Bio Bound.