Nieuws en Projecten 2018-06-22T13:25:13+00:00

Nieuws en Projecten Bio Bound

Het Biosintrum. Centrum van biobased economy in Oostellingwerf

In de Friese gemeente Ooststellingwerf bouwt Natuurlijk Bouwen B.V. samen met de gemeente één van de meest duurzame en innovatieve gebouwen van Europa: het Biosintrum. Paul de Ruiter Architects uit Amsterdam ontwierp dit unieke pand en vroeg Bio Bound om de afdekvloer te maken.

Het Biosintrum. Centrum van biobased economy in Oostellingwerf

Het Biosintrum is een kenniscentrum dat de ontmoetingsplek vormt voor onderwijs, bedrijfsleven en overheid. Onderwijsinstellingen zullen het gebouw gaan gebruiken voor lessen, afstudeeropdrachten, workshops en onderzoek op het gebied van de biobased economy. Bedrijven kunnen kennis en ervaring delen met elkaar en samenwerkingen opzetten met docenten en leerlingen. Door kennis, netwerk en expertise met elkaar delen zal er volop kruisbestuiving plaatsvinden tussen gebruikers

Olifantsgras, oude spijkerbroeken en mais
Het kenniscentrum bestaat voor meer dan 80% bestaat uit biobased materialen. De houtbouw wordt gemaakt van duurzaam ontwikkeld Accoya-hout. De vloeren worden gemaakt van de leem, die is verworven uit het omliggende terrein. Versleten spijkerbroeken vormen het isolatiemateriaal in de wanden en de stopcontacten worden gemaakt van mais.
Voor het atrium in het hart van het gebouw koos Paul de Ruiter Architects voor een afdekvloer van Bio Bound beton. Na het storten wordt de vloer opgeschuurd en nabehandeld. Het resultaat is een afdekvloer met een natuurlijke uitstraling waarin het olifantsgras duidelijk zichtbaar zal zijn.

Optimale vormgeving
Het Biosintrum wordt gebouwd in een bijzondere Y-vorm. Elke vleugel komt uit op het centraal gelegen Artrium. Door de vormgeving van het gebouw wordt er optimaal gebruik gemaakt van het licht en de warmte van de zon. In het gehele gebouw zijn innovatieve systemen en toepassingen om de verwarming, ventilatie en isolatie zo duurzaam mogelijk te maken. Het Biosintrum voldoet daarmee aan het BREAAM Outstanding keurmerk.

Bio Bound op televisie: NPO2 ‘De elfwegentocht’

De Friese jeugd wil een duurzaam Friesland, zonder klimaatverandering en mét een Elfstedentocht. Daarom reist Friesland 14 dagen fossielvrij zonder een druppel benzine of diesel: de Elfwegentocht.

Het NPO2 televisieprogramma ‘Elfwegentocht’ maakt een verslag. In het programma laten de andere provincies aan de Friezen (en elkaar) zien welke duurzame innovaties er in hun provincie worden gerealiseerd. Want samen maken we de circulaire toekomst mogelijk.

In de aflevering 3 waren Bio Bound en het olifantsgras waarvan wij onze betonproducten maken te zien.

Klik hier om de uitzending te bekijken

Het Biosintrum. Centrum van biobased economy in Oostellingwerf

Oogsten voor circulaire, biobased betonproducten

Vorige week was het zover. De boeren van de Miscanthusgroep trokken het land op om het miscanthus ofwel olifantsgras te oogsten. Dit gras is bedoeld om op diervriendelijke manier de ganzen van Schiphol te weren. Bio Bound gebruikt het om er circuliare, biobased betonproducten voor de buitenruimte van te maken. Zoals bijvoorbeeld: (gekoppelde) fietspadplaten, rotondes, zitranden, banken, tegels, trappen, bloembakken, poefs, carré’s, verhardingsplaten voor wandelpaden, poeren enz. enz. 

Perfect voor bedrijven en overheden die werken aan de transitie naar de circulaire economie en zich sterk maken voor reductie van CO2, vergroening en verduurzaming!

Het gras staat er prachtig bij!

miscanthus olifantsgras

Vanmorgen even een kijkje genomen bij Schiphol. Nog een paar weken en dan wordt dit gras (bedoeld om op diervriendelijke manier de ganzen van Schiphol te weren) geoogst. Bio Bound maakt er circuliare, biobased betonproducten voor de buitenruimte van: Zitranden, banken, (gekoppelde) fietspadplaten, rotondes, tegels, trappen, bloembakken, poefs, carré’s, verhardingsplaten voor wandelpaden, poeren enz. enz. 

