Vorig jaar werd Utrecht op 18 maart 2019 opgeschrikt door een aanslag op willekeurige burgers in de tram op het 24 Oktoberplein. Bij de inwoners van de stad ontstond al snel de wens om een blijvende herinneringsplek te creëren, waar stil kan worden gestaan bij wat er op 18 maart is gebeurd en de slachtoffers herdacht kunnen worden. 

Het ontwerp “De Golf” geeft uiting aan de schokgolf die door de stad Utrecht ging bij het schietincident op 18 maart 2019. De Golf is een ruime herinneringsplek met meerdere gebruiksmogelijkheden.

Circulaire, biobased banken voor herinneringsmonument tramaanslag Utrecht

Artist impression herinneringsplek

Circulaire, biobased banken voor herinneringsmonument tramaanslag Utrecht (1)De golf wordt weergegeven met randen van steen die in een boog door het gras lopen. De eerste rand loopt rond de boom die de kern vormde van de bloemenzee. De randen worden begeleid met sierbeplanting. Er zijn een aantal van deze randen en beplantingsstroken achter elkaar, zodat ze samen de schokgolf verbeelden. De circulaire, biobased banken van duurzaam beton zijn geschikt om op te zitten. Hierdoor is er rust en ruimte om stil te staan en uiting te geven aan gevoelens.

Er komen ook kleine paden door De Golf, zodat mensen door het groen kunnen wandelen en op verschillende plekken kunnen zitten. Ook komen rondom de herinneringsplek een aantal nieuwe bomen die in het vroege voorjaar – rond 18 maart – bloeien. Er komt verlichting in De Golf zodat het ook een veilige plek is in het donker.

Circulaire, biobased banken voor herinneringsmonument tramaanslag UtrechtDit ontwerp is gemaakt door een gemeentelijk ontwerpteam, bestaande uit of in overleg met de afdelingen Verkeer, Stedenbouw, Stadsbedrijven, Communicatie, Wijkbureau ZuidWest en het Kabinet.

Begin 2020 begint de aanleg van het herinneringsmonument. Het project zal op 18 maart gereed zijn.

samenwerking herinneringsmonument tramaanslag Utrecht