Nieuws en Projecten2021-11-12T13:28:56+00:00

Nieuws en Projecten Bio Bound

Duinpad van duurzame betonplaten in Wijk aan Zee

In het duingebied van Wijk aan Zee lopen diverse verharde paden, waaronder een belangrijk verbindingspad tussen de twee strandopgangen. Na vele jaren van gebruik begon het asfalt van dit pad te verslijten, waardoor de gemeente heeft besloten het te vernieuwen met duurzame betonplaten van Bio Bound.

Duinpad van duurzame betonplaten in Wijk aan Zee

Wijk aan Zee, een gezellig en gastvrij dorp langs de Noordzeekust, behoort tot de gemeente Beverwijk. Het strand staat bekend als een van de mooiste en breedste stranden van Nederland. Langs de rand van de badplaats strekt zich een prachtig duingebied uit, dat de ideale omgeving vormt voor ontspannen wandelingen, fietstochten of paardrijden. Speciaal hiervoor heeft de gemeente aangename paden aangelegd. Een van deze verbindingspaden tussen de twee strandafgangen was dringend aan vervanging toe. Het pad, vervaardigd van asfalt, vertoonde op verschillende plaatsen scheuren en kraters, waardoor het niet langer veilig was voor fietsers en voetgangers.

Logo gemeente beverwijkBeverwijk zet zich in voor een duurzame toekomst en heeft ambitieuze plannen om in 2040 energieneutraal te zijn, waarbij het ook de circulaire economie stimuleert. Dit betekent dat materialen worden hergebruikt en afvalstromen worden verminderd. Daarom heeft de gemeente gekozen voor duurzame betonplaten van Bio Bound bij de vervanging van het duinpad. Naast het hergebruik van grondstoffen hebben deze platen een buitengewoon lange levensduur van minimaal 75 jaar. Bovendien zijn ze uitstekend herbruikbaar indien het pad in de toekomst moet worden verplaatst of elders moet worden aangelegd.

Deze duurzame betonplaten worden geleverd met een terugnamegarantie. Dit betekent dat Bio Bound, in lijn met het circulaire denken, de betonplaten aan het einde van hun levensduur terugneemt en ervoor zorgt dat ze worden verwerkt tot nieuwe Bio Bound betonproducten. Door afvalstoffen te transformeren tot grondstoffen voor Bio Bound producten en vervolgens de gebruikte betonproducten aan het einde van hun levenscyclus terug te nemen, dragen we samen met onze klanten bij aan een gesloten kringloopproces van productie tot gebruik en weer terug.

logo infra consult van dooren1Emissievrij materieel

Deze betonplaten bieden jarenlang een veilig en stabiel pad van hoge kwaliteit. Infra Consult Van Dooren B.V. uit Beverwijk heeft alle vereiste voorbereidingen getroffen en de platen van 3 meter breed gelegd. Aangezien de duinen een Natura 2000-gebied vormen, is al het werk uitgevoerd met het gebruik van emissievrij materieel.

Het resultaat is een prachtige verbetering van de infrastructuur in de duinen van Wijk aan Zee.

Circulaire, biobased betonbanken op duurzaam bedrijvenpark Hendrik-Ido-Ambacht

Het duurzame bedrijvenpark Ambachtsezoom in Hendrik-Ido-Ambacht is het eerste circulaire bedrijvenpark van Nederland. Zowel de gebouwen als de inrichting van de openbare ruimte zijn volledig vervaardigd met circulaire materialen, die gekenmerkt worden door een lange levensduur en eindeloze herbruikbaarheid. Bij de noordelijke ingang van het bedrijventerrein heeft Streetlife het ‘beleefplein’ ontworpen, een sfeervolle ontmoetingsplek met zitelementen van Bio Bound. Deze zijn gemaakt van circulair, biobased beton en stoere zittingen van hergebruikt hout.

