Nieuws en Projecten2018-06-22T13:25:13+00:00

Nieuws en Projecten Bio Bound

Bio Bound op circulaire markt 2018

Op woensdag 7 november organiseren de Rijksoverheid en de Gemeente Den Haag een circulaire markt in de Fokker Terminal in Den Haag.

Bio Bound op circulaire markt 2018

Op deze Circulaire Beurs laten start-ups en andere bedrijven hun innovatieve producten en diensten zien.

Vier thema’s staan hier centraal:

 • Circulaire bouw
 • Circulaire stadslogistiek (in samenwerking met Green Deal Zero Emission)
 • Reduceren van afval
 • Circulair voedsel

Naast de circulaire markt zijn er lezingen, workshops en boeiende presentaties.
Bio Bound is één van de deelnemende bedrijven op deze beurs. Vindt u het leuk om te komen kijken of wilt u er meer over weten?

Klik hier voor meer informatie en het aanmeldformulier.

Circulaire, biobased hotspot in Almelo

Aan de rand van het stadscentrum van de gemeente Almelo bouwt planontwikkelaar Ter Steege samen met Roelofs en gemeente Almelo aan een nieuw stuk binnenstad: het Indië terrein. Bij dit inspirerende project staan innovatie en duurzaamheid hoog in het vaandel. Roelofs wegenbouw zorgt voor het bouw- en woonrijp maken van de stadswijk en Bio Bound leverde hiervoor grote circulaire, biobased tribune-elementen.

Almelo was vroeger een echte textielstad. Het ‘Indië’ terrein, het voormalige fabrieksterrein van Koninklijke Ten Cate, ademt nog helemaal de sfeer van die tijd. Ter Steege wil dit gebied van circa 23 hectare transformeren naar een unieke woon-werklocatie. In de historische gebouwen komen commerciële ruimtes en het terrein wordt ingericht met een divers huizenaanbod en veel groen en water.

Circulaire, biobased hotspot in Almelo

hotspot
Voor het ontwerp en de uitvoering van het bouw- en woonrijp maken van de openbare ruimte wordt er een beroep gedaan op de expertise van Roelofs wegenbouw. Hotspot in het ontwerp is een grote vijver met een stadsstrand. Op de kopse kant van die vijver komt een 35 meter lange tribune die overloopt in het stadstrand. Bio Bound leverde de betonnen tribune-elementen. Het geheel wordt een centrale plek waar bewoners kunnen recreëren en elkaar ontmoeten.

Circulaire, biobased tribune-elementen
Indië moet een fijne, gevarieerde stadswijk worden om in te werken en wonen. Natuurlijk wordt er ook invulling gegeven aan hoge ambities op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Daarom is er gekozen voor de circulaire, biobased tribune-elementen van Bio bound.

Deze betonelementen zijn gemaakt met gerecycled olifantsgras (miscanthus) en betonpuin. Miscanthus is een grassoort die wordt geteeld in de directe omgeving van Schiphol en is bedoeld om ganzen op een diervriendelijke manier te weren van de start- en landingsbanen. Elk jaar sterft dit gras volledig af.
Door de betonnen tribune-elementen te maken met deze restproducten is de belasting op het milieu en onder andere de toename van CO2 in de atmosfeer vele malen lager dan bij traditionele betonproducten.

Meer informatie over het project vindt u op http://www.indie.nl/

Primeur! Circulaire, biobased stenen, banden en tegels

Circulaire, biobased stenen, banden en tegelsBio Bound is een innovatief bedrijf gespecialiseerd in de inrichting van de openbare ruimte. We zijn al heel ver, maar blijven ambitieus. Nu onthullen we een nieuwe primeur: circulaire, biobased stenen, banden en tegels.

De productie van betonproducten voor de inrichting van de openbare ruimte kan worden verdeeld in 3 methoden: prefab, semi-repeterend en repeterend.

Ruim 2 jaar geleden zijn we begonnen met het maken van prefab-betonproducten met olifantsgras (miscanthus) en betonpuin. Dat bleek een succes! Met de opgedane kennis en door goede samenwerking met onze ketenpartners lukte het ook om hoogwaardige semi-repeterende producten, zoals oud-hollandse tegels, traptreden e.d., te maken. Al snel volgde de vraag uit de markt naar stenen, banden en tegels. En dat bleek lastiger.

circulaire biobased bestrating

Succes door intensieve samenwerking met ketenpartners
Het afgelopen jaar hebben we intensief samengewerkt met onze ketenpartners om ook deze (voorlopig) laatste slag te maken. Dit was een leerproces, maar het is gelukt.

Met trots kunnen we zeggen dat Bio Bound als eerste én enige in Nederland circulaire, biobased stenen, tegels en banden kan leveren.

Meer informatie? Kijk bij ons productaanbod op deze website en neem contact met ons op!

Circulaire, biobased banken voor buitenceremonieplaats begraafplaats Heemstede

Op de algemene begraafplaats in Heemstede doet men al het mogelijke om het afscheid op een bijzondere manier mogelijk te maken. Deze maand realiseerde de gemeente hiervoor een fraaie buitenceremonieplaats. Bio Bound leverde de circulaire, biobased banken.