Perfect voor bedrijven en overheden die werken aan de transitie naar de circulaire economie en zich sterk maken voor reductie van CO2, vergroening en verduurzaming!

Bio bound maakt circulaire, biobased gekoppelde betonnen fietspadplaten

Nederlandse gemeenten besteden veel aandacht en geld aan de aanleg en het onderhoud van fietspaden. Hobbelige paden met scheuren, losliggende tegels en verzakkingen zijn niet alleen weinig comfortabel, maar ook gevaarlijk. Juist daarom kiezen veel gemeenten steeds vaker voor hoogwaardige fietspaden met gekoppelde, betonnen fietspadplaten. Bio Bound maakt ze ook… maar dan biobased én circulair!

gekoppelde, betonnen fietspadplatenFietspaden van gekoppelde platen hebben veel voordelen voor zowel de gemeente als de fietser. De paden zijn comfortabel om op te fietsen en hebben een lage rolweerstand. Voor de gemeente zijn dit soort fietspaden goedkoper in onderhoud en zeer duurzaam. Verzakkingen en opwaartse druk door boomwortels worden slim opgevangen doordat de platen onderling met koppelstrips met elkaar worden verbonden. Bovendien zijn de platen demontabel en gemakkelijk terug te plaatsen als er aan leidingen onder de platen gewerkt moet worden.

Circulair én biobased
Bio Bound geeft deze betonnen, gekoppelde fietspadplaten een extra dimensie door deze hoogwaardige betonelementen te maken van beton met gerecycled olifantsgras (miscanthus) en betonpuingranulaat. Miscanthus is een grassoort die o.a. wordt geteeld in de directe omgeving van Schiphol en is bedoeld om ganzen op een diervriendelijke manier te weren van de start- en landingsbanen. Door dit gras en gerecycled betonpuin in het beton te verwerken, hebben de platen een veel lagere milieubelasting dan fietspadplaten gemaakt van vergelijkbaar, traditioneel beton!

Meer weten? Klik hier om contact met ons op te nemen!

Gekoppelde fietspGekoppelde fietspadplaten in Gemeente Doorwerthadplaten

Gekoppelde fietspadplaten in Gemeente Doorwerth… biobased én circulair

 

Primeur! oud Hollandse betonproducten… biobased én circulair

Primeur! oud Hollandse betonproducten... biobased én circulairPrimeur! Nieuw bij Bio Bound: oud Hollandse tegels, traptreden, keerwanden, bielzen, bloembakken. Stijlvolle producten met veel karakter. Biobased én Circulair!
Bio Bound maakt circulaire, biobased betonproducten voor de inrichting van de openbare ruimte. Naast prefab betonproducten maken we nu ook oud Hollandse producten. Dit zijn betonproducten met aan de bovenzijde een open structuur.

Ontwerpers werken graag met oud Hollandse producten. De producten geven parken, (kantoor)tuinen, dakterrassen, pleinen en terrassen een stijlvolle, rustige ambiance die uitstekend past binnen de architectuur van een prettige leef- en werkomgeving.

Primeur! oud Hollandse betonproducten... biobased én circulairNiet alleen duurzaam maar écht circulair
Bio Bound maakt haar oud Hollandse betonproducten van beton met gerecycled olifantsgras (miscanthus) en betonpuingranulaat. Deze betonelementen zijn dus biobased én circulair. Hierdoor zijn deze betonproducten ruim 50% minder belastend voor het milieu dan oud Hollandse producten gemaakt van normaal beton. Dit resulteert in belangrijke voordelen m.b.t. duurzaamheid en klimaatverandering, zoals reductie van CO2 (127 kg per m3 beton!), waardebehoud van grondstoffen, hoogwaardige producten met zeer lange levensduur en oneindige herbruikbaarheid. Kortom: niet alleen duurzaam maar écht circulair!

Dit hebben we al bereikt:

  • Biobased: circa een halve m3 los gestorte miscanthus per m3 beton!

  • Circulair: producten bestaan tot 75% uit gerecycled materiaal

  • Aanzienlijke reductie van CO2

  • Hoogwaardige en duurzame producten voor de inrichting van de stedelijke omgeving

  • Aslast vanaf 10 ton

  • Mogelijke gewichtsreductie tot 50% t.o.v. traditioneel beton

  • Producten zijn getest door onafhankelijk testlaboratorium NEBEST

Aanmelden nieuwsbrief Bio Bound

Bio Bound film
mini begrippenlijst duurzaamheid

Wij zijn de eerste generatie die klimaatverandering aan den lijve voelt, en we zijn de laatste die er iets aan kan doen

Barack Obama