Banken van circulair, biobased beton op duurzaam bedrijvenpark Hendrik-Ido-Ambacht

Aan de zuidelijke zijde van Hendrik-Ido-Ambacht wordt momenteel Bedrijvenpark Ambachtsezoom ontwikkeld, een nieuw, hoogwaardig en circulair bedrijventerrein. De ambitie is om het eerste volledig circulaire bedrijventerrein van Nederland te realiseren. Daarom heeft de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht besloten om de Cradle to Cradle-aanpak toe te passen bij het ontwerp, de ontwikkeling en de selectie van materialen voor de bouw en inrichting van het bedrijvenpark. Ook de ondernemers op bedrijventerrein zetten zich gezamenlijk in om de ambitieuze duurzame doelstellingen van het park te realiseren.

Betonbanken gemaakt met hergebruikt beton

Logo Streetlife

Het ‘beleefplein’ bij de noordelijke ingang dient als showcase van circulaire materialen en inheemse planten, die overal op het park terug te vinden zijn. Een essentieel onderdeel van dit plein is een cirkelvormige opstelling van zitelementen, ontworpen door het innovatieve bedrijf in straatmeubilair, Streetlife. De banken, vervaardigd door Bio Bound, zijn gemaakt met gerecyclede, versleten betonproducten en miscanthus (olifantsgras). De zittingen, die verdiept in de banken zijn aangebracht, zijn gemaakt van hergebruikt hout.

Circulaire, biobased betonbanken op duurzaam bedrijvenpark Hendrik-Ido-AmbachtDeze circulaire, biobased betonbanken zijn neergezet op een historisch waardevolle stellingplaat uit de Tweede Wereldoorlog. De betonnen plaat heeft nu een nieuwe bestemming als ondergrond voor deze aangename ontspanningsplek, waar ondernemers bij mooi weer buiten van hun lunchpauze kunnen genieten en elkaar kunnen ontmoeten.

Bio Bound in De Kringloop-podcast

Bio Bound in De Kringloop-podcastHoe kun je de kringloop van plastic, textiel en ons afvalwater circulair maken? Journalist Katja Keuchenius bezocht het afgelopen jaar verschillende ondernemers die zich hiermee bezighouden. Hun leidraad is de R-ladder: recycle, repair, reuse, reduce, refuse. In de De Kringloop-podcast deelt Katja haar ontdekkingen en bespreekt ze deze met haar collega’s op kantoor. In de aflevering over Reduce gaat Katja het gesprek aan met Jaap Schotanus,  directeur van Bio Bound.

De Reduce-aflevering met daarin Cor Rijken (plastic zakjesfabriek), Jaap Schotanus (Bio Bound) en Kiki Hagen (upv textiel) is te beluisteren op Vrij Nederland en Spotify:

Je kunt gehele De Kringloop-podcast beluisteren op Spotify (via deze link) en andere podcastplatforms, maar ook op de website van Vrij Nederland (via deze link).

Stijlvolle, duurzame boombakken voor buitenruimte Telegraaf

Bij de vormgeving van de buitenruimte wordt rekening gehouden met diverse functies van het gebied, ook in het geval van het gebied rondom het Telegraafgebouw. Naast dat het een aangename verblijfsplek moet zijn voor medewerkers, speelt veiligheid hier een cruciale rol. Om te voldoen aan deze dubbele behoeften ontwierp ontwerpbureau ZUS uit Rotterdam robuuste, ruime boombakken met een stijlvolle uitstraling. Bio Bound maakte de bakken met circulair, biobased beton dat zorgt voor een aanzienlijk reductie van CO2.

Stijlvolle, duurzame boombakken voor buitenruimte Telegraaf

Logo ZUS Rotterdam‘Het gebied rondom het Telegraafgebouw is gericht op controle en veiligheid. Echter, het is natuurlijk niet wenselijk om het gebied vol te zetten met betonblokken. Binnen het plan District West streven we juist naar een levendige en toegankelijke werkomgeving’, vertelt Joan Almekinders, Senior Architect bij ontwerpbureau ZUS (Zones Urbaines Sensibles). ‘Het ontwerp van de boombakken biedt een voorproefje van de uiteindelijke inrichting met behulp van mobiele veiligheidsvoorzieningen. Toch moet deze tijdelijke inrichting zo flexibel zijn dat zowel het gewenste groene en vriendelijke beeld als het juiste niveau van veiligheid kunnen worden gewaarborgd.’