Aan de Herfstlaan in de gemeente Heemstede ligt de algemene begraafplaats. De rustplaats is fraai aangelegd en goed onderhouden met bijzondere bomen en planten en een stijlvolle aula in art-decostijl.

Om aan de verschillende wensen en vormen van uitvaarten tegemoet te komen, besloot de gemeente een buitenceremonieplaats aan te leggen voor uitvaartdiensten in de open lucht. Omdat de gemeente zich sterk maakt voor een milieubewust en duurzaam beleid en de urgentie voelt om het klimaatprobleem ook in Heemstede aan te pakken, koos men voor circulaire, biobased bankjes van Bio Bound.

Het Biosintrum. Centrum van biobased economy in Oostellingwerf

De buitenceremonieplaats is opgebouwd uit 28 betonnen banken in twee typen (Parkbank Nova en Solide) en uitgevoerd in een stijlvolle bruintint. De banken zijn cirkelvormig geplaatst rondom de ronde tafel waarop de kist wordt geplaatst. De ceremonieplaats is prachtig gesitueerd, direct aan de vijver in het hart van de begraafplaats.

Het Biosintrum. Centrum van biobased economy in Oostellingwerf

In de Friese gemeente Ooststellingwerf bouwt Natuurlijk Bouwen B.V. samen met de gemeente één van de meest duurzame en innovatieve gebouwen van Europa: het Biosintrum. Paul de Ruiter Architects uit Amsterdam ontwierp dit unieke pand en vroeg Bio Bound om de afdekvloer te maken.

Het Biosintrum. Centrum van biobased economy in Oostellingwerf

Het Biosintrum is een kenniscentrum dat de ontmoetingsplek vormt voor onderwijs, bedrijfsleven en overheid. Onderwijsinstellingen zullen het gebouw gaan gebruiken voor lessen, afstudeeropdrachten, workshops en onderzoek op het gebied van de biobased economy. Bedrijven kunnen kennis en ervaring delen met elkaar en samenwerkingen opzetten met docenten en leerlingen. Door kennis, netwerk en expertise met elkaar delen zal er volop kruisbestuiving plaatsvinden tussen gebruikers

Olifantsgras, oude spijkerbroeken en mais
Het kenniscentrum bestaat voor meer dan 80% bestaat uit biobased materialen. De houtbouw wordt gemaakt van duurzaam ontwikkeld Accoya-hout. De vloeren worden gemaakt van de leem, die is verworven uit het omliggende terrein. Versleten spijkerbroeken vormen het isolatiemateriaal in de wanden en de stopcontacten worden gemaakt van mais.
Voor het atrium in het hart van het gebouw koos Paul de Ruiter Architects voor een afdekvloer van Bio Bound beton. Na het storten wordt de vloer opgeschuurd en nabehandeld. Het resultaat is een afdekvloer met een natuurlijke uitstraling waarin het olifantsgras duidelijk zichtbaar zal zijn.

Optimale vormgeving
Het Biosintrum wordt gebouwd in een bijzondere Y-vorm. Elke vleugel komt uit op het centraal gelegen Artrium. Door de vormgeving van het gebouw wordt er optimaal gebruik gemaakt van het licht en de warmte van de zon. In het gehele gebouw zijn innovatieve systemen en toepassingen om de verwarming, ventilatie en isolatie zo duurzaam mogelijk te maken. Het Biosintrum voldoet daarmee aan het BREAAM Outstanding keurmerk.

Bio Bound op televisie: NPO2 ‘De elfwegentocht’

De Friese jeugd wil een duurzaam Friesland, zonder klimaatverandering en mét een Elfstedentocht. Daarom reist Friesland 14 dagen fossielvrij zonder een druppel benzine of diesel: de Elfwegentocht.

Het NPO2 televisieprogramma ‘Elfwegentocht’ maakt een verslag. In het programma laten de andere provincies aan de Friezen (en elkaar) zien welke duurzame innovaties er in hun provincie worden gerealiseerd. Want samen maken we de circulaire toekomst mogelijk.

In de aflevering 3 waren Bio Bound en het olifantsgras waarvan wij onze betonproducten maken te zien.

Klik hier om de uitzending te bekijken

Het Biosintrum. Centrum van biobased economy in Oostellingwerf

Dit hebben we al bereikt:

 • Biobased: circa een halve m3 los gestorte miscanthus per m3 beton!

 • Circulair: producten bestaan tot 75% uit gerecycled materiaal

 • Aanzienlijke reductie van CO2

 • Hoogwaardige en duurzame producten voor de inrichting van de stedelijke omgeving

 • Aslast vanaf 10 ton

 • Mogelijke gewichtsreductie tot 50% t.o.v. traditioneel beton

 • Producten zijn getest door onafhankelijk testlaboratorium NEBEST

Aanmelden nieuwsbrief Bio Bound

Bio Bound film
mini begrippenlijst duurzaamheid

Wij zijn de eerste generatie die klimaatverandering aan den lijve voelt, en we zijn de laatste die er iets aan kan doen

Barack Obama