boombak circulair biobased betonElegante én functionele vormgeving

‘De vormgeving van de boombakken is bewust zacht en aaibaar gemaakt met afgeronde hoeken om een defensieve uitstraling te vermijden. Door dezelfde rondingen aan de onderzijde toe te passen, wordt het verplaatsbare karakter versterkt’, aldus Joan Almekinders. Bio Bound produceerde de boombakken in samenspraak met Donker Groen. Een behoorlijke uitdaging vanwege het aanzienlijke gewicht van de bakken (wanneer gevuld met aarde) en de dunne wanden. Ook de toekomstige beplanting moest kunnen floreren in de bakken waardoor speciale voorzieningen getroffen moesten worden, bestaande uit ondergrondse verankeringsogen en overstortvoorzieningen. Om dit te realiseren, ontwikkelde Bio Bound een speciale mal voor de productie.

Boombakken van duurzaam beton

Logo donkergroep

Mediahuis, de eigenaar van De Telegraaf, wil een voortrekker zijn in de te nemen maatregelen die bijdragen aan het verduurzamen van het klimaat en haar CO2 voetafdruk tegen 2030 met meer dan 50% verminderen. Donker Groep, specialist in aanleg en onderhoud van groenprojecten, deelt die duurzame ambities en koos daarom voor Bio Bound. Deze circulaire, biobased boombakken zijn vervaardigd met hergebruikt beton en olifantsgras (miscanthus). Het miscanthus wordt geteeld onder de aanvliegroutes van Schiphol, waardoor het vliegverkeer minder hinder ondervindt van ganzen.

Boombakken duurzaam betonDankzij deze circulaire, biobased samenstelling is de ecologische impact van Bio Bound producten aanzienlijk lager in vergelijking met standaard betonproducten. Dit komt tot uiting in de lage MKI-waarde van onze producten en de reductie van CO2.

Terugnamegarantie

Bovendien worden de boombakken geleverd door Bio Bound met een ‘Take Back certificaat’. Dit impliceert dat als de bakken in de verre toekomst weer als afval worden beschouwd en niet meer gewenst zijn, Bio Bound ze zal terugnemen en verwerken tot nieuwe Bio Bound producten. Hierdoor zijn ze dus niet alleen duurzaam maar écht circulair!

Bio Bound bij Meerradio

Zondag 21 januari was Bio Bound te gast bij MeerRadio, het eigentijdse radiostation dat zich richt op Haarlemmermeer en omgeving. In het radioprogramma Zakenplatform sprak presentatrice Margo Spek met Jaap Schotanus over Bio Bound, het olifantsgras en de recente SHARE Award die Bio Bound in de wacht heeft gesleept.

In ZakenPlatform gaan presentatoren Wim Brik en Margo Spek in gesprek met ondernemers uit Haarlemmermeer. Dit programma biedt een diversiteit aan gasten en discussies, waarbij niet alleen de zakelijke activiteiten van de ondernemers worden belicht, maar ook de persoon achter de ondernemer centraal staat.

Bio Bound bij Meerradio

Bio Bound ontwikkelt duurzame deklaagtegel voor Leidschendam-Voorburg

De wijken Damsigt en Raadhuiskwartier in Leidschendam-Voorburg zijn geliefd vanwege hun gezellige sfeer, uitstekende voorzieningen en groene omgeving. Na jarenlang gebruik van betontegels en trottoirbanden was het tijd voor vervanging van de bestrating in deze wijken. In lijn met het duurzame beleid koos de gemeente voor circulaire, biobased bestratingsmaterialen van Bio Bound. Op verzoek van de gemeente ontwikkelde Bio Bound een fraaie leigrijze tegel met een uitgewassen deklaag, die perfect aansluit bij de kenmerkende jaren 20-huizen in de buurt.

Bio Bound ontwikkelt speciale, duurzame deklaagtegel voor Leischendam-V

logo gemeente Leidschendam-VoorburgDe gemeente Leidschendam-Voorburg heeft ambitieuze doelen op het gebied van duurzaamheid. Het streven is om in 2050 volledig CO2-neutraal te zijn en een circulaire economie te realiseren. Daarom investeert de gemeente aanzienlijk in vergroening, biodiversiteitsherstel en de intensivering van CO2-reductie. Het uitgangspunt is dat elke ingreep in de grond bijdraagt aan verduurzaming, klimaatadaptatie en het herstel van biodiversiteit. Hoewel de gemeente de voorkeur geeft aan het hergebruik van bestratingsmaterialen, is in bepaalde situaties, zoals in de wijken Damsigt en Raadhuiskwartier, vervanging noodzakelijk vanwege de versleten staat van tegels en banden.

Circulaire betontegel

Duurzame aanbesteding
Voor het raamonderhoudscontract ontwikkelde de gemeente een aanbesteding waarbij werd gestuurd op het gebruik van duurzame materialen. Aannemingsbedrijf Van der Meer BV kwam als de beste keuze uit deze selectie naar voren. Het bedrijf onderscheidt zich niet alleen door vakmanschap bij het creëren van een aantrekkelijke openbare ruimte maar heeft ook veel aandacht voor mens, milieu en duurzame innovaties.

Speciale deklaagtegel
Logo Morssinkhof InfraOm ervoor te zorgen dat het straatbeeld naadloos aansluit bij de kenmerkende uitstraling van de jaren 20-woningen in de wijk, heeft Bio Bound in samenwerking met ketenpartner Morssinkhof op speciaal verzoek van de gemeente Leidschendam-Voorburg een aantrekkelijke tegel met uitgewassen deklaag ontwikkeld. Verschillende proeftegels zijn voorgelegd aan de gemeente, waaruit de keuze viel op de tegel met een leigrijze uitgewassen deklaag met porfier. Het onderbeton van de betontegels en trottoirbanden is gemaakt van circulaire, biobased beton met hergebruikt oud beton en miscanthus. Het miscanthus dat Bio Bound hiervoor gebruikt wordt geteeld onder de aanvliegroutes van Schiphol, waardoor het vliegverkeer minder hinder ondervindt van ganzen.

Dankzij deze circulaire, biobased samenstelling is de ecologische impact van de gebruikte betontegels en trottoirbanden in Leidschendam-Voorschoten aanzienlijk kleiner dan die van conventionele betonproducten. Dit komt tot uiting in de lage MKI-waarde (Milieukosten Indicator) van Bio Bound betonproducten en een verminderde CO2-uitstoot. Deze duurzame bestratingsmaterialen hebben een lange levensduur en voldoen aan alle gestelde eisen op het gebied van functie, milieu en kwaliteit.

Logo aannemingsbedrijf Van der MeerDeelopdrachten
De werkzaamheden in de wijken Damsigt en Raadhuiskwartier worden gedurende het jaar verdeeld in kleinere deelopdrachten. ‘Jaarlijks voert de gemeente een inspectie uit om te bepalen welke straten ze willen renoveren,’ aldus Remilio van Rijs van Aannemeringsbedrijf Van der Meer. ‘Deze opdracht geeft echt veel voldoening. Het is opvallend hoeveel waardering we van bewoners ontvangen voor de opgefriste uitstraling van de straten.’

Dit hebben we al bereikt:

  • KIWA gecertificeerd (NEN 1338, NEN 1339 en NEN1340)

  • Biobased prefab beton: circa een halve m³ los gestorte miscanthus per m³ beton!

  • Circulair: Gebruik van secundaire grondstoffen gerecycled olifantsgras en betonpuingranulaat (van zand- tot grindfractie)

  • Aanzienlijke reductie van CO2

  • Hoogwaardige en duurzame producten voor de inrichting van de openbare ruimte

  • (Fietspad)platen: aslasten 10 of 15 ton

  • Producten voldoen aan gestelde normeringen

  • Nederlands octrooinummer 2021223

Aanmelden nieuwsbrief Bio Bound

Bio Bound producten KIWA gecertificeerd

logo kiwa_klein
mini begrippenlijst duurzaamheid

Wij zijn de eerste generatie die klimaatverandering aan den lijve voelt, en we zijn de laatste die er iets aan kan doen

Barack Obama

Ga naar de bovenkant